Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A Gönczöl-jelentés piros, kék, narancssárga és zöld szemmel

Alapos, harag és részrehajlás nélküli munka a bizottsági jelentés, amely felelős keresése helyett a felelősség kérdése körül fogalmazza meg az álláspontját – mondta Gyurcsány Ferenc a szeptember-októberi zavargások hátterét, okait, következményeit vizsgáló bizottság tagjai jelenlétében a parlamentben kedden.
„ Mi is le fogjuk vonni a konzekvenciákat” – hangoztatta a kormányfő, majd hozzátette: nagyon kíváncsi arra, kik fognak még a kormány mellé odaállni, hogy ők is megértették, nekik mi ebben a tanulság. A jelentést méltatva kiemelte: az első olyan összegzés, amely nem egyszerűen csak közbiztonsági, közrendvédelmi, közvetlen politikai, hanem társadalomlélektani, történelmi és szociológiai összefüggéseit is vizsgálta a történteknek, továbbá a kellő kiegyensúlyozottság, a mértéktartás és a teljeskörűség szándékával készült.
Gyurcsány Ferenc a dokumentum megállapításairól azt mondta, hogy azok kellően megalapozottak, ezért a kormány építheti rájuk későbbi javaslatait. Ennek alapján néhány hét alatt több intézmény és tárca is feladatokat kap – közölte.
A Fidesz szerint a Gön- czöl-bizottság kedden közzétett jelentése is megállapítja a Kossuth téri kordon indokolatlanságát, ezért az ellenzéki párt ismét arra szólította fel a kormányt, hogy intézkedjen a helyzet megoldása érdekében – erről Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója írt keddi közleményében.
A fideszes politikus szerint a Gönczöl-bizottság jelentése a Kossuth téri „törvénytelen vasfüggöny” ügyében a rendőrség téves jogalkalmazását állapítja meg.
Arról ír, hogy a törvényi szabályok, amelyek október 23-án indokolták az aznapra jogszerűen bejelentett gyűlések tiltását és a tér kiürítését, azóta már aligha indokolják a térnek a tüntetők előli elzárását.
A Fidesz frakcióigazgatója szerint az, ami a Kossuth téren az utóbbi hónapokban tapasztalható, egy jogállamban teljes mértékben tarthatatlan állapot, ezért a Fidesz ismét felszólítja a kormányt, hogy azonnal intézkedjen az alkotmánysértő helyzet megszüntetése érdekében.
A Magyar Demokrata Fórum egyetért a kedden nyilvánosságra hozott Gönczöl-jelentés megállapításainak többségével, súlyos hiányosságnak tartja azonban, hogy a tanulmány nem szól a rendészeti miniszter felelősségéről az őszi eseményekkel kapcsolatban – mondta el Dávid Ibolya, az MDF elnöke.
„ A Magyar Demokrata Fórum egyetért a Gönczöl-bizottság legtöbb megállapításával (...), mindenekelőtt azzal, hogy az őszi zavargások kialakulásáért és az erőszak fokozódásáért mindkét nagy párt hibáztatható” – mondta Dávid. Hozzátette: megfontolandónak tartják a jelentés ajánlásait is.
A jelentés alapján az MDF azt javasolja, hogy a kormány újra hozza létre a belügyminisztériumot.
A rendőrségi akciókra jellemző hibák és törvénytelenségek ugyanis elkerülhetőek lettek volna, ha nem szüntetik meg a belügyi tárcát – véli Dávid Ibolya. Az ellenzéki pártelnök szerint érdemes lenne parlamenti vitát folytatni a Gön- czöl-jelentés megállapításairól.
A rendőrségnek és a kormánynak le kell vonnia a Gönczöl-jelentésben megfogalmazott tanulságokat – jelentette ki az SZDSZ elnöke. „Arra számítottam, hogy egy ilyen tekintélyes testület (...) egy ilyen kritikus anyagot fog letenni. (...) Én nem támadom ezt, hanem azt gondolom, hogy ezt tudomásul kell venni, és a benne foglalt ajánlásokat meg kell fogadni, a tanulságokat pedig feltétlen le kell vonni” – fogalmazott Kun- cze Gábor, hozzátéve, hogy a jelentés szinte mindenkivel szemben megfogalmaz kritikát.
Mint mondta, az SZDSZ ennek az egész feszültségnek a kirobbantásában semmilyen szerepet nem játszott, éppen ellenkezőleg.
Felidézte, hogy évek óta hangsúlyozza: a politika károkat okoz az országnak, ha nem ismeri fel felelősségét az uniós csatlakozás adta lehetőségek megragadásában, illetve felelősségét a következő generációk iránt. Kuncze szerint is indokolt a gyülekezési törvény módosítása, az események megmutatták a jogszabály problémáit, de véleménye szerint a helyzet 1989-hez képest megváltozott, és ezért nem feltétlenül az akkori szabályok helyreállítása, hanem a jelenlegi helyzetből fakadó következtetéseket tartalmazó gyülekezési törvény az, ami megoldást jelenthet. Megjegyezte: fontos a gyülekezési szabadság és a szólásszabadság biztosítása, de ezt csak úgy lehet alkalmazni, ha mások szabadságát nem veszélyezteti.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megfontolásra javasolja a politikai oldalaknak a Gönczöl-bizottság megállapításait – mondta a KDNP frakcióvezető-helyettese. „Nagyon sok javaslatot fogalmaz meg a bizottság, amelyeket (...) meg kell fontolni. (...) Megfontolásra javasoljuk magunk is” – fogalmazott Simicskó István, aki közölte: a mintegy 260 oldalas anyagot részletesen elemezni kell.
A politikus a jelentésre utalva kijelentette: „bátor abból a szempontból ez az értékelés, hogy a miniszterelnök felelősségét is egyértelművé teszi”.
Simicskó István a jelentés hiányosságaként említette, hogy nem foglalkozik az október 23-án elkövetett jogsértésekkel, a konkrét esetekkel. Mint mondta, most készül az október 23-i eseményeket, az ott elkövetett jogsértéseket vizsgáló alternatív bizottság jelentése. Álláspontja szerint e két bizottsági anyag együttes értelmezése közelebb vinne ahhoz, hogy a jövőben ilyen tragédiák ne következzenek be. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom