Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A gáztárolói kapacitás egy részével ki lehetne szolgálni a régiót

Hatalmas gáztároló kapacitásunknak még a téli csúcsigények kielégítéséhez is elég a fele. A többit közösen hasznosíthatná a tárolók tulajdonosa és a földgáz beszállítója.

Az orosz földgáz egyik hazai beszállítója, a Centrex Zrt. vezérigazgatója szerint a magyar gáztároló-kapacitás egy részét a régió ellátás-biztonságának javítására lehetne hasznosítani - írja pénteki cikkében a Világgazdaság.

Szitó János szerint hatalmas gáztároló kapacitásunknak még a téli csúcsigények kielégítéséhez is elég a fele. A többit közösen hasznosíthatná a regionális ellátás biztonságosabbá tételére a tárolók tulajdonosa és a földgáz beszállítója.

"Mára rendeződtek a tulajdonviszonyok, magyar kézbe kerültek a tárolók, és a külpolitikai változások is arra ösztönzik az előbbi szereplőket, hogy a kérdést újból vegyék a kormányok közötti együttműködés napirendjére" – mondta a lapnak Szitó János.

A gáztárolók előrehozott feltöltésére vonatkozó döntéssel kapcsolatban kifejtette: "Alig egy hónap van hátra a következő betárolási időszak kezdetéig, azaz április közepéig, de tekintettel az enyhe időjárásra és a folyamatos beszállításra, ez korábban is megkezdhető".

Úgy vélekedett, a kialakult politikai helyzet miatt is felelős gondolkodás az előrehozott töltés, amely úgy fokozhatja az ország biztonságérzetét, hogy közben nem többlet teher sem a fogyasztóknak, sem a költségvetésnek, hiszen emiatt éves szinten nem kell többet készletezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a vértanú sorsú papok imanapján

A liturgiát nyolc szerzetes pap boldoggá avatásáért ajánlják fel. Tovább olvasom