Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A gázkonvektor okozta a robbanást

A tűzvizsgálat eddigi eredményei szerint a gázkonvektor okozta a budapesti Balaton utcai társasház ötödik emeletén január 8-án történt robbanást – mondta a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője hétfőn.
A tűzoltóság és a gázművek szakembereinek megállapítása szerint a detonációt az okozta, hogy a balesetben életét vesztett 80 éves férfi lakásában az egyik gázkonvektor tömítetlen volt - közölte Dobson Tibor.

A tömítetlen készüléken, a fővezetékhez csatlakozó részén, az úgynevezett hollander-anya le volt lazulva: alig két menet tartotta össze a kályhát a csővezetékkel - mondta az ezredes. A szakértők kizárták, hogy a robbanás miatt lazult volna meg a csavar, így akár a szándékosság is feltételezhető – tette hozzá.

A szakemberek most azt vizsgálják, hogy a két hiba miatt mennyi idő alatt telítődhetett gázzal a szoba, és mi indíthatta be a detonációt – mondta Dobson Tibor.

A főosztályvezető az MTI-nek azt is elmondta, hogy a megsemmisült lakásban a tűzvizsgálók és a gázművek szakembereivel közösen tartott korábbi helyszíni szemle során találtak ugyan két gázpalackot, de kiderült, azok sértetlenek voltak, így nincs közük a balesethez.

Az egyik gázpalack teljesen tele volt, míg a másikból, amely rá volt kötve a Szieszta gázkályhára, nem hiányzott annyi, hogy szivárgás esetén ekkora robbanást okozzon – jegyezte meg.

A főváros V. kerületében, a Honvédelmi Minisztériummal szemközti 48 lakásos társasház legfelső, ötödik emeletén történt a robbanás, s a detonáció következtében három lakás megsemmisült. Az épület tetőszerkezete és födémje megsérült, a gázrobbanás miatt az egész épületet életveszélyessé nyilvánították.

Annak a lakásnak a tulajdonosa, ahol a robbanás történt, a kórházba szállítás után meghalt, három másik ember szintén kórházi kezelésre szorult. Az éjfél után történt robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

Az V. Kerületi Rendőrkapitányság a Balaton utca 12. szám alatti gázrobbanást követően közveszély okozás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberek fagytak halálra Bulgáriában

Legkevesebb két ember fagyott halálra, eggyel pedig hóvihar végzett péntek óta Bulgáriában -… Tovább olvasom