Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Fidesz szerint IMF-hitelből él az ország

A Fidesz szerint egyre erősödik a gyanú, hogy Magyarország jelenleg az IMF hitelkeretéből él - ezt mondta Varga Mihály a Fidesz alelnöke, miután találkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával kedden Budapesten.
Varga Mihály szerint már az IMF is látja, hogy ez a hitel "nem egy sikertörténet, hanem inkább egy kudarctörténet, amiből nem jön ki jól sem az ország, sem a valutaalap." Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a 2009-es költségvetés már lényegében nem létezik szerintük, mert olyan számokra épül, amelyek tévesek.

Varga Mihály hozzátette: az IMF vezérigazgatója elmondta neki, hogy a valutalap tulajdonképpen nem támasztott feltételeket a hitel felvételéhez, lényegében azt fogadták el, amit a magyar kormány ajánlott, ebben az ajánlatban ugyanakkor nem szerepelnek érdemi változtatások. Varga Mihály szerint Dominique Strauss-Kahn azért utazott kedden Magyarországra, hogy feltérképezze a politikai helyzetet, és azt, várhatóak-e érdemi változások a gazdaság helyreállítása érdekében. Az IMF szerint a piaci bizalom helyreállításához akár már évközben is szükség lehet intézkedésekre - mondta.

A 2009-es büdzséről szólva Varga Mihály felelőtlenségnek nevezte a költségvetés elfogadását. Szakértők szerint a várt egy százalék helyett 2,5-3 százalék lesz ugyanis a gazdasági visszaesés, valamint 2,7 helyett 4-5 százalékkal csökkennek a reálbérek. A kormány kezéből kezd kicsúszni a gazdaság irányítása, ezt támasztja alá a forint árfolyamának a térség valutáinál nagyobb gyengülése - vélte Varga Mihály.

Az IMF elégedett Magyarországgal

Magyarország eddig tervszerűen teljesítette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásban foglaltakat, a 2008. évi számok megfelelnek annak, amit az IMF várt - ezt mondta a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója azután, hogy tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével kedden Budapesten. Dominique Strauss-Kahn azonban hangsúlyozta: további szerkezeti reformokra van szükség, a globális gazdasági előrejelzések nem rózsásak. A kormányfő is kiemelte, hogy napról napra "egyre pokolibb" hírek érkeznek sok országból.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. flexsnake 2009. január 14. 09:10
  „28. hozzászólás hazaffy 2009.01.13. 22:19
  Éppen erre céloztam.Én fizetek de ellátnak olyant aki nem fizet.Amivel nincs gond hiszen ha futja az enyémből akkor aki erre rászorul azt lássák is el, csak azért az arányoság ne ott legyen hogy 2 embert látnak el a pénzemből.

  A hitel nem tünt el csak másik zsebbe került.A pénz soha nem tünik el.Nem gyújtanak be vele, nem égetik el.Oda kerül ahová szem már nem lát be és aztán keresik.Rajtunk.”
 • 34. flexsnake 2009. január 14. 09:10
  „28. hozzászólás hazaffy 2009.01.13. 22:19
  Éppen erre céloztam.Én fizetek de ellátnak olyant aki nem fizet.Amivel nincs gond hiszen ha futja az enyémből akkor aki erre rászorul azt lássák is el, csak azért az arányoság ne ott legyen hogy 2 embert látnak el a pénzemből.

  A hitel nem tünt el csak másik zsebbe került.A pénz soha nem tünik el.Nem gyújtanak be vele, nem égetik el.Oda kerül ahová szem már nem lát be és aztán keresik.Rajtunk.”
 • 33. spiler 2009. január 14. 09:09
  „JÓLENNE TISZTÁN LÁTNI TALÁN EZ AZ MNB FELEDATA LENNE.HITELES TÁLYÉKOZTATÁST! FELELŐSŐK MEGNEVEZÉSÉT! BÜNTETŐ ELJÁRÁS MEGKEZDÉSÉT! ABBAN AZ ESTBEN HA A FIDESZES VÁDAK NEM IGAZAK AKKOR Ő ELLENÜK ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉT KELL BEVEZETNI!”
 • 32. comet 2009. január 14. 08:12
  „A rendszerváltáskori 22 milliárd dolláros államadósság mára minimum 220 milliárdra nőtt.
  Ugyenez idő alatt politikusaink durván 120 milliárd dollár értékű állami vagyont tapsoltak el úgy 10 milliárdért.
  Ezek a sarokszámok.
  Az átkosbeli és mai eladósodás közt az az óriási különbség, hogy míg az előbbinek megvolt az ´ellentételezése´ azaz a felvett hitel befektetési oldalról realizálódott beruházásai, addig a mai hitel jórészt eltűnt.
  Nem kellenek felső-matematikai műveletek, hogy lássuk, az eladott állami vagyon töredékéből vissza lehetett volna fizetni a ´Kádár´ érában felvett hiteleket (mivel azok nem váltak köddé).
  Amúgy rendszerváltás miatt anno a hiteleket jóváírták volna az országnak de Antall József gőgje ezt nem engedte, inkább beszívatta az országot. Ettől az adósságtól csak jelentős részének elengedésével szabadulhat meg az ország.
  Ennek kéréséhez kormány bukta szükségeltetik.”
 • 31. jen 2009. január 14. 00:14
  „Megjegyezném, hogy az ország már a 70-es évek óta hitelböl él. A 80-as évekre sikerült eljutni oda, hogy azért kell már felvenni kölcsönt, hogy az esedékes törlesztö részletet vissza tudjuk fizetni.
  Azóta csak növekszik a teher, teljesen reménytelen, hogy valaha is kikerülünk ebböl a körböl, mivel nincs ipar, így nincs adóbevétel, növekedés.
  Az IMF hitelt azért kellett felvenni, mert most (vagy már) senki sem hajlandó kölcsönt adni. Természetesen a felvett hitelböl történik a törlesztö részletek visszafizetése meg hát jó szokás szerint a pénz jelentös része elfolyik a semmibe.”
 • 30. Logaritmus 2009. január 13. 23:52
  „netuddki: "Ha mindent hitelből fizetik mit csinálnak a befizetett adóval?"

  KI mondta, hogy mindent hitelből fizetnek? Szerintem senki. Nem tudom, hogy a hitel hány %-ot ad az ország (=szociális rendszer, önkrományzatok, közoktatási intézmények, honvédelem, stb.) jelenlegi módon való finanszírozására de azt talán már az óvodások is tudják, hogy az eü. rendszer a 2008-as reformok előtt hitelből volt fenntartva már vagy 20 éve és most értük el azt, hogy a befizetett járulékok elegendőek a kiadások fedezésére - igaz, ennek áldozata lett jó pár kórház, munkahely.”
 • 29. comet 2009. január 13. 22:33
  „Varga Mihály úrnak az IMF vezérigazgatójával kellet beszélnie, hogy ezt megtudja? Októberben azért kapta az ország a hitelt mert különben fizetés képtelen lett volna. Az adósság állomány cakli pakli 200 milliárd dollár felett van és nem kevéssel. (hogy mennyivel azt csak találgatni lehet) Recesszió van, nő a munkanélküliség, a pénzügyi szféra, kereskedelem, ipar már régóta idegen kézben van tehát nem nagyon befolyásolható, mezőgazdaságunk is árnyéka hajdani önmagának. Már szinte mindent eladtak amit el lehetett az értékének töredékéért. Miből lenne bevétel? A kormány bukott reformjainál többet nem igen tud felmutatni, de a legnagyobb baj, hogy olyan miljiőt teremtettek ami szinte elüldözte az országból a szakembereket. A magyar gazdasági válság nem tavaly októberben, hanem a rendszerváltás utáni ejtőernyős korszakkal kezdődött amikor párt funkcionárusok árasztották el a gazdasági életet és működtetés helyett eladták vagy felélték a vállalatokat.
  A világválság olyan szempontból jól jött a dillettáns politikusainknak hogy árnyékolja ténykedésük gyümölcsét. Legalábbis szerintük.”
 • 28. hazaffy 2009. január 13. 22:19
  „"Én kijelentem hogy semmi olyat nem kapok ami után nem fizetek."
  Fizetsz, mint mindenki más. A költségvetés meg azért van nehéz helyzetben, mert az erre szolgáló befizetésünk összessége kevesebb, mint kellene. Fizetsz Te is én is csak nem eleget. Hogy miért nem elég, az egy másik kérdés.

  "vágott sebbel nem láttak el"
  Ez elég baj, mert ismereteim szerint el kellett volna, hogy lássanak. TB befizetésedtől függetlenül.”
 • 27. gardista33 2009. január 13. 21:32
  „http://www.jobbik.hu/node/5469”
 • 26. netuddki 2009. január 13. 21:09
  „Logaritmus!Ha mindent hitelből fizetik mit csinálnak a befizetett adóval?Elvtársaikat fizetik hogy magyarázzák a magyarázhatatlant?”
 • 25. flexsnake 2009. január 13. 20:58
  „21. hozzászólás hazaffy 2009.01.13. 19:55
  Én kijelentem hogy semmi olyat nem kapok ami után nem fizetek.
  Kapaszkodj meg: kedves munkáltatóm hülyesége miatt egy évig nem volt utánam TB fizetve ennek köszönhetően vágott sebbel nem láttak el, egy 6centis vágás a kezemen úgy fort össze hogy azt nem voltak hajlandóak összevarni.Utólag már kiderült hogy ugyanúgy járt volna az ellátás mert ha TB nem is volt fizetve az ellátást mindenkinek meg kell kapnia.Mindenkinek, nem csak aki fizeti a TB-t.Szóval valaki ha ingyen kapja az nem fizetett se elötte se utána és az nem én vagyok.

  dblaci, te melyik országban élsz?Itt minden kormány nemzeti mert a nemzet választja a kormányt, ezt hívják népszavazásnak.Mellesleg házifeledat: sorold fel magyarország összes bányáját ahol kitermelés folyik, a külszini fejtéseket kihagyhatod.A hitelben mi a törvénytelen?Szerződő partnerek vannak és teljesen törvényesen kötöttek szerződést.Az más kérdés hogy ezzel ki és mennyire ért egyet, én sem értek egyet vele de ettől még a megállapodás törvényes.Vigyázz mert az IP-det elkérik a kormánypártok és kivégeznek a Hősök terén, de az is lehet hogy hanuka alatt év végén feldarabolnak és megisszák a véredet :D”
 • 24. dblaci 2009. január 13. 20:36
  „Sikertörténet amúgy is csak az imfnek lett volna ez az uzsora, de így, hogy az ország végleg csődbe megy az mszpszdsz cionista kormány miatt büdös életben nem látják viszont a játékpénzüket. Nem hiszem, hogy emiatt sok könnyet fogok ejteni. És igen, ez ilyen egyszerű. Törvénytelen hitelt nem fizetünk vissza, ahogy a törvénytelen privatizációk (összes föld, épület, bányajog) visszaszáll a magyar államra, mihelyt nemzeti kormány lesz.”
 • 23. achilleus 2009. január 13. 20:19
  „Logaritmus! Ami a 11-es hozzászólását illeti lehagyta Strauss-Kahn mondandójának második felét, így a hír teljes vonatkozó részét közlöm, íme:

  "2009-01-13 18:09
  Pokoli hírek érkeznek a nagyvilágból, a válság mélyebb és hosszabb lesz, mint vártuk - közölte a miniszterelnök a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján.
  Gyurcsány Ferenc szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormány már készül az újabb megszorításokra a nagyobb gazdasági visszaesés miatt. Dominique Strauss-Kahn azt mondta, Magyarország az IMF-el kötött megállapodásban foglaltakat eddig tervszerűen teljesítette, de a következő években több strukturális reformra, illetve a kiadások további csökkentésére is szükség lesz."

  Felhívom figyelmét az következő részletre: (...)Magyarország az IMF-el kötött megállapodásban foglaltakat (...)
  Eddig azt híresztelték, hogy ilyen "megállapodás" nincs is.”
 • 22. achilleus 2009. január 13. 19:57
  „Logaritmus 2009.01.13. 18:42
  "Ha valamit viszont rosszul csinált a kormány az az, hogy ezekben az időkben hallgatott a FIDESZ-re és nem törölte el a 13. havi nyugdíjat, fizetést és a többi gazdasági egyensúlyra kártékony, pazarló juttatást. Régen nem az eltartottakat kellene istápolni, hanem az adófizetőket, vállalkozókat támogatni."

  Logaritmus! Mondandójának lényegével még egyet is értenék, de például a 13. havi nyugdíj eltörlése szóba sem került MSZP-s berkekben, azt ugyanis ők vezették be, és ezzel nyerték meg (+ a 19 ezer forinttal a 2002-es választásokat). Segélyügyben: Lassan kezdenek visszatérni ahhoz a rendszerhez, amit a 2002-es választások után szüntettek meg, igaz a hasonló - alulról jövő - kezdeményezéseket (Monoki Modell) nyáron még a legsötétebb rasszizmus körébe sorolták. Mindehhez a megvilágosodáshoz pedig az IMF kényszerhitel vezette őket, miután az országot a fizetésképtelenség határára juttatták. Logaritmus, maga abszolut nincs tisztában az arányokkal, például fogalma nincs, hogy hány év vizitdíjából lehetne kifizetniu az államadósság akár egyetlen havi törlesztőrészletét, fogalma nincs arról, hogy az államadósságnaqk 95%-át baloldali (vagy állampárti) kormányok csinálták, fogalma nincs róla, hogy az állami vagyon 85%-a baloldali kormányok alatt került ki a köztulajdonból. Ön csak egyet tud fideszelni.”
 • 21. hazaffy 2009. január 13. 19:55
  „"Tehát én például milyen hasznát élvezem ennek a hitelnek?"
  Egyszerű. Az állam fenntart pl. egy baromi nagy gyógyító apparátust, amely a rendelkezésedre áll, ha esetleg megbetegednél. Ugyanígy fizeti a körzetorvosod, a mentő rendelkezésre állását. Vigyáz azokra, akik pl. életellenes bűncselekményekért a csukdában vannak, hogy ne támadjanak meg téged. Ugyanígy a rendőrséget is üzemelteti, hogy az állampolgárnak védelmet nyújtson.
  Ugyancsak rendelkezésedre áll a MÁV, a helyi tömegközlekedés, ha épp arra szottyan kedved. A végtelenségig lehetne sorolni és nagyon korlátoltnak kell lenni ahhoz, hogy valaki őszinte hittel kijelenthesse, hogy nem kap az államtól semmit.”
 • 20. hazaffy 2009. január 13. 19:50
  „Azt hiszem, hogy a felelős politikusok először gondolkodnak, hogy amit beszélnek, az hasznára válik-e az országnak. Hogy a kétéves költségvetést elfogadtató fideszes politikusok most épp ilyenek-e, arról mindenkinek meglehet a saját véleménye.”
 • 19. flexsnake 2009. január 13. 19:42
  „Vizitdíj eleve hülyeség mivel tbt fizetek így az ellátásom tökéletesen fedezi a befizetésem.Egész egyszerúen azért mert eddig még százezer ft alatt volt egész életemben az ellátás amit kaptam.Ezt mindenki megnézheti magára vonatkozóan az ügyfélkapun keresztül.
  Nekem nincs vasúti kedvezményem se más kedvezményem.Semmi álltalad említett dolgot nem kapok.Tehát én például milyen hasznát élvezem ennek a hitelnek?Vagy csak az a 10ezer élvezi akikhez ez eljut valamilyen formában?
  Még 15évvel ezetött is tandíjat fizettem,, két éve ismételten fizettem tanúlmányra.Sehol semmilyen támogatást nem kaptam ezekből a hitelekből miközben egyre többet fizetek be a közös kasszába.2évvel ezelött fütéstámogatást kértem, azóta mindig.És segélyért is sorba fogok állni mert én is rászorulok úgy mint azok akik nagyházban nagyautóval járnak.Engem is segítsen az állam alanyi jogon és ha feltétele hogy kisebbséghez tartozzak akkor fogom a cipőboxot, nevet váltok és én is kérem ami másnak jár.És esküszöm megtöltök két ovodát is gyerekkel.:)”
 • 18. flexsnake 2009. január 13. 19:35
  „provident? 200% thm felett? Én még mindig kiváncsi vagyok hogy a PSZÁF miért engedélyezi az ilyen hiteleket?”
 • 17. Logaritmus 2009. január 13. 19:34
  „flexsnake: "Nekem például nem jutott ebből a hitelből sem..."

  Dehogynem! Továbbra sem kell tandíjat fizetned és az iskolás gyerekednek sem, ha diák/nyugdíjas/rokkant/stb. vagy nagy kedvezménnyel utazhatsz buszon és vonaton akkor is ha egyébként totál nem szorulsz rá, nem kell vizitdíjat fizetni annak sem aki nem fizet egy peták TB járulékot sem, stb. stb. stb.

  Ilyen jóléti kiadásokra megy el az állam költségvetésének 40%-a, ami hallatlanul sok ilyen kevés adófizető mellett, ezért kellene már egyszer letenni a garast a szocális támogatásra szoruló romák/nyugdíjasok/nagycsaládosok/egyházak/pártok és társaik mellett vagy a gazdasági motort képező cégek/vállalkozók/szövetkezetek mellett, mert most az utóbbit kopasztjuk és az előbbit etetjük.

  A kettő együtt (ne kelljen vizitdíjat fizetni, legyen alacsony a járulék meg az ÁFA de eközben épüljön 500 Km autópálya, legyen 13. havi fizetés és nyugdíj meg lágy kenyér) együtt nem megy, vagy igen akkor csak átmeneti ideig és hitelből, de - szerencsére - ilyenre már egy bank sem ad pénzt Magyarországnak.”
 • 16. homer 2009. január 13. 19:14
  „..és majd mehetsz a Providenthez!
  Na ez a fajta gondolkodásmód tette tönkre ezt az orzszágot!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz embert küld el Komáromban a Perlos

A csökkenő megrendelések miatt megszünteti a mobiltelefonok alkatrészeinek gyártását Komáromban a… Tovább olvasom