Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A gyümölcstermelők újabb fagyokra készülnek

A másfél héttel ezelőtti fagy és havazás miatt átlagosan 30-40 százalékban fagytak el a gyümölcsfák virágai az országban, elsősorban a mandula és a kajszibarack sínylette meg a rossz időt. A tavalyihoz képest egyelőre jobb a helyzet, de a szakemberek szerint a tavaszi fagyoknak még nincs vége.
Az ország különböző részein eltérő mértékben okozott károkat a másfél héttel ezelőtti komoly fagy és a nagy mennyiségű hó. A FriutVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mostanra készítette el összesítést. Eszerint a fagynak legjobban kiszolgáltatott mandulában keletkezett a legnagyobb károsodás. A mértékét egyelőre nem lehet pontosan felmérni, de az egészen biztos, hogy nagy kiesés lesz belőle idén - mondta a Független Hírügynökségnek Lux Róbert, a szervezet alelnöke.

A kajszibaracknál fajtánként és területenként eltérő mértékben fagytak le a fán lévő, már kinyílt virágok. A legjellemzőbb a 30-40 százalékos kár, de volt, ahol csak 15, máshol azonban 80 százalékban is lefagytak a virágok. Ez rendkívül nagy károsodásnak számít, de nem akkora, mint a tavalyi, két hullámban érkezett fagy után. Ez azt jelenti, hogy ebből még lehet idén közepes termés. Az őszibarack valamivel kevésbé érintett, mint a kajszi. A szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy még nincs vége a rossz időnek. Az elmúlt napokban is mértek -4, -6 fokot hajnalban egyes országrészekben, és a virágok elfagyására még május közepéig van esély. Emiatt egyelőre nem tudni, hogy a kár pénzben mekkora összeget jelent, illetve az is csak később derülhet ki, hogy várható-e emiatt valamilyen áremelkedés a piacokon - tette hozzá.

Az egészen korán virágzó cseresznyefák elsősorban Kecskemét környékén károsodtak, de az ország más területein is volt 20-30 százalékos elfagyás. Ez is komolynak mondható, de a termésben feltehetően nem jelent nagy korlátot. Az alma, a körte, a szilva és a meggy esetében nem jeleztek a termelők érdemi károsodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Ágnes nem gondolt arra, hogy magától távozik

Az SZDSZ delegált a miniszteri posztra, nekik van joguk visszahívni - válaszolt keddi tájékoztatóján… Tovább olvasom