Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A földön kívüli külseje – pró és kontra

A Világok harca, H.G. Wells több mint száz évvel ezelőtt írt fantasztikus regényének filmváltozata, a nyári mozisiker után a jövő héten DVD-n is megjelenik. Steven Spielberg rendező többször ábrázolta már mozivásznon az idegen lényeket – minden alkalommal másképp. Utánajártunk, hogyan nézhetnek ki valójában a földön kívüliek, illetve a földön túli lények – ha léteznek.
Hieronymus Bosch képein végtelen gazdagságban jelennek meg a fantázia szüleményei
Élet az univerzumban címmel előadás-sorozatot hirdet néhány évente a szegedi egyetemen Szatmáry Károly csillagász. Órája népszerű, sokan kíváncsiak arra, hogy a tudomány mai állása szerint valószínűsíthető-e élet a földön kívül.

Bármi elképzelhető

– Mindenféle formája lehetséges az életnek – jelentette ki Szatmáry Károly –, ennek ellenére még nem találkoztam olyan elképzeléssel, amely el tudott volna szakadni az emberszerű, illetve ismert állatokhoz részleteiben hasonló lényektől. Az emberi fantázia véges, a földi élővilág pedig olyan sokszínű, hogy nehéz lenne kitalálni egy teljesen különböző lényt.

Több helyen is kialakulhatott az univerzumban élet. A Marson, a Jupiter Európa holdján vagy a Szaturnusz Titán holdján tartják legvalószínűbbnek, hogy egysejtűek szintjén létezhet élet.

– Az ember esetében sem tudjuk, hogy véletlenek folytán, vagy szükségszerűen alakult-e ki a civilizáció – mutatott rá Szatmáry
Károly. – Egy adott mérettel, gravitációval, légkörrel rendelkező bolygón nem lehet akármilyen az értelmes faj. A megfelelő helyváltoztatás, az érzékelés, az anyagcsere, a szaporodás, az eszközhasználat, a kommunikáció képessége behatárolja a lények külső-belső tulajdonságait.

Genetikai kód

– Elképzelhető, hogy a Naprendszer égitesteire akaratlanul is, űreszközeink felületén baktériumokat vagy vírusokat juttatunk, amelyek kedvező feltételek esetén elszaporodhatnak, módosulhatnak, ilyenkor a genetikai kód hasonlósága utalhat a földi eredetükre. Feltételezzük, hogy számos helyen kialakult az élővilág, de eddig sajnos nem találkoztunk vele – vallotta be Szatmáry tanár úr. – Csillagászként nagyon örülnék barátságos idegen civilizációval való kapcsolatnak, hiszen szakmailag is sokat tanulhatnánk tőlük.

Tizenöt éve gyűjt beszámolókat az idegen lényekről Sós Tibor, a Magyar Ufókutató Szövetség elnöke. – Van, aki 50–60 féle megjelenési formáról beszél, számomra ez komolytalan – mondta kétkedőn a szegedi ufókutató. – Én hiteles beszámolók alapján négyféle lényt különböztetek meg, leggyakoribb a „kis szürke", amelyről a szemtanúk 80 százaléka számol be.

– Sokan támadják a kis szürke teóriáját, nevetségesnek tartják, hogy emberszerűnek állítjuk be a lényeket – panaszkodott Sós Tibor ufókutató. – Szerintem, ha bárhol az univerzumban a földihez hasonló körülmények között élnek, szinte biztos, hogy így kell kinézniük. Az evolúció azért formálta ezt az alkatot, mert ez a legpraktikusabb.

Mintha ember lenne

Sós Tibornak néhány szemtanú zölden fluoreszkáló kis alakokról is beszélt. Ritkán két méter körüli, fekete, árnyékszerű alakokról is érkeznek beszámolók, de Sós Tibor mindössze három esettel találkozott tizenöt év alatt.

A földön kívüliek negyedik csoportját a teljesen emberszerű alakok alkotják. Ezek abban különböznek az átlagembertől, hogy olyan szituációban és olyan helyeken jelennek meg, ami arra utal, hogy nem emberek. Az ilyen lény szimpatikus, úgy érzed, az egész életedet el tudnád neki mesélni – mondta Sós Tibor.

Az ufószakértő elégedetlen az idegen lények filmbeli megjelenítésével. Ezek – azonkívül, hogy pontatlanok – szerinte helytelenül befolyásolják a közvéleményt.


Értelemben és érzékekben

A földön túli lények a képzőművészeti alkotásokban már a legrégibb időktől kezdve jelen vannak – természeti népek ősi bálványaitól, maszkjaitól egészen korunkig. Lelkes István festőművész szerint a különféle vallásokban minden időben megpróbálták valahogy megjeleníteni a szellemi, transzcendentális lényeket. Így például az angyalokat, Istent, a sátánt. Ezek a Biblia szerint test nélküli, szellemi lények, ezért valamilyen formában meg kellett őket testesíteni. Például Hieronymus Bosch vagy Salvador Dalí képein például végtelen gazdagságban jelennek meg a fantázia szüleményei.
Kifejezetten a mai értelemben vett ufós ábrázolással a művészettörténész csak az ebben a témában megjelent könyvek, cikkek illusztrációi között találkozott, önálló alkotásokban ilyen lények nem jelennek meg.
Bármilyen földön túli alak ábrázolását megnézzük, láthatjuk, hogy ezek földi lények részleteiből összerakott figurák – mutatott rá Lelkes István. Van egy mondás, amely szerint semmi sincs az értelemben, ami nem volt az érzékekben, azaz minden ábrázolás valamilyen tapasztalaton alapul – mondta a festőművész. Absztrakt megformálással is sokszor próbálkoznak a művészek, de ha élőlényt akarnak ábrázolni, előbb-utóbb megjelenik a szem, a száj, a végtagok vagy szárnyak, amelyek a földi állatok, emberek attribútumai.

A „kis szürke"

A körülbelül 120 centiméter magas, „kis szürke" földönkívüli emberszerű felépítésű. Óriási koponyáján két hatalmas kékesfekete szem, apró száj és fülkagyló nélküli hallónyílás helyezkedik el. Vékony hosszú nyaka harmonizál vézna alkatával. Kezein négy hosszú ujj van, melyek közül az egyik a hüvelykujj szerepét tölti be. A „kis szürke" telepatikus módon kommunikál, és növényi eredetű táplálékot fogyaszt. Még senki sem számolt be arról, hogy látta volna a fogait. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségekért díj

Győr. A városi közgyűlés a kisebbségek napja alkalmával „Kisebbségekért” díjakat adományoz… Tovább olvasom