Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A gázár miatt indított eljárást az ombudsman

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt javasolja az igazságügyi miniszternek, kezdeményezzen olyan jogszabály-módosítást, hogy a villamos energia, illetve a földgáz árának megállapításánál előzetesen kikérjék a fogyasztói érdekképviseletek véleményét.
Lenkovics Barnabás azt követően indított vizsgálatot, hogy a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének alelnöke beadványában sérelmezte: a fogyasztóvédelemről szóló törvény 1998. március 1-jei hatálybalépése óta nem fordult elő, hogy az árhatósági jogkört gyakorló miniszter, azaz a gazdasági és közlekedési miniszter a villamos energia, vagy a földgáz hatósági árának megállapítása előtt kikérte volna a társadalmi szervezetek véleményét - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Mint írják, az ombudsman megállapította: a jogalkotásról szóló törvény előírja, hogy a miniszteri rendelet tervezetét az érintett társadalmi szervezeteknek, érdekképviseleti szerveknek el kell küldeni. A közlés szerint Lenkovics Barnabás nem értett egyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek azon álláspontjával, mely szerint a villamos energia, illetve a földgáz közüzemi árával kapcsolatos vélemények kinyilvánításának legmegfelelőbb helye az Energetikai Érdekképviseleti Tanács (EÉT). A gazdasági miniszter szerint az EÉT alapszabálya biztosítja, hogy a miniszter az érdekképviseleti tanács keretei között tegyen eleget egyeztetési feladatának.

Az országgyűlési biztos rámutatott arra, hogy az EÉT negyedévente tart ülést, ezért nehezen valósítható meg az előzetes egyeztetés. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az érdekképviseleti szervek előzetes véleményezési jogát biztosító jogszabály hiánya sérti a jogbiztonsághoz való jogot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom