Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A főnököket is büntetik munkaügyi vétség esetén

Nemcsak a munkaügyi vétséget elkövető vállalkozást, hanem a jogellenesen eljáró munkáltatói jogkörgyakorlók magatartását is szankcionálni kell – mindez általános szabály lesz januártól.
Ez azt jelenti, hogy a feketefoglalkoztatásért, túlmunkáért, külföldiek engedély nélküli alkalmazásáért dupla bírság jár: egyrészt komoly - akár húszmillió forintos - büntetést is kiróhat a cégre a munkaügyi felügyelő, másrészt fizetnie kell a főnöknek is.

A szabálysértési szabályok kormányrendeleti szintű módosításával 2007-től ötvenezer helyett százezer forint lesz a legmagasabb kiszabható bírság az orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben előírt munkaköri alkalmassági vizsgálati eredményt felmutatni nem tudó foglalkoztatásáért, illetve a munkavédelmi képviselő akadályozásáért. Emelkedik a legmagasabb szankció a magán-munkaközvetítés és a munkaerő-kölcsönzés szabályainak megsértéséért, továbbá a termelő-, illetve biztonsági berendezésekre vonatkozó szabályok megszegéséért is, méghozzá hatvanezerről százezer forintra.

Drága büntetést - százezer helyett százötvenezret - kell fizetnie annak a főnöknek, aki a munkaviszony létesítésére, megszüntetésére és a munkabérre vonatkozó rendelkezéseket megszegi. Ugyanekkora büntetés várható a munkahelyi érdekképviselők jogainak megsértéséért, külföldi illegális foglalkoztatásának elősegítéséért, munkavédelmi szabálysértésért, valamint a közúti forgalomban fuvarozást végző járművekre és azok személyzetére vonatkozó szabályok megszegéséért.

A szakszervezetek korábban több alkalommal szorgalmazták, hogy szigorodjon a munkaügyi jogsértést elkövető cégek felelőssége, többek között ennek hatására emelkedett tavaly húszmillió forintra a kiszabható munkaügyi bírságok maximuma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom