Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A Fidesz Jövőképe

Matolcsy György volt gazdasági miniszter és Orbán Viktor Fidesz-elnök bemutatta a sokat hiányolt dokumentumot, a Jövőkép című gazdasági stratégiát.
A Jövőkép című írás egy 2025-ig tartó gazdasági stratégiát vázol fel, tehát nem vállalkozik a mai forintválság megoldására. Nem is vállalkozhat: a tanulmány elkészítésére szóló felkérést Matolcsy jó egy éve kapta, azelőtt, hogy kidurrant volna a világgazdaság lufija. "Végre egy írás, amely nem a válsággal foglalkozik" - fogalmazott Orbán a bemutatón, hozzátéve: Magyarországnak nem is válságkezelésre van szüksége, nem arra, hogy visszaépítsük azt a világot, amely a válságot okozta, hanem a megújulás programjára, melynek iránytűje ez a könyv.

A Jövőkép készítői szerint a megoldás: fel kell számolni a magánmonopóliumokat, a versenyellenességet, és szabadjára kell engedni az egyéni kezdeményezéseket, a vállalkozásokat - ehhez remek alapot biztosít a magyar társadalom, amely a munkában szintén részt vevő Kopp Mária kutatásai szerint individualizmusát tekintve vetekszik az angolszász társadalmakkal. Az individualizmus mellett okos, karcsú, jól működő államra van szükség - nem pedig nagy, lomha bürokráciára. Minthogy az államszocialista "vas és acél országa" kísérlet, valamint a "mások pénzén, hitelből fejlődünk majd" neoliberális gondolata is megbukott, Magyarországnak saját erőforrásaira kell támaszkodnia, úgymint: föld, víz, illetve geopolitikai helyzetünk.

Orbán Viktor: az elmúlt években történtek számonkérése, ha rajtuk múlik, nem marad el
Orbán Viktor: az elmúlt években történtek számonkérése nem marad el

"A gazdasági fejlődés nem spekuláció, hanem munka. Szellemi és fizikai. Nem tudunk fejlődési pályára állni, ha nem adjuk vissza a munka becsületét" - fogalmazott Orbán Viktor, majd felhívta a figyelmet a kötet végén található, Levél a politikának című részre az erkölcsről és a felelősségvállalásról. A Fidesz elnöke szerint sem folytatható az a gyakorlat, amely szerint a politikusok esküt szeghetnek, hazudhatnak, olyan bűncselekményeket követhetnek el, amelyek kivizsgálása evidens lenne, ha nem politikusokról lenne szó, majd miután tönkretettek egy országot, számonkérés nélkül visszamehetnek az üzleti életbe, a legjobb módban élők közé. "E gyakorlat megváltoztatása igényel majd némi jogászmunkát" - közölte Orbán, ígéretet téve, hogy az elmúlt években történtek számonkérése, ha rajtuk múlik, nem marad el.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. Rozsdás 2009. április 06. 21:57
  „lopicigazsi.
  Mi lof@..t irogatsz ha neked ez az égész olyan magas mint "malacnak a zsebóra javítás???”
 • 107. lopicigazsi 2009. április 06. 21:48
  „... ha már utálod, hogy ... akkor írd fel ide : www.afal.hu”
 • 106. Rozsdás 2009. április 06. 21:26
  „Mondjátok már meg hogy ki a lóf@..t érdekli hogy ki van kormányon ha mindenkinek a normális megélhetése,létbiztonsága,jövéképe biztositott!!
  Ennél töbet nem kell követelni!
  Ezt sem tudják teljesíteni!!!!!!”
 • 105. sz 2009. április 06. 14:04
  „Kedves legal!
  """Szép dolog az önbizalom, de azért tudni kellene hol a helyünk és mik a lehetőségeink..."""
  ezzel a mondattal nem egy politikai pártot kritizáltam,hanem erre reagáltam:
  "Végre egy írás, amely nem a válsággal foglalkozik" - fogalmazott Orbán a bemutatón, hozzátéve: Magyarországnak nem is válságkezelésre van szüksége, nem arra, hogy visszaépítsük azt a világot, amely a válságot okozta, hanem a megújulás programjára, melynek iránytűje ez a könyv."

  Magyarország (a renszerváltás óta súlytalan és racionális döntésekre alkalmatlan irányításával és instabil gazdaságával) megváltoztathatja a jelenlegi világgazdaság irányát??????
  Új világrend?????
  Egy osztrák csávó a 30-as években már megpróbálta...

  "Ezt meg ezt fogjuk csinálni, ez ezzel meg ezzel jár,ennyibe kerül,ennyit spórolunk, X év múlva ez lesz az eredménye"
  Ja,hogy ezzel nem lehet választásokat nyerni?

