Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A gazdasági elit csúcstalálkozója Orbánnal

Találkozóra készülnek Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével az ország legbefolyásosabb gazdasági szereplői.
A Világgazdaság úgy tudja, azért szánták el magukat erre a lépésre, mert azóta sem születtek meg az általuk sürgetett, a sikeres jövő érdekében szükségesnek tartott kormányintézkedések. Az elmúlt időszakban négy alkalommal is informális megbeszélést folytattak a miniszterelnökkel a kiáltvány megszerkesztői, ám úgy vélik, minden erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, hiszen 2006 áprilisa óta jottányit sem vesztett érvényességéből a deklaráció szövege, ma éppúgy aktuális, mint akkor volt.

Mint emlékezetes, négy fő pontban összegezték az aláírók – a legnagyobb munkaadói szövetségek, gazdasági kamarák vezetői – a kulcskérdéseket, a versenyképességünket alapvetően befolyásoló témaköröket. Felelős és fenntartható gazdaságpolitikát, államháztartási reformot, szolgáltató egészségügyet, valamint adóreformot követeltek. Azt írták, „a gazdaság szereplőinek, a parlamenti pártoknak és a kormánynak meg kell állapodnia az alapokban: új társadalmi szerződésre, olyan új gazdaságpolitikára van szükség, amely figyelembe veszi az ország közös stratégiai céljait és lehetőségeit, valamint az üzleti világ érdekeit".

A gazdasági elit a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével
A gazdasági elit a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével tárgyalna
Fotó: Frank Yvette

Úgy látják, nincs vesztegetni való idő, minél hamarabb el kell indítani a felzárkózáshoz nélkülözhetetlen reformokat, de nem bíznak abban, hogy a kisebbségbe szorult kormányban meglesz ehhez a kellő eltökéltség. Azért kezdeményezték a találkozót a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével, hogy közösen próbáljanak megoldást találni a legégetőbb gondokra. A lap értesülései szerint a jövő hét keddjére tervezik a tanácskozást az egyik fővárosi szállodába.

Mint a beavatottak mondták: továbbra is szükségesnek tartják, hogy a politikai erőkkel – kormánypárttal és ellenzékkel egyaránt – megállapodjanak azokban a sarokpontokban, amelyek a mindenkori választások eredményétől függetlenül érvényesek lesznek, s legalább 10-15 évre szólóan kijelölik az ország számára legfontosabb gazdaságpolitikai tennivalókat. A kiáltvány megfogalmazói nem tettek le arról, hogy egyfajta második kiegyezést, társadalmi konkordátumot hozzanak létre, amely alapot adhat a magyar gazdaság versenyképességnek erősítéséhez.

Az üzleti világ képviselői folytatni kívánják az érdekegyeztetéseket, még az ősszel szeretnék például ismét megszervezni a politikai és vállalati vezetők fórumát, ahol Magyarország jövőképéről tanácskoznának a parlamenti pártok és az üzleti szféra képviselői. Legutóbb 2006 márciusában rendeztek ilyen megbeszélést.

Forrás: Világgazdaság/BJA

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Bingo 2008. május 20. 23:27
  „Adócsaló Veres elftárs azt mondta, hogy amennyiben a népszavazás szerint meg kell szüntetni a vizitdíjat, akkor az állam ezt nem fogja pótolni, mert a vizitdíj az nem költségvetési tétel. Aztán mégis megehgyeztek a pótlásról. Ennyit ér ma egy pénzügyminiszteri nyilatkozat!”
 • 45. catroot 2008. május 20. 15:10
  „19. Egyetértek! A próféta beszéljen belőled!”
 • 44. catroot 2008. május 20. 15:05
  „11. "Ilyen brutális reformok"?? A mostani "reform" lósz.r a Bokros-csomagjoz képest! Nézd meg az akkori muatókat! (reálbércsökkenés. infláció...stb) Egyébként, ha az lenne bevezetve, mint Szlovákiában... már szétverték volna az országot! Ott még éhséglázadás volt is, volt olyan hogy a megnyírbált szoc.segély miatt a cigányok a városokban fosztogattak! Szóval amit eddig csináltak itt, az semmi pl. Szlovákiához képest!”
 • 43. load 2008. május 20. 09:01
  „42. Fregoli
  "Jobban tennéd, ha sz SZDSZ honlapján lévő fórumra írogatnál. Ott szabadon és puccéran lehetsz ostoba."
  Ha ezt a büfit ellenérvnek gondoltad, akkor nem az én ostobaságomról kellene vitát nyitni!
  A minősítgetések helyett - ha lehet - maradjunk a tényeknél!
  Érdekesek lehetnek Éger István nyilatkozatai március 9 elött és után.
  A jótanácsaiddal meg otthon a rokonaidat traktáld!”
 • 42. Fregoli 2008. május 20. 08:25
  „load írta:
  "Már a népszavazás másnapján kiderült, hogy az Alkotmánybíróság véleményével ellentétben a vizitdíj mégiscsak költségvetési tétel, mert onnan kérték a visszapótlását."

