Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A fürdőszoba kiegészítői

A fürdőszoba mintegy keretet ad a napnak: itt kezdünk reggel és itt fejezzük be a napunkat, így korántsem mindegy, milyen hangulatot áraszt. Ezt elsősorban a kiegészítőkkel határozhatjuk meg.

Az apró kiegészítőknek, praktikus, de esztétikus tárgyaknak nagy szerepük van a fürdőszobában: színük, stílusuk még egy fehér alapszínű fürdőszobát is képes alapjaiban megváltoztatni. Ha nincs lehetőségünk
megválasztani vagy megváltoztatni a csempe, járólap színét, ez a legjobb megoldás: a fehéret egy domináns színnel kombinálni. Mielőtt döntenénk, vegyük figyelembe a színek hangulati hatását: a sárga és a narancs árnyalatai valóságos energiainjekcióként hatnak, felébresztik az embert az álmos reggeleken, a fekete elegáns, de nem túl barátságos. A zöld friss, üde hatású, míg a natúr színek és anyagok
természetközeliséget és nyugalmat árasztanak.

Ha kiválasztottuk a megfelelő színt, vegyük sorra, milyen tárgyak határozzák meg a fürdőszoba hangulatát. A nagy színfoltokat a fürdőszobaszőnyegek, a zuhanyfüggöny és a törülközők jelentik, ezek színét, mintáját mindenképpen érdemes összehangolni. Kisebb felületet jelentenek, de hatásosak az olyan apróságok, mint a szappantartó, a fogmosópohár, a fogasok és akasztók.

Három szín - három stílus

Természetes harmónia

A natúr - barna, bézs - színárnyalatok és a természetes anyagok (kovácsoltvas, vessző, nád) békebeli harmóniát árasztanak. Egy fonott szennyestartó nem olcsó ugyan, de meghatározó pontja lehet a fürdőszobának. Akinek erre nem telik, kisebb kosarakat helyezhet el, amelyekben nagyszerűen elférnek a kis
méretű tartalék törülközők, szappanok, tusfürdők, illatszerek. A fürdőszobaszőnyeg is legyen természetes árnyalatú, kísérletező kedvűek bátran próbálkozhatnak akár vadmintás darabokkal is.   
Dekorációs tipp: A szerencsések, akiknek ablakos fürdőszobájuk van, ne hagyják ki a legtermészetesebb dekorációt, a virágot. Vannak olyan speciális - például esőerdőkből származó - növényfajok, amelyek jól bírják a párás, meleg klímát. Igazi egzotikumok a fán lakó növények, az úgynevezett epifiták, amelyeknek talajra sincs szükségük, elég, ha mindössze egyszer-kétszer egy héten vízzel lepermetezzük őket.       

Színre színt

Az élénk, meleg színek vidámságot árasztanak, s egész napra feltöltenek energiával. A piros, sárga és narancssárga árnyalatok kombinálásával nem foghatunk mellé.   
SK-tipp:
magunk is készíthetünk színes fürdőszobai kiegészítőket, például folyékony szappan-tartót. Üvegmatrica- és kerámiafestéssel egyaránt elkészíthetjük. Kerámiafestés: alapnak vásároljunk egyszínű,
fehér, kerámiából készült darabot, valamint néhény, egymással harmonizáló színű kerámiafestéket. A mintákat felfesthetjük sablonnal vagy szabadkézzel. A pumpás részt lecsavarva égessük ki a kész szappantartót, hogy ellenálljon a víznek és más hatásoknak. Üvegmatrica-festés: itt alapnak egyszerű üveg szappantartót használunk. A mintát a kontúrfesték és a kitöltő-színek segítségével külön készítjük el, majd az alapfóliáról lehúzva simítjuk a szappantartóra.   

Tengerészek nyomában

Az örök klasszikus, a tengert idéző kék-fehér fürdőszoba soha nem megy ki a divatból. Ennél a stílusnál szinte "kötelező" a csiga- és kagylómotívum, amelyet megfejelhetünk olyan tengeri kiegészítőkkel, figurákkal, mint például a mentőöv.
SK-tipp: az egyszínű fehér csempét saját kezűleg is díszíthetjük. A fent említett két technika, az üvegmatrica- és a kerámiafestés itt is egyaránt
használható. Ha az utóbbit választjuk, öntapadós fóliából sniccerrel kivágott sablont használjunk. Díszíthetünk egy-egy csempét, de a felsőa csempesor festésével akár sormintát is készíthetünk. Mivel a csempét nem tudjuk kiégetni, egy réteg átlátszó kerámia-lakkal fedjük a mintát.
Dekorációs tipp: a nyaraláskor szedett csigák, kagylók nagyszerű helyet kaphatnak a fürdőszobában. A tengeri csillagokat, nagyobb csigákat füzérbe rendezve bárhova felakaszthatjuk, a legszebb darabokat pedig keretbe foglalhatjuk.      

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit keresnek a magyarok?

A reálkereset 2002-ben 13,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben, ehhez 5,3 százalékos… Tovább olvasom