Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A Fidesz tovább bátorítja a Magyar Gárdát

Tovább bátorítja a Magyar Gárdát a Fidesz - egyedüliként a parlamenti pártok közül. Nemrég Braun Márton, a párt képviselője szólalt fel a gárda Gömbös Gyuláról elnevezett zászlóaljának sorfala előtt.
Egy másik eseményen Salgótarján fideszes polgármestere vonult a gárdistákkal, a rendezvényen ott volt Wittner Mária is. Eközben elítélte a szervezet tevékenységét az államfő is, aki hamarosan fogadja a cigányvezetőket, de a gárda-alapító Jobbik vezetőit nem. Mindezek ellenére a tatárszentgyörgyihez hasonló cigányellenes akció készül Kerepesen.

Miközben a Fidesz szavakban elhatárolódik az akcióival időről-időre politikai közfelháborodást okozó Magyar Gárdától, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselői rendszeres résztvevői a Jobbik alapította szervezet rendezvényeinek. A 2004. december 5-i kettős népszavazás évfordulójáról Szekszárdon közösen emlékezett meg a gárda Tolna megyei Vitéz Gömbös Gyula zászlóalja és a Fidesz. Felszólalt Braun Márton országgyűlési képviselő, aki arról beszélt, hogy "három esztendeje az összetartozás érzése halálos sebet kapott". Beszédet mondott Tóth Csaba Attila fideszes városi képviselő is, aki november végén egy testületi ülésen azt vágta a helyi szocialisták fejéhez, hogy "vörös bolsevik gyilkosok".

Bár a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András néhány hete még "elképesztő butaságnak" nevezte a gárda és a Fidesz kapcsolatát, Szijjártó Péter szóvivő tegnap lapunk érdeklődésére ilyet nem mondott, csak annyit közölt: Braun részvételéről nem tudtak, de kivizsgálják. A hétvégén pedig az 1956. december 8-i megtorló sortűz áldozataira emlékezett Salgótarjánban a fekete egyenruhás gárdistákkal a szervezet augusztusi megalakulásán "zászlóanyaként" részt vevő fideszes Wittner Mária. Ennek kapcsán a helyi szocialista frakció visszautasította, hogy Székyné Sztrémi Melinda polgármester és több helyi fideszes képviselő a gárda egyenruhás, árpádsávos zászló alatt, árpádsávos koszorúval menetelő alakzatával vonult végig a főutcán.

A legnagyobb felháborodást egy harmadik akciójával érte el a Jobbik alapította Magyar Gárda. Az egyesület vasárnap a cigánybűnözés ellen tartott demonstratív felvonulást Tatárszentgyörgyön. A településen - rendőri biztosítás mellett illetve a Nemzeti Őrsereg tagjainak sorfala előtt - mintegy 250 gárdista vonult végig. Felszólalt Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke, aki korábban azzal váltott ki közfelháborodást, hogy "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét". Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke furcsa mód a cigány-magyar együttélés javítását várja a demonstratív akciótól.

Emiatt az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az államfőtől vár elhatárolódást és vezetői személyes találkozót kezdeményeztek Sólyom Lászlónál. A köztársasági elnök, időpont-egyeztetés után fogja hivatalában fogadni az OCÖ vezetését - mondta lapunk kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikáció Főosztályának vezetője. Sólyom Lászlóhoz kíván fordulni a Jobbik is: Vona Gábor a gárda körüli politikai vita ügyében kért levélben találkozót. Úgy tűnik, hiába. Kumin Ferenc ugyanis lapunkkal azt közölte: Sólyom László nem fogadja a Jobbik képviselőit.

Olvasóink írták

  • 1. Média 2007. december 12. 07:54
    „Ígykezdett alakulni a német fasiszta párt is.Várom mikor lépnek be a kongresszusba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség támogatja a sztrájkolókat

A lakosság csaknem kétharmada egyetért a december 17-ére meghirdetett sztrájkkal - ez derül ki a… Tovább olvasom