  Jobban tennéd, ha sz SZDSZ honlapján lévő fórumra írogatnál. Ott szabadon és puccéran lehetsz ostoba.”
 • 41. Söndör 2008. május 20. 08:14
  „T.Oszkár!
  Akkor most nagyon kultúráltan irígykedjünk Csányira és Demjánra? Ferit kifrelejtetted! A kormánynak nem "reformtörekvései" voltak, hanem megszorításai. Szerinted kellett volna az ellenzéknek támogatni a munkabér terheinek növelését, a drágán termelést, a versenyképesség csökkentését? Esetleg a túlköltekezést, vagy az újabb felvett hiteleket? A pénzbehajtásból is lehet persze finanszírozni a megnövekedett hiteltörlesztéseket, de ettől még a gazdaság ugyanúgy a bányász béka feneke alatt marad!”
 • 40. Oszkár 2008. május 20. 07:47
  „Remélem,senkit nem sértek meg azzal, hogy ismeretlenül nem tegezem le őket. T. hozzászólók! A tényekkel nem lehet vitatkozni. A szomszédos országok valóban jobban állnak nálunk. De legyenek őszinték! Melyik kormányt áldotta meg a sors ilyen " konstruktív" ellenzékkel? Biztosan rengeteget hibáztak Gyurcsányék, de az nem igaz,hogy egyetlen dolog sem volt amit támogatni lehetett volna! Ami a gazdasági elitet illet: Nézzék meg, mennyit csíp le Csányi úr a számlájukról, ha a fizetésükből kivesznek pénzt, vagy a média-cézár,hogyan jutott 2 tv-hez, meg órási remittendát termelő napilapjaihoz? Parragh és Demján urak is szeretnének még kevesebb adót fizetni. Arról még soha nem lehetett hallani, hogy hogyan teremtenének több munkahelyet. Számomra megmagyarázhatatlan,hogy azt az Orbánt hívják " egy kis elbeszélgetésre", aki a kormány minden reformtörekvését elutasította,miközben ő még ígért 14. havi nyugdíjat, teljes foglalkoztatottságot, s egyéb nyalánkságokat. Kedves gazdasági elit! Ebből hogyan lesz reform? Vagy neki szabad hazudni? Kérem a hozzászólókat, ne egymást gyalázzák, hanem kultúráltan ki-ki mondja el a véleményét!”
 • 39. load 2008. május 20. 01:49
  „Libero,
  Kérlek ne nézz hülyének!
  Az egészségügyi reformokon a gazdag nyugati államok is dolgoznak, mert a gyógyítás a fejlett technológiák következtében egyre drágább, a lakosság egyre magasabb hányada időskorú, de a fő gond nem a megfelelő modell kiválasztása, hanem a finanszírozás.
  Amit a többiztosítós országokról írsz, az ugye nem Ausztria, Németország, Hollandia, vagy Franciaország?
  Az USA-t senki sem tekinti követendő példának, mert annak ellenére, hogy a GDP 16%-át költik egészségügyre, a pénz nagy része eltünik, és az átleg életkor nem magasabb mint azokban az europai országokban ahol ez az arány 8%.
  A ,,visszapótlás"-ról én nem beszéltem, de ha már szóbahoztad: A vizitdíj bevezetése kapcsán a háziorvosoktól megvonták az eddigi műszer beszerzési támogatást (70 milliárd). a vizitdíjból összesen 260 milliárd folyt be. A megszűnése után 100 milliárd visszapótlására kaptak igéretet. Már a népszavazás másnapján kiderült, hogy az Alkotmánybíróság véleményével ellentétben a vizitdíj mégiscsak költségvetési tétel, mert onnan kérték a visszapótlását.
  A rendszerváltás utáni államháztartási adatokat nagyjából ismerem.
  Kunczét és Kókát nem.”
 • 38. Libero 2008. május 20. 00:07
  „Kedves Load!
  Az emberek egészsége és általában az egészségügy nem kísérleti nyúl. Egyébként a többiztosítós modell biztosítói olyan frankon működtek külföldön, hogy az állam nem spórolt, a hálapénz megmaradt, a legtöbb biztosító tönkrement, a biztosítottak 80%-a továbbra is az állami biztosítónál maradt. Lepukkantak a kórházak mert a biztosítóknak nem volt nyereségük, amit befektettek volna. Az amerikai modellben kb. 40 millió ember maradt biztosítás nélkül.
  Miért nem vettük át az adórendszert vagy a nyugdíjrendszert? Mert az SZDSZ-nek saját anyagi érdekei miatt a többiztosítós modell tetszett meg.
  A visszapótlásról csúsztatni én is tudok. Először elvettek a háziorvosoktól, aztán hogy-hogy nem mégis visszapótolták. Megállapodás született az orvosi szakma képviselői, valamint Dr. Székely Tamás miniszterelnöki megbízott között a háziorvosi és fogorvosi finanszírozási rendszer módosításáról.
  Nem az egészségügy mérgezte meg a magyar gazdaságot, hanem a túlköltekezés.
  2001-ben volt a legalacsonyabb az államháztartás kiadási oldala. 2002-től kezdve 2006-ig közel nyolc százalékponttal nőtt az államháztartás konszolidált kiadásai a GDP százalékában és a növekedés 2002-ben és 2005-ben volt a legnagyobb.
  A nettó államadósságot 6 év alatt megnégyszerezte a koalíciós kormány. Miről beszélünk? Kérdezzétek meg Kunczét, meg Kókát!”
 • 37. load 2008. május 19. 22:54
  „29. Libero
  A többiztosítós egészsgügyi modellt úgy utasította el az ország, hogy igazából ki sem próbálta. Szerintem ez nagy hiba volt.
  Szlovákiában és Európa több régi demokráciájában így működik a rendszer, Csehország most készül bevezetni.
  Nálunk egy demagóg és ostoba kampány elég volt ahhoz, hogy bele se vágjunk.
  Emlékszel a plakátra, amelyen egy fiatal anyuka karjában tart egy kisgyermeket, alatta a szöveg: ,,Az egészség nem üzlet!"?
  Közben évente 50 milliárd hálapénz fizetünk ki, a nőgyógyászok, fogorvosok remekül megélnek a magánpraxisukból, egy szülés ára 100 ezer forint, a gyógyszergyártók és forgalmazók annyit keresnek amennyit nem szégyelnek, a betegszállításra szinte egy iparág szerveződött rá.
  Akkor mi ez a plakát szlogen?
  Elmondom neked. Egy oltári nagy népbutító hazugság.
  Azt mondod, nem az egészségügy miatt kerültünk versenyhátrányba.
  Az igazság az, hogy miatta is.
  A költségvetési kiadások 60%-át a jóléti kiadások teszik ki. Nyugdíj, szociálpolitika és családtámogatás, oktatás, egészségügy, kultúra, sport és vallás. És ebben a maga 1200 milliárdjával az egészségügy nem kis tétel.
  Amikor a nép követeli a magasabb nyugdíjat, a tandíj nélküli oktatást, az ingyenes egészségügyet, a magasabb családipótlékot, éppen azt akarja, amiért te most a regnáló politikai garnitúrát hibáztatod.
  Az állam úraelosztó szerepének növelését.
  És ebben nem csak az MSZP, de az ellenzék is jó partner volt.
  A költségvetési viták során soha nem hallottam az ellenzéktől, hogy ne emeljük meg annyira a családipótlékot, vagy a nyugdíjat, mert nőni fog a költségvetési hiány.
  Te hallottál ilyet?
  Helyette ezermilliárdos tételben nyújtottak be költségvetési javaslatot a jóléti kiadások emelésére.
  Amikor a pénzügyminiszter megkérdezte, hogy de hol van ennek a forrása, a válasz ez volt: Azt a ti dolgotok megtalálni.
  No, ezért is tartunk itt.”
 • 36. 1 vélemény 2008. május 19. 22:39
  „Nem a nép érdekéért akarnak tárgyalni,az biztos !A saját zsebük fontosságáért.Gazdasági érdekpolitika.
  Mindég arra húznak,amerről a hasznot várják.”
 • 35. Lötty 2008. május 19. 22:20
  „Lesz itt kérem gazdasági fellendülés! Majd Szűcs Erika a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot vezető új miniszter megmutatja, hogy néhány hónap leforgása alatt szakmát ad a nyolc általánossal sem rendelkezők kezébe (TV-ben nyilatkozta). Ez aztán igen! Komoly tervek! Igaz, hogy se írni, se olvasni nem tudnak....eltudom képzelni, hogy milyen jó munkaerő lesz majd belőlük.”
 • 34. Frankó 2008. május 19. 22:00
  „Egy kis emlékeztető kommentár nélkül:
  http://www.youtube.com/watch?v=NSnICFPMsXs”
 • 33. arbeiter 2008. május 19. 21:58
  „Biztos előre benyújtották a számlát, okulva a múltból”
 • 32. Rechtsradikal 2008. május 19. 20:43
  „A jövő miniszterelnökét látják orbánban!már jó előre puncsolnak neki!”
 • 31. maci52 2008. május 19. 20:30
  „Az amerikai zsidók azt mondták,ha kell az ördöggel is szövetkeznek Hitler ellen,még ha az maga a bolsevizmus.Úgy látszik megtört a jég,kicsi hazánkban is.”
 • 30. strangerrr 2008. május 19. 20:26
  „Kedves Libero!

  Ha mellőznénk a személyeskedést egész értelmes eszmecsere alakulhatna ki... Nincsen "pártom", pláne "Horváth Ágnesem"...:) Bármilyen hihetetlen a csak fekete-fehér, csak gyurcsány-orbán világképben gondolkodóknak...

  Eü reform még sem kezdödött, tehát annak nem is lehet még sem pozítv, sem negatív eredménye.(A vízitdíj az nem eü reform...)
  De természetesen közel sem CSAK az egészségügy miatt húztak el mellettünk más országok. Ez csak egy kiragadott példa volt tőlem.

  "Az adófizetők pénzének elköltésében és eltüntetésében az elsők vagyunk." Egyetértek. Ergo az államot és az állami elosztó rendszereket át kell alakítani. Ha arról szólna a vita, hogy hogyan és miként az nagyon jó volna... Annak még értelme is lenne.

  De mint írtam ez senkinek sem érdeke. Az ellenzék erről nem is beszél, a kormányoldal is meg max beszél róla, de esze ágában sincs megtenni. Így marad a Kádár kori eltartott állami szektor (önkormányzatokkal együtt ez vagy 1,5 millio ember). Ha hozzáveszed a tanulókat, nyugdíjasokat, feketén dolgozókat, akkor marad az a 2,5 millió balek aki eltartja a másik 7,5-et (sarkítok).
  A huszonötödik bőrt is ezekről húzzák le, de sokáig ez már úgysem mehet, hívják bárhogy is éppen a miniszterelnököt.”
 • 29. Libero 2008. május 19. 20:00
  „Kedves Strangerrr!
  A többiztosítós egészségügy már senkit nem érdekel. Pártod és Horváth Ágnesetek lemásolta a külföldi példákat. Ehhez kellett a legkevesebb ész. Meg is lett az eredménye. Egyébként nem az egészségügy miatt húztak el mellettünk a csatlakozó országok. Náluk többet költött el a magyar állam. Az állam újraelosztó szerepét tekintve hazánk állt az első helyen. A GDP ötven százalékát meghaladó érték felülmúlta még az uniós átlagot is. Az adófizetők pénzének elköltésében és eltüntetésében az elsők vagyunk. A versenyképességünk növelésében meg sereghajtók. A balliberálisok megoldották a kérdést! Megcsinálták!”
 • 28. strangerrr 2008. május 19. 19:35
  „Kedves csere!

  Most erre a személyeskedésre reagáljak? Megengeded, hogy legyen véleményem? Vagy ez a kiváltság csak Téged illet?

  Tiszeteletben tartottam mindenkit a véleményével együtt. Vagy menjünk le most alpári sehová sem vezető személyeskedő acsarkodásba?”
 • 27. csere 2008. május 19. 19:20
  „strangerr, te nem vagy olyan buta, mint amilyennek itt mutatod magad, téged ezért a makutyi összemosósdi dumádért vkik fizetnek, vagy jutalmaznak, tudjuk ám!
  StrangerKém, nézd már meg az államadósság-adatokat 90-ig, aztán 88 és 2002 között aztán meg 2002 után, utána menj a pusztába és vezekelj!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legjobban az informatikai és a banki területen lehet keresni

Legjobban az informatikai és a banki területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban… Tovább olvasom