Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A GKI szerint a második félévtől kezd élénkülni a gazdaság

A magyar gazdaság idén kijön a tavalyi "gödörből", de az első fél-, és különösen az első negyedév növekedése még minimális lesz. Az infláció csak nehezen lassul, a belső és a külső egyensúly azonban tovább javul. A reálkeresetek, ha igen szerényen is, de emelkednek majd - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.
Az előrejelzés szerint a gazdasági növekedés a 2007. évi nagy lassulás után 2008-ban érezhetően emelkedik majd, de szintje így is messze elmarad a Magyarországgal együtt csatlakozott EU-tagállamokétól. Az első negyedévben azonban az emelkedés még nem lesz érzékelhető. Az agrárszféra csak a nyári hónapok alatt tudja behozni a tavalyi időjárás okozta nagy visszaesését.

Az építőipar fellendülését segítő EU-támogatások hatása is inkább csak a nyár elejétől várható. Az iparban egyelőre a tavalyi utolsó hónapok 5-6 százalékos növekedéséhez hasonló dinamika feltételezhet, de így is az ipari export marad a gazdasági fejlődés fő húzóereje. Továbbra is a viszonylag kedvező dinamika várható az üzleti szolgáltatások többségében. A pénzügyi szektorban az EU-támogatások társfinanszírozása jelent új piaci lehetőséget.

Az infláció 2007 utolsó hónapjaiban gyorsult, főleg az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak következtében, amit a rossz hazai agrártermés csak fokozott. Idén ez a tendencia folytatódik, de a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik. Az infláció a tavaly év végi 7,4 százalékról az idei év elején csak lassan csökken - januárban 7,1 százalék volt. A GKI előrejelzése szerint idén éves átlagban 6 százalék körül lesz az infláció, de a decemberi mérték már 4,5 százalék körül lehet. A forint idén a sáveltörlés bejelentéséig érezhetően gyengült, azóta jelentősen erősödött. Éves átlagban 253 forint körüli euróárfolyam várható.

A jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan kissé lassul. A bruttó keresetek a versenyszférában 8 százalékkal, a költségvetési szektorban mintegy 7 százalékkal emelkednek. Így a reálbér a gazdaság egészében körülbelül 0,5-1 százalékkal emelkedik, de ezen belül a költségvetési szektorban lényegében stagnál.

Olvasóink írták

  • 1. Gerinho 2008. március 03. 20:00
    „Hol vannak ilyenkor a rosszindulatú, pógári-nemzeti kommentek?! Lehet hogy mégis lesz jövő hétfőtől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség és három lap ellen indít pert Kármán Irén

Jó hírnév megsértése miatt három lap ellen indított kártérítési pert Kármán Irén újságírónő, akit… Tovább olvasom