Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A gárda lőgyakorlatát kritizálta Gusztos a parlamentben

A magyar szélsőjobboldal militáns szervezete a szemünk előtt cseréli le az utcaköveket puskákra - mondta Gusztos Péter, csütörtökön a parlamentben azokra a videofelvételekre utalva, amelyek szerint a gárda egyik alakulata éles lőszereket használva lőgyakorlatot tartott.
A liberális politikus interpellációjában egyebek mellett arról kérdezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárát, hogy hogyan fordulhatott elő ilyen eset azután, hogy a bíróság első fokon döntött a Magyar Gárda feloszlatásáról, honnan szereztek lőfegyvert illetve hogy adott, adhatott-e valaki engedélyt arra, hogy a Magyar Gárda mint állították honvédelmi hagyományőrzés céljából éles lőfegyvert használjon. A liberális politikus szerint az eset az állam kizárólagos erőszak monopóliumát kérdőjelezi meg.

Avarakeszi Dezső államtitkár válaszában arról beszélt, hogy a Magyar Gárda egy engedéllyel rendelkező mosonmagyaróvári lőtéren gyakorlatozott és a gárda tagjai betartották a szükséges szabályokat. Az államtitkár kitért arra is, hogy az állam megtartja magának az erőszak monopóliumot és elhatárolódnak minden olyan eseménytől, ami egy civil szervezet felfegyverkezésére irányul, a rendfenntartás a Magyar Köztársaságban a rendőrség feladata.

Gusztos Péter nem fogadta el az államtitkári választ, Avarkeszi Dezső ugyanis szerinte nem mondott semmit arról, hogy milyen érdemi vizsgálat indult az eset kapcsán és mit tesz a kormány annak érdekében, hogy ne forduljon elő hasonló eset. A liberális politikus szerint a kormánynak több feladata van, mint hogy politikai deklarációban elhatárolódjon.

A Magyar Gárda honlapján január elején jelent meg, hogy a Wass Albert Zászlóalj megtartotta első lövészetét, "melyet a közeljövőben magasabb, mesteribb szintre" kívánnak emelni.

Olvasóink írták

 • 11. Power 2009. január 29. 23:44
  „Gusztosnak és az SZDSZ-nek nem csak a gárdistáktól van félnivalójuk. Amit elkövetnek az ország "érdekében", azért egyszer majd a felelősséget is kell viselniük.”
 • 10. szubotaj 2009. január 29. 23:17
  „Aranka
  akkor a vadászok is nyiltan támadják a demokráciát?
  Az agyaggalamblövészek is? Speciel pont egy agyaggalamb-lövész pályán voltak a fiúk.
  Ja es USA is veszélyben van, a sok fegyver meg lőtér.. Nehéz gondolkodni, de megéri XD”
 • 9. dodó 2009. január 29. 20:48
  „Szegény gusztospeti!
  Biztos megromlott a házasélete a barátjával, hogy nem a szegény meg nem értett buzik nehéz sorsára hívja fel a figyelmünket?”
 • 8. aranka2 2009. január 29. 19:45
  „A lőgyakorlat nyílt támadás a demokrácia ellen. Ostobaság lenne azt hinni, hogy ez egy baráti társaság délutáni időtöltése, nem, ez az állami monopólium megkérdőjelezése, a barbárság uralmának előkészítése.”
 • 7. szubotaj 2009. január 29. 19:18
  „Kimaradtak apróságok, a gusztustalanság viszont benne.
  "a rendfenntartás a Magyar Köztársaságban a rendőrség feladata"LENNE. Na ez a lenne szócska kimaradt.
  Kimaradt, az, hogy a lőtereket ugyan bárki igénybeveheti, de a Magyar Gárda és semmiféle hazafias társulás nem. Tehát vannak az egyenlőek, meg a még egyenlőbbek.Axióma.
  A nem kicsit gusztustalan elfelejti, hogy a magyar gárda jogi értelemben nem létezik. Tehát cselekedni sem tud, nincs jogalanyisága. Jogi aspektusból nem létezik, csak egy baráti társaság.
  Itt egy baráti társaság tagjai, mint magánszemélyek vették igénybe egy törvényesen működő lőtér szolgáltatásait. Értem én, hogy valamivel el kell terelni a figyelmet a gazdasági helyzetről a figyelmet, de ez nagyon gyenge volt. Gyenge és gusztustalan.
  Majd ha a gárda raktáraiban találnak 10 000 Kalasnyikovot, akkor sirjon a szája. De ez nem fog megtörténni, mivel egyrészt egy nem létező szervezetnek raktára sem lehet, másrészt ilyen céljai nincsenek ennek a csoportnak, harmadrészt amennyiben ilyen hirrel találkoznék, egyből tudnám, egy újabb akció ez a Nemzetbiztonságinak nevezett szolgálattól. A mgyaroknyilainemzetifelszabaditásihadsereg nevű akció továbbfejlesztett változatának gondolnám, nem minden alap nélkül.

  Várom Putyin felajánlását 50 000 Kalasnyikovra.
  10 000 már megérkezett, a kertben van elásva. /Remélem, igy nem nekem kell felásni, csak ki ne döntsék a gyümölcsfákat, azok alá nem ástam/”
 • 6. tüsök 2009. január 29. 18:39
  „Egyáltalán nem megnyugtató,hogy civil szervezetek lőfegyverrel gyakorlatoznak.A lövészetet " magasabb mesteribb szinre kívánják emelni".Ki az a barom aki ennek zöld utat ad? NEM VAGYOK CIGÁNY csak szeretnék békében élni még ha szegényebben is.”
 • 5. TELSTAR 2009. január 29. 18:20
  „Jellemző. Az ország nyakig a szarban, ennek a hülye buzinak meg ez a legnagyobb baja...”
 • 4. achilleus 2009. január 29. 17:13
  „Lerágott csont ...”
 • 3. homer 2009. január 29. 17:04
  „Engem spec jobban zavar, hogy külföldi tulajdonú cég fegyveresei őrinek magyar laktanyákat!”
 • 2. Otaku 2009. január 29. 16:25
  „Szerencsétlen Gusztostalan... szót sem érdemel...”
 • 1. cyt 2009. január 29. 16:04
  „Gusztustalan ez a Gusztos Péter aggódalom. Nagyon egyedien értelmezik egyesek az SZDSZ-ben a demokráciát, és ami az ő saját szájízüknek nem tetszik, azt azonnal betiltanák - de legalább is hatóságilag kivizsgáltatnák. Az SZDSZ másságossága sokkal több embert "irritál" ebben az országban, mint a Gárda, mégis a médiahátszél miatt valahogyan csak a Gárda elleni szólókat lehet hallani, olvasni, és nem jelenik meg seholsem a másságosság elleni kórus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás Ózdon is

Éjjel-nappali boltot rabolt ki egy fegyveres férfi szerdán este Ózdon. Tovább olvasom