Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A Fidesz hét kérdéséből háromat hitelesített az OVB

Az OVB a gyógyszervásárlásra, termőföldvásárlásra és a kórházak állami tulajdonban maradására vonatkozó kérdéseket hitelesítette, a tandíjfizetéssel, a vizitdíjfizetéssel, a nyugdíjasok munkavégzésével ás a kormánytagok felelősségre vonásával kapcsolatos kérdéseket viszont nem. Az Országos Választási Bizottság elnöke cáfolta azokat a bírálatokat, amelyek szerint politikai döntés született volna.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a gyógyszervásárlással illetve a termőföldvásárlással kapcsolatos népszavazási kérdéseit. Az előbbiről a testület lényegében vita nélkül, egyhangúan hozta meg határozatát.

Az "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?" kérdést tehát az OVB szerint népszavazásra lehet bocsátani.

Az OVB úgy döntött, hitelesíti azt az ívet is, amelyen a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?". Az OVB határozatát hét támogató és egy elutasító vokssal hozta meg.

A vizitdíjfizetéssel, illetve a nyugdíjasok munkavégzésével kapcsolatos népszavazási kérdések viszont az OVB szerint a költségvetésbe ütköznek, ezért elutasította azokat. Az alkotmány értelmében ugyanis nem lehet a költségvetéssel, valamint az adótörvénnyel kapcsolatos ügyben népszavazást tartani.

A két párt által benyújtott kérdések a következők voltak: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?", illetve "Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?". Az OVB ez utóbbi határozatát hat elutasító és két támogató vokssal hozta meg.

Az OVB megtagadta a kormány tagjainak felelősségére vonatkozó kérdésének hitelesítését is, mert úgy találta, hogy az eredményes népszavazás alkotmánymódosítást tenne szükségessé. Az OVB úgy döntött, nem hitelesíti az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a Kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetés túllépéséért?". Az OVB határozatát hat elutasító és két támogató vokssal hozta meg.

Az OVB hétfőn úgy döntött, hitelesíti azt az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?". A testület a határozatát szoros, öt igen és négy nem szavazattal hozta meg. A döntést megelőző vita arról szólt, hogy a kérdést egyértelműen fogalmazták-e meg. Ennek kapcsán többen is utaltak arra, hogy a kérdés már „járt az Alkotmánybíróságon" a 2005 decemberi népszavazást megelőzően, első fele megegyezik az akkori kérdéssel, és azzal szemben az Alkotmánybíróság akkor nem fogalmazott meg kifogást.

A tandíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését az OVB viszont megtagadta hétfőn, mert az érinti a kormányprogramot. Így nem kerülhet népszavazásra az a kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?". A testület a döntést azzal indokolta, hogy a kérdés a kormányprogram lényeges részét érinti, így az alkotmány értelmében erről nem lehet népszavazást kiírni. Az OVB határozata az Alkotmánybíróság előtt támadható meg.

Szigeti Péter Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő keddi bírálatára válaszolva kijelentette: igaz ugyan, hogy a politikai kérdések zöme ma összefügg a kormányprogrammal és a költségvetéssel, de az elutasított kérdések esetében szerves és szoros kapcsolat áll fenn a kormányprogrammal. Ilyen ügyben pedig a alkotmány szerint nem írható ki népszavazás.

Szijjártó Péter kedden úgy nyilatkozott, hogy lassan semmilyen kérdésben sem lehet majd népszavazást kiírni, mert minden kérdésről kideríthető, hogy ilyen-olyan kapcsolatban áll a kormányprogrammal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom