Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A Fidesz októbertől eltörölné a szolidaritási adót

A Fidesz azt szeretné, ha a kormány október 1-től megszüntetné a szolidaritási adót, azt azonban még nem döntötte el az ellenzéki párt, hogy benyújt-e erről szóló törvénymódosítást - jelentette ki szerdai tájékoztatóján Tállai András.
A fideszes országgyűlési képviselő Veres János pénzügyminiszter hétfői lapinterjújára reagált. A tárcavezető ugyanis azt nyilatkozta, hogy a kormány tervei között szerepel a szolidaritási adó 2009. január 1-ei megszüntetése. A Fidesz szerint ezzel szemben ötpárti egyetértéssel már októbertől meg lehetne szüntetni ezt az adónemet és a kormány ezzel is bizonyíthatná adócsökkentési szándékát. Tállai ugyanakkor leszögezte: arról még a Fidesz elnökségének kell döntenie, hogy a párt benyújtja-e az erről szóló törvénymódosítást a parlamentnek.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz semmilyen adóemelést nem támogat és erre kéri a többi ellenzéki pártot is. Tállai szerint ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az MDF megszavaz néhány kormánypárti adóemelési javaslatot cserébe azért, mert az MSZP várhatóan megszavazza a haláladó eltörlését, amit a legkisebb ellenzéki párt kezdeményezett.

Olvasóink írták

 • 8. Ful 2008. augusztus 07. 07:32
  „Hajrá Fidesz! Gyors reagálás - fél siker! Akarjuk azt, amit úgyis megcsinálnak és a végén azt mondhatjuk: ezt is kiharcoltuk!”
 • 7. kobresa 2008. augusztus 06. 18:40
  „Bocsánat, tévedtem!!!!!!! Íme az eltörlendő adó:

  4 százalék szolidaritási adó

  A nyereséges vállalkozások és a 6 millió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek 4 százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelesek.

  A jövő év elejétől azon magánszemélyek lesznek a külön adó megfizetésére kötelesek, akiknek az éves összevont jövedelme meghaladja a 6 millió forintot. Az adó alapja a 6 millió forintot meghaladó jövedelemrész, mértéke pedig 4 százalék.

  A tervek szerint az idén szeptembertől szolidaritás adó fizetésére kötelezett valamennyi társasági adóalany, nyereséges vállalkozás és egyéni vállalkozó. Az adó alapja a vállalkozás adózás előtti nyeresége, ami a kedvezményekkel nem csökkenthető, - - tehát az adókedvezményekben részesülő multinacionális társaságoknak is meg kell fizetniük - mértéke pedig 4 százalék. A magánszemélyek szolidaritási adójából a költségvetésnek jövőre több mint 20 milliárd forint, a vállalkozásokéból az idén 40, 2007-ben pedig 170 milliárd forint bevétele származik.

  (...)”
 • 6. kobresa 2008. augusztus 06. 18:35
  „tsztihiszti: az eltörölni szándékozott adót mindenki fizeti, aki dolgozik. Amúgy nem értem miért asszisztál a Fidesz a kormánynak, ugyanis ezt az adót Veres is tervezi megszüntetni, csak január 1-től. Persze nem árt az óvatosság.”
 • 5. vélekedő 2008. augusztus 06. 18:32
  „Mennyitől is fizetendő?
  6,3 milliós éves fizetéstől?

  Hm. Biztos, ami biztos, megnéztem. Alatta vagyok. :)

  Azonban esküszöm, ha megemelik annyira a fizetésem, a felette levő összegből nemcsak örömmel fizetem be a +4% adót, hanem plusz 4%-ot felajánlok egy szegedi alapítványnak is! (Ugye mindenki tudja, hogy ez csak a 6,3 millió feletti részből fizetendő!)”
 • 4. tisztahiszti 2008. augusztus 06. 18:22
  „Neme jobb volna viktornak a milliomosok helyett az egyszerű népet támogatni. A kis bérű dolgozókat,tanárokat,mérnököket ez egyáltalán nem érinti.Sajnos igaz, hogy viktor is csak a milliomost...ja”
 • 3. harmada 2008. augusztus 06. 18:01
  „Pártunk és kormányunk bizakodó:

  1) Előzetes adatok alapján júniusban az ipari termelés 1,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,3 százalékos a csökkenés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Éves alapon mért visszaesésre 2004 óta nem volt példa.
  2) A KSH adati szerint a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 74 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküliek száma 22 ezerrel nőtt.”
 • 2. driller 2008. augusztus 06. 17:52
  „Kedves 1-es! de nem is hirdették magukat az adócsökkentés kormányaként. Egyébként, ha így megy tovább előbb-utóbb minden adó megszűnik. Megszűnnek a nyugdíjak, fizetések, a tojás visszanyeri eredeti funkcióját, azzal fogunk fizetni. Megsúgom, már holnap k@n nagyot esik a forint.”
 • 1. A Fidesz, mint adóharcos :D 2008. augusztus 06. 16:13
  „Hányszor emeltek adót 1998-2002 között? Ha jól emlékszem,majdnem 90 alkalommal. Most miért küzdenek ellene??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy forinttal lett olcsóbb a gázolaj

Országszerte három, illetve négy forinttal lett olcsóbb a gázolaj szerdától. A benzinkutak között… Tovább olvasom