Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A galambok hazatérte az igazi boldogság

A hegyeshalmi Zwonitschek Jánost szombaton a Magyar Postagalamb Szövetség 125. évfordulóján huszonöt éves egyesületi tevékenységéért tüntették ki a Parlamentben.
A hegyeshalmi Zwonitschek Jánosnak hatéves korában bátyja ajándékozta elsQ galambjait: a fehér és a fekete parlagi galamb akkor olyannyira a szívéhez nQtt, hogy azóta sem tud szabadulni a galambászat szenvedélyétQl. Tizenévesen szerezte be az elsQ postagalambjait. Az udvaron kialakított dúcokban mára kétszáz szárnyas várja a napi két-háromszori etetést, ötven közülük versenygalamb.
Mint meséli, a galambtartás és a versenyeztetés idQ- és pénzigényes hobbi, ez viszont korántsem tántorítja vissza. SQt, a hobbiból huszonöt éve egyesület nQtte ki magát. A civil szervezet, a Hegyeshalmi F21 Postagalamb Sportegyesület létrehozásánál ott bábáskodott Simon János, Dubi Imre és a néhai Major Ferenc, s az alapításnál besegítettek az óvári galambtenyésztQk is: Vin-

cze Zoltán, Deák Tibor, Marquetant Károly, Kertész Attila. TQlük kaptak elsQ lépésként madarakat, amelyekkel már versenyekre is lehetett jelentkezni.
Munkája elismeréseként Zwonitschek Jánost a hét végén a Parlamentben a fennállásának 125. évét ünneplQ Magyar Postagalamb Szövetség jutalmazta negyed évszázados tevékenységéért.
A galambok versenyeztetésének szezonja májustól indul, így most még több odafigyelést igényelnek: reggel-délben-este etetni kell Qket és a tisztán tartásuk is idQigényesebb. Zwonitschek János idén versenygalambjainak tizenhárom 200–800 kilométeres utat tervez, többnyire Németországba. A legnagyobb boldogságot az jelenti, amikor galambjai egy hosszú útról hazatalálnak – vallja a hegyeshalmi tenyésztQ, aki reméli, ha gyermekeit nem is sikerült megfertQznie a galambászással, unokái látnak majd a nagypapa szenvedélyében fantáziát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan érinti a gépjárműadó változása?

Tovább olvasom