  Ezért van tele a t.ö.k.ö.m a politikusokkal”
 • 104. legal 2009. április 06. 10:40
  „"""Szép dolog az önbizalom, de azért tudni kellene hol a helyünk és mik a lehetőségeink...""" - írja sz a 99. hozzászólásban. Orbán Viktor 1998-2002 közötti kormányzása idején megfékezte, majd 10.000 milliárd forint szinten stabilizálta az ország külföldi eladósodását. Ma ez a szám meghaladja a 18.000 milliárdot... micsoda felzúdulás követte az Orbán kormány azon intézkedését, döntését 1998-ban kormányra kerülésükkor, hogy nem tudják egy év alatt teljesíteni a Horn Gyula által a választások előtti hónapokban megígért 19.000.- Ft-os egy évre vonatkozó rendkívüli nyugdíjemelést, azt csak négy évre elosztva, mert nincs annyi kiadás lehetőség az államkassza helyzetét látva. Micsoda aljasság, elvenni tőlük 14.000 forintot. Nem ez volt a jó, a megfelelő döntés, eljárás? Kinek a hibájából vagyunk ott, ahol vagyunk? Ki, mely Párt felelős a túlköltekezésért? Kígyót-békát kiabálnak az Orbán kormány munkájára rövidlátó, félrevezethető, s félre is vezetett emberek.”
 • 103. félnótás 2009. április 06. 10:14
  „Olvasom, "...minden politikáról szól, ..."
  Bajom, hogy hiányolom az eddigi hangzatos programokat!
  Ezek szerint az is politika volt.
  Hiányolom a konstruktív ellenzéket 2006 óta.
  Hiányolopm a számokat, a számításokat, az elemzéseket, vagyis a tartalmat!
  "Nesze semmi, fogd meg jól!"”
 • 102. PEPE 2009. április 06. 10:13
  „VIKTOR! VIKTOR! Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Neked is volt már lehetőség bízonyitani.”
 • 101. zizu 2009. április 06. 08:28
  „Ja, és ezek semmitmondó, üres szavak. Ígéret a z van sza....ig.Réges rég nem ezekre lenne itt szükség.”
 • 100. zizu 2009. április 06. 08:26
  „Hiányolom a glóriát a feje fölül.”
 • 99. sz 2009. április 06. 07:35
  „"A Jövőkép című írás egy 2025-ig tartó gazdasági stratégiát vázol fel, tehát nem vállalkozik a mai forintválság megoldására. Nem is vállalkozhat: a tanulmány elkészítésére szóló felkérést Matolcsy jó egy éve kapta, azelőtt, hogy kidurrant volna a világgazdaság lufija. "Végre egy írás, amely nem a válsággal foglalkozik" - fogalmazott Orbán a bemutatón, hozzátéve: Magyarországnak nem is válságkezelésre van szüksége, nem arra, hogy visszaépítsük azt a világot, amely a válságot okozta, hanem a megújulás programjára, melynek iránytűje ez a könyv."

  Lefordítva: megvárjuk mit csinálnak a hatalmon lévő töklámpák.Aztán egy valóságtól elrugaszkodott "világmegváltó" programmal megpróbáljuk megnyerni a választásokat.

  Szép dolog az önbizalom, de azért tudni kellene hol a helyünk és mik a lehetőségeink...

