Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A gyülekezési jog kiterjed a spontán gyűlésekre is

A gyülekezési jog kiterjed a spontán gyűlésekre is - mondja ki az Alkotmánybíróság keddi határozata. A taláros testület álláspontja szerint a mindenkit megillető gyülekezési jog nem csorbítható azon az alapon, hogy néhányan esetleg visszaélnek vele.
Az Alkotmánybíróság határozata szerint a gyülekezési jog kiterjed az előzetesen szervezett rendezvényekre, közöttük az olyan békés rendezvények megtartására is, amelyekre a gyülekezésre okot adó esemény miatt csak rövid időn belül kerülhet sor. Kiterjed továbbá a gyülekezési jog az előzetes szervezés nélküli gyűlésekre is.

Az Alkotmánybíróság szerint önmagában a késedelmes bejelentésre hivatkozva nem tiltható meg azoknak a békés rendezvényeknek a megtartása, amelyek a gyülekezésre okot adó esemény miatt nem jelenthetők be három nappal a tervezett rendezvény időpontja előtt.

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a gyülekezési jogról szóló törvénynek azt a részét, amely alapján a rendőrség mérlegelés nélkül köteles feloszlatni a bejelentéshez kötött rendezvényt, ha bejelentés nélkül vagy a bejelentett időponttól, helyszíntől, útvonaltól, céltól, illetve napirendtől eltérően tartják meg.

Az Alkotmánybíróság határozata értelmében a bejelentési kötelezettség valamennyi közterületi rendezvényre vonatkozik. Kivételt képeznek a spontán gyűlések, amelyek esetében lehetetlen az előzetes bejelentés megkövetelése. A bejelentés az úgynevezett gyors gyülekezések esetén is kötelező. A rendőrség akkor hozhat tiltó határozatot, ha fennáll a törvényi feltételek valamelyike - így például a rendezvény a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné. A rendkívül rövid időn belüli bejelentés esetén viszont - a tervezett helyszíntől, útvonaltól és létszámtól függően - kérdéses lehet, hogy a bejelentett időpontig biztosíthatók-e a közlekedési feltételek. A rendezvény rendkívül rövid időn belüli megtartásának tiltását ez a körülmény is indokolhatja.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a mindenkit megillető gyülekezési jog nem csorbítható azon az alapon, hogy néhányan esetleg visszaélnek vele. A mások alapvető jogait sértő, nem békés rendezvényeket, gyűléseket viszont fel kell oszlatni.

Olvasóink írták

 • 7. patron 2008. május 28. 12:51
  „Kedves Baba!

  Ne röhögtess a demagóg (érzelmek, szenvedélyek felelőtlen szítása a tájlkozatlan néptömegek ámítására) utána pl. "életet ments" szövegeddel.

  Úgy beszélsz, mintha a tüntetés minden napos elfoglaltság lenne.


  Feldobtam a labdát, hogy megnézhessem mit csinálsz vele. Hát gyenge produkció volt...

  Ezzel a döntássel kivették a szemkilövő horda kezéből a szokás szerint törvénytelen eszközeik egyikét. Ez a lényeg!”
 • 6. schipperke 2008. május 28. 12:20
  „És ennek felismeréséhez hány év kellett Magyarországon ?”
 • 5. Aki nem gyülekezik 2008. május 28. 12:09
  „Baba! Arra nem gondoltál amit Gyurcsány mondott! " El lehet menni Tessék ellehet menni"! Sőt el lehetköltözni vidékre ott is lehet életeket menteni éjjel, de nappal is! Ja ott nem jönne annyi jatt össze mint a fővárosba, mert ott csupán kifosztott nyugdijasok élnek!”
 • 4. Baba_ 2008. május 28. 09:30
  „Péladául abban se sértsen! A pihenéshez, és a szabad "közlekedéshez" alkotmányos joga van mindenkinek. Próbáltad már patron, hogy egy hétig éjszakás vagy, de nappal nem hagynak aludni, éjszaka meg elvárják őled, hogy pl. életeket ments?”
 • 3. patron 2008. május 28. 01:21
  „Miért mászna a turul madárra? Beszélsz marhaságokat.

  Milyen emberi jogaidban ne sértsen? Az arra volt éppen sétálni kedvem? Az arra volt autózni kedvem? Éjszakás voltam és aludnék?”
 • 2. Lexi 2008. május 27. 23:49
  „Tőlem demokrácia cím alatt felmászhat a turul madárra is,csak a többieket emberi jogaikban ne gátolja,ne provokáljon.Ha megunja majd abbahagyja.”
 • 1. nickboy 2008. május 27. 22:31
  „Végre a demokrácia egy szelete ismét megilleti az embereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a szúnyog, sok a fürdőző a Balatonnál

A hétvégén lesz először kémiai szúnyogirtás idén a Balatonnál - mondta el a munkát előkészítő… Tovább olvasom