Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A Fidesz kitart a távhő áfacsökkentése mellett

Drámai mértékben nő az emberek rezsiterhe az idén már negyedik gázáremelkedés miatt. A novembertől esedékes távhődrágulás után egy év alatt 21,8 százalékkal fog többe kerülni ez a fűtési mód - mondta szerdai sajtótájékoztatóján László Tamás Fidesz-képviselő.
A politikus elmondta: pártja kitart amellett, hogy a Robin Hood-adó helyett a távhő áfáját csökkentsék 20-ról 5 százalékra.

Havonta 3000-3500 forinttal fizetnének kevesebbet egy átlagos méretű lakásban a távfűtésért és a meleg vízért, ha az áfát szállítanák le 15 százalékponttal - mondta László Tamás. Ez szerinte azért is igazságos megoldás, mert az egyéni gázfűtés költsége a távhőénak 55-60 százaléka. A jelenlegi helyzetben pedig egy kisnyugdíjas dilemmája tényleg az, hogy fázik vagy eszik - mondta a képviselő.

Az árképlet alapján (a kőolaj árát 9 hónap késéssel követi a gázé) legkorábban várhatóan jövő év közepén érheti el a tetőpontot a gáz ára. Az áfacsökkentés László Tamás szerint körülbelül 30, a kormány számítása szerint 40 milliárd bevételcsökkenéssel járna a költségvetésnek. Hatása egy év alatt elmúlna, újabb intézkedésre lenne szükség az ismételt tehernövekedés miatt.

A fideszes politikus elismerte, hogy az adócsökkentés egyszeri megoldás lenne, de a Független Hírügynökség kérdésére nem tudta megmondani, milyen további módszer lenne lehetséges az árak mérséklésére. Ostorozta viszont az elmúlt évek panelfelújítási programjait, amelyek szerinte nem megfelelő minőségűek voltak, nem érték el a kívánatos hatást. Energiatudatos programot sürgetett, de ennek fedezetéről nem beszélt.

Olvasóink írták

  • 1. áfacsökkentést! 2008. október 02. 06:57
    „Vagy megfagyunk-vagy éhen halunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott Kaiser Ede perújítási tárgyalása

Tagadta a szerdai perújítási tárgyaláson Kaiser Ede, hogy meg akarta ölni egy kft. pénzszállító munkatársát hét éve. A per október 8-án tanúk meghallgatásával folytatódik. Tovább olvasom