Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Gömböc tananyag lesz a Harvardon

Elkészült a kivételes magyar matematikai találmány, a tudományos világba 2007-ben berobbanó Gömböc eddigi legnagyobb példánya. A Művészetek Palotájában látható műtárgy egy év múltán a Ludwig Múzeumba kerül.
A Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék vezetője, illetve adjunktusa által kifejlesztett Gömböc jelentősége a Rubik-kockáéhoz mérhető: nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoznak vele, így például ma már a Harvard Egyetemen is a tananyag része, a New York Times pedig a világ hetven legérdekesebb találmánya közé sorolta.

A kutatók egy 1995-ben a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorjevics Arnold által felvetett elméleti kérdést válaszoltak meg a Gömböccel, amire korábban még senki nem volt képes: ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Akárhogy is tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza, akárcsak a keljfeljancsi.

A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén: nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton, bizonyítandó, hogy kettőnél kevesebb egyensúlyi ponttal rendelkező test nem létezik.

Olvasóink írták

 • 17. matriné 2008. április 07. 13:44
  „Az űrkutatás ról beszélni az egy dolog, az meg a másik dolog, hogy a értékeket termelő embereknek a zsebében kotorászni! Magyarországon ez logikus, hisz ezt már majdnem megszokta a lakosság zöme. A gömböc feltalálói előbb utóbb feltalálják a "fedeb"-bet is. Addig is kiadják a parancsot ebben az országban a keresésre mert hiányzik a leltárból. Lehet, hogy az "oregon" van nolyan okos, hogy tudja mi célt szolgál a "fedeb"? Öt biztosan egy rabszolgatartó anya szűlte.”
 • 16. oregon 2008. április 06. 19:34
  „Minden matematikai találmány vagy új forma vagy eddig még nem létező , a gömböchöz hasonlatos tárgy tükrözi azt a logikai gondolkodásmódot ami újabb az előzőeknél.Egy olyan logikai rendszerről beszélek ami átszövi és alapja a mindennapoknak, ebbe beletartozik a golyóstolltól az űrkutatásig minden. Nem az a lényeg,hogy pézet szarik-e vagy meglehet-e enni. Matriné és társai ezzel szemben igazi magyar barmok, mert azzal a 3 őssejttel a fejükben a kaja, a seggvakarás és a retardált politizálás már minden kapacitását felélte. Pontosan ezért nem maradnak a feltalálók magyarországon,mert ez a szellemi és kulturális nihil ami a többségi magyar fejekben van elkeserít minden olyan embert aki kicsit is előbbre lát társainál./ értsd a feltalálókra- kizárólag "matrinelisták" azaz gyengénértők kedvéért/”
 • 15. matriné 2008. április 06. 16:56
  „Lehetséges, hogy még mindíg ott tartunk amikor a "Veréb is madár" cimű filmben feltalálták az "Ultrapatyoleszet"? Ma is betartanak a feltalálónak ne, hogy valamelyik olyan rendszeré legyen ami különb a milyenkénél? Nálunk meg a hasznát nem lehet elismerni mert egy-egy elvtárs megint kekeckedik?”
 • 14. N.P. 2008. április 06. 16:30
  „Mil

  Nincs mindennek azonnal számszerűsíthető haszna. Az alapkutatások pontosan ilyenek. Bolyai János 1831-ben jelenteti meg az Appendix-et, melyet nagyon kevesen értenek. Ma az ebben felvetett geometriai problémák megoldása nélkül nem lenne űrutazás, de normális földmérés és térképészet sem. A műholdas kommunikcióról nem is beszélve.”
 • 13. ballax 2008. április 06. 16:23
  „http://www.gomboc.eu/site.php?inc=0&menuId=5”
 • 12. Zs 2008. április 06. 16:22
  „Mil

  A rubik kockanak semmi haszna??? Szted a vilagon hany orszagban hasznaljak ezt a nagyszeru jatekot? Es mi jut rola eszukbe?
  Ilyen ertelemben a C-vitaminnak, a transzformatornak, a golyostollnak stb. sincs semmi haszna Magyarorszag szamara.”
 • 11. Carlo 2008. április 06. 15:57
  „Gratulálok,
  és 1 fényképet nem érdemelt volna a kedves olvasó?
  nekem speciel a Kis gömböc jutott esze,be ami mindent bekapott
  kicsit furcsálltam , hogy matematikai találmány de , én már semmin sem csodálkozom

  szóval, cikk s még jó is lehetne, na de 1 kép....kérem”
 • 10. Cseter János 2008. április 06. 15:56
  „Magyarországon a matematika probléma az 2x2= 5. Mert már azon is rajta van a 25%-os áfa! Ebbő aztán kerül a különféle haszontalan dolgok feltalálóinak az etetésére! Mit gondolsz miért nem használják a "Viz-plazmát" a méreg drága fosszilis energia helyett ebben az országban? Az egy valódi feltatálás és annak van értelme a "bukfenceken" kivül! Viszont az örömét senki sem veszi el még attól sem, aki feltatálja a saját fütyiét.”
 • 9. Mil 2008. április 06. 15:52
  „Én csak azt mondom, ez szép és jó és érdekes, de nem látom a gyakorlati hasznát, mire lehetne használni. Ergo ez nem fog hozzájárulni az ország jobb boldogulásához. Ugyanaz mint a rubikkocka.
  PErsze lehet hogy tévedek, ez esetben várom az infokat, mire lehet ezt használni pl. az iparban, irányítástechnikában stb..”
 • 8. N.P. 2008. április 06. 15:25
  „Mil és Cseter János

  Az ilyen emberekkel jó együtt élni ebben az országban mint Önök. Azért, mert egy matematikai problémát nem képesek megérteni, annak fontosságát belátni, azért már mások örömét, büszkeségét is megpróbálják elvenni. Az ilyen emberek égették meg Giordano Brunót. Már ha a név jelent önöknek valamit..”
 • 7. blueman 2008. április 06. 15:14
  „és szoktak hivatkozni a hírforrásra, hogy például hetivalasz.hu.
  http://www.hetivalasz.hu/cikk/0804/oriasi_gomboc”
 • 6. Mil 2008. április 06. 15:04
  „Igazából ennek az országnak nem ilyen "találmányokra" lenne szüksége sajna. Amit ez tud, azt tudja a keljfeljancsi is, jóval egyszerűbb kivitelezésben :)”
 • 5. blueman 2008. április 06. 15:01
  „szóval több ilyen címlapot még.”
 • 4. blueman 2008. április 06. 14:59
  „nagyon informatív írás volt szerencsére még bekezdés replay-el is a fontos dolgok hogy biztosan megmaradhassanak.”
 • 3. Cseter János 2008. április 06. 14:48
  „Bizzák ennek az eladását e kormányra! Ők képesek rá, úgy vizitdíj módjára! Közelezővé teszik és, akkor mindenkinek kell venni legalább egyet. Az árát bizzák a fiskális politikusokra. Nugi bele nem lesz olcsó!
  Sőt a bankok még hitelt is fognak rá adni, még nyolcvan éven felülieknek is! Majd fizeti az "örökös"! Rá táblázzák az ingó, vagy ingatlanára! Úgy mint a többi behajthatatlan "tartozást"! Sőt itt az sem gond hogy miből alakitasanak ki tartozást! Lehet az más pertárgyérték is, akkor, ha már elvesztette a páciens a pert! Akár öt perces tárgyalásért százereket is kivetni ez sem gond e rendszertben! Csak ne kelljen megdolgozni érte!”
 • 2. Mil 2008. április 06. 14:38
  „Ez szép és jó, csak mi az értelme, gyakorlati haszna? MErt ha annyi, mint a rubikkockának, akkor nem sokra megyünk ezzel sem..”
 • 1. D95 2008. április 06. 14:29
  „Hat igen! Ha engedik a magyarokat dolgozni, kibontakozni akkor a tobbieknek csak a masodik helyert harcolnak, vagy epp csak neznoteren jut hely”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap este ülésezik az MSZP-frakció

Zárt frakcióülésen értékelik a szocialista képviselők vasárnap este a koalíciós helyzetet, és… Tovább olvasom