Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A Filmszemle zsűrielnöke: kevés a pénz a filmforgatáshoz

A kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke az elmúlt évek egyik nagy problémájának tartja, hogy a pénzügyi támogatások erős szétforgácsoltsága miatt leginkább csak alacsony költségvetésű magyar filmeket lehet forgatni.
Granasztói György szerint ugyanakkor a magyar filmszakmára is érvényes, hogy a kényszerítő körülmények a tehetséges emberekből előre vivő megoldásokat hoznak ki. Megjegyezte, hogy a magyar filmek elsősorban az art kino-jellegű forgalmazásra valók, és nagy gond, hogy a művészmozik is komoly bajban vannak.

"A pénzügyi támogatások szétforgácsoltsága olyan műfaji és művészeti teljesítménybeli korlátokat jelent, amelyeknek elsősorban a negatívumait látja az ember. Nyilvánvaló, hogy egy magyar játékfilmet emiatt nagyon nehéz egy nagy büdzséjű külföldi filmhez hasonlítani" - mondta a 71 éves történész, egyetemi tanár.

Granasztói György az egyik legfontosabb filmszakmai kérdésnek azt tartja, hogy a magyar filmvagyonnak állami kézben kell maradnia.

Az idei játékfilmes zsűri tagja Granasztói György mellett Balog Gábor fotóművész, operatőr, filmrendező, fe Lugossy László képzőművész, zenész, filmrendező, Keserü Katalin művészettörténész, egyetemi tanár, valamint Török Ferenc filmrendező.

A zsűrielnök tavaly Mészáros Márta filmrendező volt, előtte három éven át külföldiek töltötték be ezt a posztot: 2006-ban a görög származású Dimitri Eipides, több nemzetközi filmfesztivál korábbi szervezője, 2007-ben Ulrich Gregor német filmtörténész, 2008-ban pedig a szintén német Klaus Eder, a kritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) főtitkára.

A 41. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes versenyprogramja kapcsán a zsűrielnök arról beszélt, hogy az elmúlt években a mustrán indult alkotások többségében a brutalitás, az erőszak volt előtérben, amit ő öncélúnak tart, és reméli, idén más lesz a helyzet.

A játékfilmes zsűri idén 13 kategóriában - Aranyorsó-díj (ez a fődíj), Moziverzum-díj, a legjobb rendezőnek, operatőrnek, elsőfilmes alkotónak, forgatókönyvnek, női és férfi alakításnak, producernek, eredeti filmzenének, látvány- és díszlettervezésnek járó díj, Arany Olló- (vágói) és Aranymikrofon (hangmérnöki)-díj - hoz döntést.

Olvasóink írták

  • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. január 31. 16:11
    „Igazuk van, kevés a pénz!!!!!!!! Ha nem minden sz*rra csesznék el (segély, hajléktalanpéz, milliós végkielégítések), akkor lehetne egy igazi filmeposzt forgatni mondjuk a nándorfehérvári diadalról!!! De ez még megoldható: a végkielégítéses nyomorékoktól teljes vagyonelkobzás(esetenként kivégzés), és máris megvan a kezdőtőke...”
  • 1. szatyi 2010. január 31. 13:37
    „Nem újdonság - a megélhetéshez is kevés a pénz! Pedig az fontosabb mint a filmforgatás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis: egy fillért sem érdemelnek az öreg BKV-buszok

Egyetlen fillért is kár beleölni az öreg BKV-buszokba, mert egyre nő a meghibásodás valószínűsége és… Tovább olvasom