Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A Győrhő nem tud támogatottakról

A Magyar Államkincstár eddig még egyetlen támogatott adatait sem nevezte meg a Győri Hőszolgáltató Kft.-nek. Ha a helyzet a következő két hétben sem változik, februárban minden győri emelt számlát kap, akár rászoruló, akár nem.
A január 1-jétől 64 százalékkal magasabb győri távhődíjak jelentették a témát a városházi sajtótájékoztatón. Golubkovics Péter, a városháza kommunikációs vezetője visszautasította azt a véleményt, hogy az önkormányzat drágított drasztikusan. Kijelentette: a kormány vonta meg a korábbi támogatást.
A részletekről H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója számolt be. Elmondta, a távhődíj két elemből áll: az alapdíj 2004. november 1-je óta változatlan, a hődíj pedig most januártól nőtt 119 százalékkal, így az átlagos drágulás 64 százaléknak adódik. Erre azért volt szükség, mert a kormány tavaly még csaknem nettó 1400 forint támogatást nyújtott minden gigajoule fűtőértékhez, az új évben azonban semmit sem ad. Megjegyezte: a legolcsóbbak között van a győri távhőszolgáltatás, többek között azért is, mert erőművükből olcsóbban biztosítják az energiát. Ez a „megtakarítás” tavaly 115 millió forintot tett ki, idén várhatóan 168 millióra rúg.
H. Szováti Miklós tájékoztatása szerint cége eddig egyetlen támogatottról sem tud, számukra a Magyar Államkincstár még semmilyen adatot nem szolgáltatott. Hozzátette: a január 25–26-ig hozzájuk eljuttatott adatokat még képesek lesznek feldolgozni a februári számlázás előtt, de akiről addig nem tudják meg, hogy támogatott-e, az piaci árú számlát kap. A kft. arra számít, hogy emiatt átmenetileg 200 millióról 400 millióra nő a kintlévőség, vagyis a fogyasztók tartozása. A szakember kijelentette: a gázártámogatásról szóló kormányrendelet nem jó, mert nem szabadna olyan adatok alapján elbírálni a kérelmeket, amelyeket nem ellenőriznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem lesz vényköteles az Algopyrin

Molnár Lajos egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az eredeti tervektől eltérően keddtől… Tovább olvasom