Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

A főnök, akit otthon is szeretnek

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő - ezt ezerszer halljuk. Pulay Gyula Az otthon is szeretett vezető című könyvében azonban azt érzékelteti, hogy a sikeres nő mögé is kell egy férfi. Pontosabban: a karrier titka mindkét nembeli számára az, ha megtalálja azt az archimedesi fix pontot, amelyen lábát megvetve, kifordíthatja sarkából a világot, vagy legalábbis annak szegletét, amelyre hatása van.

Ez a szilárd pont - amire többségünk vágyik - a család. Ám ez a feltétel - amely különösen a férfiak esetében többnyire adott - sokszor nem úgy, és nem olyan módon létezik, mint várnánk. A "főnök", aki otthon mégiscsak egyszerűen férj vagy feleség, apa vagy anya, nem érti, mi baja a másiknak, amikor ő nem iszik, nem dohányzik, rendesen hazaadja - nem is kevés - fizetését. Ez azonban kevés a szilárd ponthoz. Ahhoz ugyanis az kell, hogy a másik fél valóban társnak, és nem csupán a párja munkájához a szükséges feltételek megteremtőjének érezze magát.

Az izgalmas kérdés tehát az, hogyan maradhat a túlterhelt, túlfeszített vezető valódi partner, és mit tehet párja, hogy főnökké vált férje vagy felesége jó vezető, ugyanakkor jó társ és szülő legyen? Ha valaki, akkor a könyv írója - lassan két évtizedes vezetői múlttal és sokgyerekes nagycsaládosként - valóban autentikus választ adhat ezekre a kérdésekre. A könyvben különösen rokonszenves, hogy nemcsak a férfi főnök szemszögéből idézi fel a kritikus élethelyzeteket és keresi a megoldásokat ezekre. Vázolja a női vezetők párkapcsolataiban fenyegető kríziseket, és ezekre is - belülről megélt - feloldásokat kutat.

Képzeld, főnök lettem - újságolja a férj vagy a feleség boldogan, és valószínűleg a házastársak egyike sincs tudatában annak, hogy ezzel kapcsolatuk új szakasza kezdődött el. Mindkettőjükre új szerep vár: a főnöké és a főnök házastársáé. Ehhez az kell - amihez a könyv értékes segítséget nyújt -, hogy mindketten tisztában legyenek a vezetői szerep mibenlétével, a vezetővé válás folyamatával, buktatóival és azzal, miként kezeljék az óhatatlanul adódó konfliktusokat. A munkahelyi siker ugyanis kétélű fegyver, össze is kovácsolhatja, de szét is feszítheti a házastársi kapcsolatot.

A vezetői cím önmagában még csak a kezdet - ettől még senki nem válik vezetővé. Ahhoz, hogy a vezetői készségek birtokába jöjjön, sokat segíthet a társ, "első körben" osztatlanul örülve a kinevezésnek, érzékeltetve, büszke arra, amit a másik elért, alkalmasnak tartja a feladatra. A következő szakaszban már újszerű problémák jelentkeznek: a reális önértékelés segítése. Ennek elmaradhatatlan lépései: meghallgassa, megértse, de egyben elemezze társának viselkedését, egy-egy döntését. Aki próbálta, tudja: hihetetlenül nehéz és főként konfliktusos ez a feladat, a könyvben jó néhány receptet kapunk a tapintatos megoldásra.

Ám elismerésre és odafigyelésre a vezető társának is szüksége van. Hiszen párja meggyarapodott munkahelyi elfoglaltsága miatt nem kevés többletfeladat hárul rá a családon belül - és sokszor társasági kötelezettségként is. Ellensúlyként kevés a többletjövedelem. Ez nem pótolja a fontosságérzetet és a szeretetet. A konfliktus akkor mélyül el, ha a vezető -, gyakran a munkahelyi mintát követve - az "én keresek, én döntök" elvet igyekszik érvényesíteni, még ha öntudatlanul is. Ezzel a házastársának azt üzeni: karrierje nem közös vállalkozás, a másiknak semmi része ebben. Ezzel azonban előidézi a másikban kiszolgáltatottság, esetenként kisebbrendűség érzését.

A vezetőnőknek érdemes végigböngészniük, milyen tippeket ad a - férfi - szerző arra, miként nézhet fel továbbra is társára a nagyobb karriert befutott nő. Hiszen úgy látszik, ez a férfi önbecsülésének alapja. Hangoztathatja például büszkén, hogy párja jó sportoló, ezermester, polihisztor, vagy éppen "csak" jó, gondos apa. A legfontosabb - nemtől függetlenül - a dicséret. Ne legyünk restek megköszönni a másik támogatását, elmondani rokonnak és jó barátnak - társunk füle hallatára és a háta mögött egyaránt -, milyen szerencsések vagyunk, hogy rátaláltunk, és mellettünk áll.

A főnöki lét, számtalan csapdát tartalmaz, férjnek-feleségnek egyaránt. A vezető sokszor abban a hitben él, hogy minden munkát egyedül ő képes jól elvégezni, nem tud nemet mondani felesleges elfoglaltságokra, hajlamos értekezleteket tartani a munkaidő lejárta után is, amivel beosztottai magánéletét is tervezhetetlenné teszi. Nem beszélve saját családjáról, akik még otthon is keveset látják, hiszen késő este is tömött aktatáskával érkezik haza.

Hogyan lehet szétválasztani a szükséges elfoglaltságot, attól, ami vezetővé vált társ szereptévesztéséből adódik? Nos, semmiképp sem úgy, hogy köszönés helyett azzal fogadjuk: "Most már mindig ilyen későn jössz haza?!". A többi kiderül a könyvből, miként az is, miként szerelhető le bántás nélkül a párja kinevezésével magát is főnöknek érző és úgy is viselkedő házastárs.

Lezárásként a szerző egyik gyermekének történetét eleveníti fel, aki azzal az egyszerű kéréssel rohant oda hozzá egy szép nyári délután, hogy kösse szorosabbra a fürdőnadrágját. Azon a fürdőnadrágon azonban már rengeteg, használhatatlan bog volt, amelyek kioldozásához sok türelem és idő kellett. De az új, valóban használható csomó csak így volt megköthető. Hát akkor menynyi türelem és belátás kell egy szétrázódott kapcsolatban felhalmozódott sérelmek és sebek, kibogozásához? Pedig Pulay szerint az új, a szilárd "bog" megkötésének ez a feltétele.

Forrás: www.nol.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban kontrolálja az érzelmeit az, aki beszél róla

Ha valaki megnevezi az érzéseit, képes azokat kontrollálni - derült ki amerikai vizsgálatokból,… Tovább olvasom