  Egyforma az összes politikus. "Ha a másiknak rossz, az már nekem jó..."”
 • 98. sz 2009. április 06. 07:21
  „Olvasva a hozzászólásokat,egy komoly és a lényeget tükröző problémát látok.Szinte mindenki a POLITIKÁRÓL és hatalmi harcokról,nem a GAZDASÁGI problémákról és azok MEGOLDÁSÁRÓL beszél (ír).
  Pedig a cikk erről szólna...
  Szeretnék a "programban" SZÁMOKAT látni!
  Akkor eldönthetnénk (mi állampolgárok) hogy mit akarunk...”
 • 97. hazaipalya 2009. április 06. 05:58
  „a karsai a nagy szám,legazemberezte pár napja a gordonkát most meg aláirt neki . ennyit a pártrol. foci gabriellea,ti kiléptetek a koaliciobol akkor miért szavaztok a komcsikkal.ja mert ti is azok vagytok?”
 • 96. hazaipalya 2009. április 06. 05:57
  „szanyi még nem lopott annyit hogy megzsarolhassák,azt hiszem ez a helyzet?”
 • 95. hazaipalya 2009. április 06. 05:55
  „tényleg fityeszesek nem akartok uj elnököt vállasztani,megint kudarc kell? a lázas semmittevés a Jobbikot erösiti .csináljátok csak tovabb a mutyizást”
 • 94. Power 2009. április 05. 23:22
  „Nagyszerű nap volt a mai és nem hagyjuk abba, 14-én folytatni fogjuk.
  Ma megmutattuk, hogy ha kell össze tudunk kapaszkodni. Nincs már egység a kormánypártokon belül. Bajnai pozíciója nem stabil, csupán kényszertámogatottsággal rendelkezik a parlamenten belül.
  Bajnai nem a kilábalást, hanem az időhúzást és Gyurcsányt támogatja.
  Nem az ország költekezett túl, hanem a Gyurcsány- kormány.
  Folytatnunk kell azt, amit elkezdtünk. A gazdasági világválságtól függetlenül elhibázott gazdaság politikára csak az előrehozott választások nyújtanak megoldást.
  Nem arról kell döntenünk, hogy elveszítjük-e az állásunkat, vagy lemondunk-e a fizetésünk egy részéről, hanem egyenlőre arról, hogy ne az a koalíciós kormány döntsön a hogyan továbbról, amely az országot csődbe vitte. Az elvesztett bizalmat csak az előrehozott választások állíthatják vissza. A cseh miniszterelnök tisztelte annyira a cseh választópolgárokat, hogy visszaadta kezükbe a döntés jogát. A mi kormánypárti képviselőink egyáltalán nem tisztelnek meg bennünket ezzel, pedig mi tisztességesen megfizetjük őket.
  Kormánypárti képviselő urak ébresztő! Ne szundikáljatok a parlamentben! A magyar demokrácia az első, nem Gyurcsány és haverja!”
 • 93. comet 2009. április 05. 21:32
  „90.-KovácsPistike - hol írtam molotov koktélról? Orbán a sima demonstrácóktól marad távól sőt hátráltatja azokat. Csak nagyszámú békés tüntetéssel lehet a demokratizmusért küzdeni. Orbán sok embert tudna mozgósítani és ezt jól tudja.
  Kovács Pistike volt ifj Rajk László is egy darabig. Kérdésed az idősebb Rajkra enged asszociálni.”
 • 92. lopicigazsi 2009. április 05. 21:10
  „Sárkány ellen sárkányfű! Minden más ellen ott a www.afal.hu !”
 • 91. KovácsPistike 2009. április 05. 20:24
  „90. hozzászólás comet 2009.04.05. 19:51
  Szerinted hogyan kellett volna Orbánnak igazán akarnia, hogy ne egy hazug tolvaj üljön a miniszterelnöki székben? Molotov koktéllal a kézben, felfegyverkezve a tüntetők élén?

  Az SZDSZ Országos Tanácsa kétharmados többséggel megszavazta Bajnai miniszterelnök-jelöltségét. Az SZDSZ is szembe szélben akar pisilni. Roppant nehéz lehet tudomásul venni, hogy az elvesztett bizalmat csak előrehozott választásokkal lehet helyreállítani.

  Szanyi törvényjavaslattal akar élni az offshore cégekkel kapcsolatban.

  Szanyi: ,,a mezőgazdaságban a jelenleg működő munkaerő zömére nincs szükség, azt majd a szociálpolitika kezeli"

  Kovács Pistike: ,,a magyar közéletben a jelenleg regnáló kormánykoalíciós politikusok és képviselők zömére sincs szükség, azt majd szociálpolitika kezeli"”
 • 90. comet 2009. április 05. 19:51
  „Orbán Viktor megint távol maradt a demontstrációktól, bár jól tudja, hogy a kormány illegitim, az MSZP élén köztörvényes bűnözők állnak, és őket a lebutított nyerészkedő slepp miatt a parlamenten belül megbuktatni nem lehet. Orbán Viktor tehetetlenségével Gyurcsány cinkosa.”
 • 89. KovácsPistike 2009. április 05. 10:45
  „Fodorék lecserélhették a miniszterelnököt, az "istenadta nép" nem teheti meg.

  Kuncze Gábor: Az SZDSZ csak akkor érdekelt a koalíció fenntartásában, ha érdemi változások következnek be a kormány működésében"

  Fodor Gábor ügyvivő (2004. augusztus 16.):
  "Beszéljünk őszintén, ne kerülgessük a forró kását: a kormányátalakítást a miniszterelnök lecserélésével kellene kezdeni."

  A jövő képet, a változásokat megformálták, csak egészen más sült ki belőle.”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvár polgármestere nem támogatja Bajnait

Nem írta alá a Bajnai Gordon támogatásáról szóló politikai nyilatkozatot Székesfehérvár… Tovább olvasom