Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A gyerekszoba színei

Ma is makacsul élő hagyomány, hogy az újszülött kislányok rózsaszín, a kisfiúk pedig világoskék babaruhát kapnak.

Ma is makacsul élő hagyomány, hogy az újszülött kislányok rózsaszín, a kisfiúk pedig világoskék babaruhát kapnak. Ezzel az egyezményes szignállal teszik egyértelműen megkülönböztethetővé a különböző nemű gyerekeket a felnőttek egymás számára, hogy még véletlenül se kerüljenek kínos szituációba, amikor Pistikét Terikének nézik. A nemek közötti eltérés pedig beférkőzik a gyerekszobákba is, a színek egyértelműen utalnak arra, hogy kik lakják a helyiséget.

A szoba nemi jellege

A gyerekek három év körül kezdik felfedezni, hogy vannak tőlük eltérő neműek is, ezért ebben a korban érdemes igazán ráerősíteni a szoba „nemi jellegére". Egy ötéves kislány szobájának tartalmaznia kell olyan jellemző vonásokat, amelyek megkülönböztetik enteriőrjét egy kisfiú szobájáétól, például tükrös asztalka fésűvel és hajcsattokkal. Ehhez igazodva a fal színét is érdemes úgy megválasztani, hogy az addig kapott identitását ne zavarjuk össze vele.

Azonban a gyermek személyiségfejlődésén túl van térformáló hatása is a színválasztásnak. Egy átlagos magyar családnál inkább jellemző, hogy két gyerek él egy szobában, és valószínű, hogy a szobát érdemes optikailag növelni. Ezért a színek kombinálása például jó megoldás lehet, főképp, ha a sötét színeket festjük alulra, a világosabbakat felülre, a kettő közé pedig a gyerekeknek kedves bordűrt teszünk. Ügyeljünk arra, hogy a sötétebb színárnyalatok önmagukban negatív hatással lehetnek a gyerekekre, feszültté teheti őket. Ahol két eltérő nemű gyerek lakik egy szobában, ott érdemes lágy, semleges színeket választani.
 
Adrian Mole és a fekete falak

Természetesen kortól függ, hogy éppen milyen színű falak közt érzik jól magukat a gyerekek, de általánosan elmondható, hogy a vidám, élénk színek serkentik a kicsik képzelőerejét, természetes fénnyel megvilágítva pedig igazán jó hangulatú játszótérré alakulhat a szobájuk. Egyedivé tehető a gyerekszoba, ha a szülők saját kezűleg festik fel a gyerekek kedvenc mesefiguráit a falra. Bizonytalanabb kezű szülők díszíthetik előre gyártott sablonokkal (napocska, hajó, világítótorony stb.) is a gyerekszoba falait. A különböző motívumok eltérő színeire nem szükséges egy egész doboz festéket megvenni, hiszen egyes festékgyártó cégek forgalmaznak színmintákat, amelyek elegendőek közel egy négyzetméter falfelület festésére.

Különösen fontos, hogy az a festék, amellyel a gyerekek szobáját festjük, egészségre ártalmatlanok, és strapabírók legyenek. A ma kapható modern festékekről már elmondható, hogy olyan alapanyagokból készülnek, amelyek nem károsak a szervezetre, így azok a gyerekek sincsenek veszélyben, akik valamiért szeretik nyalogatni a felületet. Ha az ifjú festőművészek zsírkrétáinak áldozatául esnének a falak, akkor is könnyedén lemoshatók a magas dörzsállóságú festékek. Minden merényletnek ellen tudnak állni, ami csak egy gyerekszobában érheti a festett falakat.

Bizonyára emlékeznek Sue Townsend híres kamaszfigurájára, a hányatott sorsú Adrian Mole-ra, aki egyik naplóbejegyzésében megosztja olvasóival, hogyan alakítja át gyermeteg tapétával borított falait az éppen aktuális hangulatának megfelelő koromfeketére. Nos, minden bizonnyal sok szülő találkozott hasonló akcióval, ám ha valaki még le tudja beszélni kamaszgyerekét az ilyen jellegű tombolásról, annak ajánljuk, hogy válasszanak együtt falszínt egy olyan számítógépes program segítségével, ami majdhogynem élethű formában mutatja meg a végeredményt. Így kis kompromisszummal olyan falszín érhető el, ami a gyereknek is és a szülőknek is elfogadható megoldást jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom