Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A gazdaság fejlettségét is mutatja a távmunka aránya

Csongrád megyében négy helyi vállalkozás 19 távmunkást foglalkoztat. A regionális hivatalok, illetve a multinacionális cégek fantáziát látnak a távmunkában, s a munkavállalók kilencven százaléka is szívesen dolgozna így.
Nagyné Takács Ágnes saját eszközeivel felszerelt otthona lett a főnöki szoba. Fotó: Karnok Csaba
A munkapiac minőségi szegmensének nevezte a távmunkát Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára. A távmunka ugyanis közép- vagy felsőfokú végzettségű, informatikai ismeretekkel és nyelvismerettel is felvértezett, kreatív és önálló munkavégzésre kész embereket igényel. De a távmunka a nemzetgazdaság valamennyi szektorában alkalmazható, ahol használják a telekommunikációs eszközöket. Éppen ezért a gazdaság fejlettségének is fokmérője a távmunka aránya.

– Az otthonom 1999 óta a munkahelyem is – mutatja csöpp, de az ide tervezett célbútoraival ésszerűen berendezett irodáját a szegedi Nagyné Takács Ágnes. A Dél-Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesületének projektvezetője eleinte partnerségi viszonyban dolgozott kollégáival, azaz a tagokkal való kapcsolattartást a teleházak segítették. Ám 2001-ben elkészült irodájuk, s azóta az ott dolgozó két beosztottja és az önkéntesek munkáját irányítja távolról Ágnes, akinek saját eszközeivel felszerelt otthona lett a „főnöki szoba". De ezenkívül alkalmanként más, vállalkozói távmunkát is végez: például pályázatkészítést, webszerkesztést, adatgyűjtést.

Aranybánya

Az MTA Szociológiai Kutató Intézetének felmérése szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka szívesen végezne távmunkát. Az előnyök között említi például Nagyné Takács Ágnes a rugalmas időfelhasználást, a magánélet és a munka jobb összhangját, a hatékonyabb munkavégzést. Szerinte a papíralapú kapcsolat és az utazások mérséklése pedig egyenesen a „fenntartható fejlődést" szolgálja. Az pedig tény: a távmunkát előnyben részesítő cégek számára vidék-Magyarország kiaknázatlan aranybánya.

A kiegészítő, szatellitirodákban végzett közösségi távmunka és virtuális szervezetek számára végzett tevékenység (mondjuk webszakmai feladat) arra hívja föl a figyelmet, hogy ha mind az 533 teleházban megteremtenék a távmunka feltételeit, akkor nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szerveződés jöhetne létre. Ugyanakkor egyre több a folyamatosan utazó, vagyis mobil távmunkás is. E csoportba tartozik például Sz. Gábor, aki egy multinacionális vállalat területi képviselője. Ő 16 napra tervezi meg munkáját, s cége ennek alapján szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Naponta húsz vevőt látogat, aminek eredményéről folyamatosan SMS-t küld főnökének. A havonta egyszer tartott munkaértekezleten minden szükséges instrukciót megkap, munkahelyi vezetője pedig egy napot tölt vele „területen".

A bedolgozó nem távmunkás

Az, aki például műanyag alkatrészekből készterméket állít elő otthonában, s azért időnként munkáltatója eljön és elszállítja: bedolgozó. Ellenben ha a dolgozó feladatát ugyancsak a cég vagy intézmény központjától vagy telephelyétől távol végzi, de személyi számítógép és/vagy telekommunikációs eszközök (mobiltelefon, fax, videokonferencia rendszerek stb.) segítségével állandó kapcsolatban áll munkaadójával, akkor ő: távmunkás – segít tisztázni a fogalmakat Szandainé Farkas Aranka, a szatmyazi teleház távmunkás szakmentora.

Egyes multinacionális és hazai cégeknél adott fix plusz teljesítményarányos jövedelem, valamint a biztosított munkaeszközök miatt magas a presztízse a távmunkának. A jórészt fizikai munkásokat alkalmazó Tisza Volán Rt. példamutató munkaügyi tevékenységét igazolja, hogy a cég 1500 dolgozójából 10 – például a teljesítményellenőr, az informatikus – távmunkában dolgozik. Ennek legfőbb előnye a költséghatékonyság – magyarázta Szénási Enikő, a humánpolitikai igazgatósághoz tartozó személyzetfejlesztési vezető.

Egyedülálló a közigazgatásban, ahogy a Központi Statisztikai Hivatal regionális átszervezésével párhuzamosan – több mint egy éve – távmunkában alkalmazzák korábbi kollégáik egy részét – tudtuk meg Végh Zoltántól, a KSH hárommegyés szegedi igazgatójától. Az eltelt egy év tapasztalata azt mutatja: a váltással mindenki jól járt. A KSH – saját eszközeivel – továbbra is köztisztviselőként hasznosítja korábbi munkatársai szaktudását, akik közel maradtak az adatszolgáltatókhoz, ugyanakkor ők az utazás, a hivatal pedig az iroda fenntartásának költségeit csökkenthette. A számítógépes on-line kapcsolat és a saját telefonhálózat pedig biztosítja a folyamatos kapcsolattartást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom