Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A Fidesz megbombázza a költségvetést

A 2010-es költségvetéshez több száz, az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be a Fidesz – mondta el Varga Mihály, aki szerint a jövő évi hiánycél nincs „kőbe vésve". A Fidesz még nem döntött, hogy az egykulcsos vagy a családi adózást választja-e.
Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere szerint a Bajnai-kabinet által benyújtott büdzsével a Fidesz nem ért egyet, és ha kormányra kerül, vagy visszavonja, és újat alkot, vagy pótköltségvetést készít; hogy milyen technikát választanak, azt majd az adott helyzetben döntik el. Annyit előlegezett meg, hogy a pót- vagy új költségvetés előkészítésével kapcsolatos munkát már elkezdték, „nem a sötétbe ugranak".

Két koncepció versenyez

A Fidesz szerint a hiánycél nincs kőbe vésve. Egy hiteles, reális gazdasági forgatókönyv mellett érdemes a hiánycélt akár „nagyobb összegre venni", mert lehet olyan beruházási, munkahelyteremtő része egy programnak, amely ezt a lépést indokolttá teheti.

A Fideszben jelenleg két koncepció fut egymással párhuzamosan: a családi adózás rendszere, illetve az egykulcsos adóztatás. Mint mondta, majd a választási program elkészültével derül ki a végleges álláspont, de hangsúlyozta, ő maga el tud képzelni olyan megoldást, amely egyszerre érvényesíti a demográfiai és az adózási szempontokat.

A múlt hétvégi Közgazdász-vándorgyűlésen elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta: már 2001-ben dolgoztak a Pénzügyminisztériumban egy egykulcsos koncepción, de nem a bevezetés szándékával, hanem hogy kiszámolják, mivel járna, ha a kedvezményeket kivennék az adórendszerből, és csak egy adókulcs lenne.

A mostani kabinettől örökölt helyzet is befolyásolja majd azt, hogy egy következő kormány mikortól tud adót csökkenteni - mondta, hozzátéve: kell egy leltárt készíteni arról, mi maradt a kasszában, mekkora a garanciavállalások mértéke, hiszen nagyon sok kétes garanciavállalása van a Bajnai-kormánynak.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökeként jelezte: a Fidesz-frakció a költségvetéshez több száz, elsősorban az önkormányzatokat, az egészségügyet és az oktatást, valamint a környezetvédelmet érintő módosító indítványt ad be.

Arra a kérdésre, hogy e területekre honnan csoportosítanának át, azt válaszolta, szerintük túlzottan magas a 325 milliárd forintos tartalék. Kifejtette: nem tartható az az eljárás sem, hogy a kormány ezt az összeget kivonja a parlament hatásköréből, és saját maga osztja el. A forrásokról szólva kiemelte még, nincs szükség több mint 40 milliárdos kormányzati informatikai kiadásokra; emellett pedig a Fidesz spórolna a kamatkiadásokon, és - sorolta - van lehetőség arra is, hogy adócsökkentésben gondolkozzanak.

Emlékeztetett, hogy a Fidesz négy alapelemre építi a gazdaságpolitikáját: hitelesség visszanyerése, fiskális konszolidáció, azaz az államháztartás rendbe tétele, versenyképesség-javító lépések, azon belül adócsökkentés és egy gazdaságpolitikai program elindítása, végül pedig az euró bevezetésének előkészítése, „tehát egy olyan hiteles csatlakozási pálya felvázolása, amelynek a végén tudunk mondani egy időpontot".

Kifosztott kasszával

Megerősítette, ha a Fidesz kerül kormányra, visszavonja az ingatlanadót, és hozzányúl a családtámogatási rendszerhez. Arra a felvetésre, miszerint a 13. havi nyugdíjat visszaállítják-e, azt mondta: az a fontos, hogy a nyugdíjasok ne járjanak rosszabbul, annak nincs jelentősége, hogy 12 vagy 13 hónap alatt kapják meg ezt az összeget. Mint megjegyezte: a Fidesz olyan lépéseket hoz majd, amelyek a nyugdíjak reálértékét stabilizálják.

A közszféra 13. havi bérével kapcsolatban ismételten leszögezte, nem tudják, milyen helyzetet örököl majd egy esetleges Fidesz-kormány, „kifosztott kasszával minden döntést jobban át kell gondolni".

Az IMF-hitel újratárgyalását firtató kérdésre azt mondta: "kettőn áll a vásár". A jegybank volt alelnökét, Szapáry Györgyöt kérték fel arra, hogy folyamatos legyen a kapcsolat a Nemzetközi Valutaalappal, de - mint rámutatott - a szervezet szerepköréből fakadóan a kormányokkal tárgyal. Megjegyezte, hogy a Fideszt nem vonták be a 2008. novemberi szerződés előkészítésébe, arról tájékoztatást sem kaptak, vagyis „most még ismeretlen tartalmú dologról beszélünk, nem tudjuk, hogy pontosan mi van a szerződésben, és van-e olyan záradéka, amit nem ismerünk".

Közölte azt is: jelenlegi formájában a Fidesz leállítaná a sukorói kaszinóberuházást, de szerinte ezt már a Bajnai-kormánynak meg kellene lépnie, hiszen az Állami Számvevőszék is jelezte, hogy a földügylet semmis.

Olvasóink írták

 • 12. KovácsPistike 2009. október 02. 21:19
  „Maradok Sólyom László igazságánál:
  "Csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel"”
 • 11. comet 2009. október 01. 17:04
  „az idén banki becslések alapján több ezer milliárd forintnyi valutát menttetek ki az országból, közel megduplázva a már kinn szunnyadó biztonsági tartalékokat.
  A válság tehát a jelek szerint újabb tarolási hullámot generált.
  Az ország kifosztását meg kell szüntetni, nem lehet tavaszig várni. Az Öszödi beszéd óta egyértelmű, hogy az MSZP kormányzásra alkalmatlan, a saját meg a sleppjük zsebeinek tömésén kívül más nem érdekli őket.
  A Fidesz ne a költségvetést bombázza, hanem szólítsa fel a Gyurcsány báb miniszterelnököt a lemondásra, szervezzen demonstrációkat, kényszerítse ki az előre hozott demokratikus választásokat, azaz tegye a kötelességét, amit évek óta elmulasztott. Vagy netán ők is a vagyonkimentésben érdekeltek?
  Ezt a csapnivaló törvénytelen szélhámos bandát,napok alatt le lehet söpörni az asztalról.”
 • 10. Kraftwerk 2009. október 01. 16:23
  „Az adóóóóóóócsökkentés,az adóóóóóóóóóóócsökkentés,az adóóóóóóóóóóócsökkentés.........
  De ismerősek nekem ezek a szavak!!!
  Mintha hallottam volna ezt már valakitől nem is olyan régen......
  Mégsem lett belőle semmi,helyette viszont lett ADÓEMELÉS!!!
  IGEN MEGCSINÁLTUK, ELVTÁRSAK!!!!
  Irány RECSK!!!!”
 • 9. pocokkaa 2009. október 01. 16:05
  „Mááár kezdőőődik :)

  Különböző véleményen lévő emberek ugranak egymás torkának, miközben sokan pont ezt szeretnék. Itt a fórumon belül is mennek a feltételezgetések, előítéletek - miközben teljesen biztos, hogy az itt bárhogy hozzászólóknak - mindenkinek tutira lenne legalább 1 ötlete, ami követendő lenne és amivel mindenki nyerne.

  Ebben a cikkben is: nem arról van szó, hogy az az adómodell mögé állnak oda, amit jóak tartanak, hanem az a kérdés, mit rakjanak a kampányba.....
  És már az is elkezdődött, hogy amit nem tudnak, vagy amit nem mernek jó lépésként elismerni, arra jön a Jolly Joker válasz: nem tudjuk mi van a kasszában, nem tudjuk, mennyire van kifosztva.. hirtelen már másképp kell értelmezni a 13 havi nyugdíjat is - hirtelen nem ez lett a kérdés, hanem a vásárlóérték növelés - amivel a másik oldalon is takaróztak, csak épp nem tették meg.
  Elképzelni sem tudom, mi lesz itt a választások végéig... Lehet, az alakít kormányt, aki életben marad...”
 • 8. M_R 2009. október 01. 15:49
  „Nagyon jó taktika hogy a módosító indítványokkal elhúzzák a kötségvetés vitáját. Be kell adni töb ezer indítványt, amíg arról szavaznak addig sem tud ez a komcsi kormány költségvetést csinálni. Ki kellene húzni a vitát legalább december végéig, akkor januárban a sok állami léhűtő alkalmazott nem kapna fizetést, végre fegyvert fogna a sok birka és szétlőné a a sok hazaáruló MSZP meg SZDSZ tag fejét. Egy ilyen pár hónapos polgárháború után megalakuló nemzeti kormánynak sokkal könyebb dolga lenne, nem kellene a szocik meg a libsik marhaságaival vesződni.”
 • 7. maradando 2009. október 01. 15:16
  „Veszekedjetek,vitatkozzatok csak!Dönteni megint a parlamenti képviselők fognak.És nagy ívben tesznek a megjegyzéseinkre. A családtervezés magyarországon azon múlik,hogy telik e óvszerre,ha nem dől a családi költségvetés is ,nemcsak az állami.”
 • 6. sauron2 2009. október 01. 15:15
  „5. hozzászólás Fuleee 2009.10.01. 15:04

  persze a társadalmunk bizonyos (nem napon barnult) tagja ilyenek! Dolgoznak szorgalmasan, szülik sorban a purdékat, és fejik az államot, közben átköltöztetik őket új, az államtól kapott házakba, amit néhány hónap alatt lelaknak!

  Ebből akarsz még többet?”
 • 5. Fuleee 2009. október 01. 15:04
  „Sosem azzal van a baj, ha valaki 8-10 gyereket szül! Legalább nő a népesség. A társadalom támogassa az ilyet. No de ne kidobott pénz legyen már!!! Abból a 8-10 gyerekből legyen már legalább 5-8 rendes, aki elvégzi az iskolát, szakmája lesz és hajlandó utána dolgozni. S látva a mintát ő is szülei útjára lép és új és tisztességes családot alapít! A népesség növekedés is eredményezhet gazdasági növekedést.”
 • 4. egypintsor 2009. október 01. 14:28
  „Logaritmus te biztosan csalad nelkuli gyermektelen barom vagy. Te pontagyu, vannak akik rendesen dolgoznak, l nalad sokkal becsuletsebben adoznak es gyerekeket is nevelnek.Probald meg te barom,aztan ugass!”
 • 3. achilleus 2009. október 01. 14:08
  „Már az IMF is mosakodik! Vajon nem ezt sulykolta folyamatosan minden értelmes ember???
  http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=104676&Itemid=107
  2009-10-01 13:25:08 Nyomtatás E-mail
  A korábbinál rosszabb képet vázolt fel a magyar gazdaságról a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szokásos féléves jelentése szerint a hazai gazdaság az idén és jövőre is jobban gyengül, mint arra korábban számítottak. Idénre 6,7 százalékos, 2010-re majdnem egy százalékos visszaesést jósolnak a kutatók. A Valutaalap az eddiginél nagyobb pénzromlásra számít, a fizetési mérleg hiánya ugyanakkor a korábban jelzettnél kisebb lehet. (MR)"

  Ezeket is olyan váratlanul fogja érni Magyarország összeomlása, mint Gyurcsányt és bandáját a válság. Ugyanazon az úton járnak. Logaritmus! A családi adózással kapcsolatos kirohanásodra csak annyit: Szerinted most mennyi adót fizet az a család, amelyre rasszistán célozgatni szíveskedtél?”
 • 2. Logaritmus 2009. október 01. 13:58
  „"Annyit előlegezett meg, hogy a pót- vagy új költségvetés előkészítésével kapcsolatos munkát már elkezdték, ,,nem a sötétbe ugranak"...A Fidesz még nem döntött, hogy az egykulcsos vagy a családi adózást választja-e."

  Ez aztán a komoly tervezés. :)

  Egyébként részemről ellenzem a családi adórendszert...nehogy már megint a 8-10 gyereket ész nélkül felvállaló, nincstelen családokat támogassa az ország az ésszel élő, dolgozó családokkal szemben! Legyen egy kulcsos adózás..de van még 2-3 másik út is, nem csak ez a kettő.”
 • 1. sauron2 2009. október 01. 13:45
  „nem tök mindegy nekik, mi van a költségvetésben? úgysem szavazzák meg! (esetleg pótköltségvetést készítenek)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy munkás egy fővárosi építkezésen

Lezuhant és meghalt egy munkás csütörtökön egy építkezésen Budapesten, a II. kerületi Szemlőhegyi… Tovább olvasom