Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A Fidesz szerint a kormány tehetetlen a távhődíjjal

A Fidesz szerint a kormánynak nincs semmilyen módszere, hogy féken tartsa a távhődíjat - ezt a Fidesz lakótelepi munkacsoportjának vezetője mondta szombaton.
László Tamás úgy látja, hogy a kormány csak a hatalmon maradással törődik, ahelyett, hogy a válságot kezelné. A kormányszóvivő erre úgy reagált: a kabinet két héten belül bemutatja javaslatát arról, hogyan kívánják enyhíteni azoknak a problémáit, akiknek a távfűtés kifizetése gondot okoz.

Semmit nem tesz a kormány annak érdekében, hogy féken tartsa a távhőszolgáltatás várható újabb drágulását - fogalmazott László Tamás. Hozzátette: a kormány csak a hatalmon maradással törődik, ahelyett, hogy ezt a válságot kezelné. Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak semmilyen módszere nincs a megoldásra, csak "majd" meg "lesz" programjai vannak. A drasztikus távhődíj-emelés kétmillió embert érint, a promléma főleg a lakótelepen élő kisnyugdíjasokat sújtja - mondta a politikus.

A fideszes képviselő közölte: a Fidesz-KDNP-nek van javaslata a távhődíj-emelés fékentartására. Ez nem végleges megoldás, hanem gyors intézkedés a válság azonnali kezelésére. Az ellenzéki javaslat az áfacsökkentésre épít. Az idei gázár- és távhődíj- emelkedés áfatöbblete bőven fedezné azt az összeget, ami kiesne a költségvetésből, ha a távfűtés forgalmi adóját 20-ról 5 százalékra csökkentenék - fejtette ki.

A kormány enyhíteni kívánja azoknak a problémáit, akiknek a távfűtés kifizetése gondot okoz. Erre vonatkozó javaslatát két héten belül ismerteti a kabinet, a részleteken dolgoznak a szakértők - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Amit a javaslatról már tudni lehet, hogy az energiatakarékos programokra, a panelprogramra és lakásfelújításra több pénzt ad a kormány, mert ezek segítségével akár 30-50 százalékkal is lehet csökkenteni az energiafelhasználást, és így a számlék végösszegét is. Ez érdemi, hosszú távú megoldást jelent - hangsúlyozta Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az idén a központi költségvetés e célra 10 milliárd forintot fordít, és a következő években is ekkora összeget szán.

Olvasóink írták

 • 6. 1 vélemény 2008. szeptember 07. 12:39
  „Úgy kedves Prehistoric,hogy az országunknak,nincs akkora ereje.pénze beruházása,hogy csak úgy nekifogjon.Ez nem ilyen egyszerű.Azonban,mégis az országunkban lesz az olaj,gáz,nem kell behozni.Nem lesz csapelzárás.Mert ugye ingyen,szeretetből nem lehet elkívánni hogy átnyújtsák nekünk.”
 • 5. Prehistoric 2008. szeptember 07. 09:09
  „Én nagyon nem értek ehhez, de közben a makói árokból egy kanadai cég fogja kitermelni a földgázt, úgy tudom. Innen alólunk. Aztán az is a külföldieké lesz, mi meg megvesszük tőlük drágán a saját földgázunkat, vagy hogy is van ez?”
 • 4. mai 2008. szeptember 07. 03:10
  „Szerintem azért volna köztes megoldás is. Részemről ez csak egy gondolat. Az árképzésből külön vizsgálnám a hazai termelésű gáz költség tényezőit és ez alapján nézném meg, hogy mennyiért lehetne ezt elszámolni a távfűtéses lakások esetében. Tehát kivenném ezt a szektort az egységes liberális elszámolás rendszerből. A hazai termelés önköltsége nyilvánvalóan olcsóbb, mint az orosz gáz teszem azt. A politikusoknak le kellene ülni a közgazdászokkal megbeszélni ezt.”
 • 3. Macs 2008. szeptember 06. 23:19
  „Bocs, de nem lehetne a másik oldalról megközelíteni a kérdést?
  A gázára emelkedik, ez nem magyar specialitás, ez világjelenség. Talán az épületek hőszigetelését, a fűtési rendszer korszerűsítését kéne forszirozni. Lehet ez nem eléggé népszerű javaslat.

  Amikor mi át akatunk térni az épületbe bejövő hőmennyiség mérésére, a költségmegosztók és termosztátok felszerelésére, a szakértők megszakértették, hogy a rendszer ezt nem teszi lehetővé. Végül kiverekedtük és mecsináltuk. Miért van olyan érzésem, hogy sokan nem elég kitartóak?”
 • 2. FÁNCSI 2008. szeptember 06. 20:23
  „Bocsi,de szerintem beszart a 2 éves lányom,tisztába kell tennem a Fidesz szerint!De most T.scós pelust teszek alá ,de eljön majd a kánaán,és telik drágábbra,mert szerintem megérdemelné.Meg lesz az asszonynak munkahelye a Fidesz szerint,kismamaműszak ugye?Ha így lesz,rájuk szavazok!!!(JA,BELEÉRT A BILIBE A KEZEM)”
 • 1. fáncsi 2008. szeptember 06. 20:02
  „Ja,megint a Fidesz szerint???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia: Autó hajtott vonat elé Lövőn, négy halott

700 méteren át tolta a vonat azt a Volkswagent, melynek utasai közül négyen a helyszínen életüket… Tovább olvasom