Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A hagyományos lucfenyőtől a népszerű normannig

Mire figyeljünk fenyőfavásárlásnál? Hogyan gondozzuk, hogy minél tartósabb legyen lakásunk éke? Balázs Lilla okleveles kertészmérnököt kérdeztük a fenyőfajtákról, tartásukról, a földlabdás fenyők karácsony utáni „sorsáról”.
Ha azt akarjuk, hogy igazi fenyőillat lengje be otthonunkat, akkor olyan fenyőfajtát vásároljunk, ami jól gyantázik, és a levelén keresztül is kellemes illatot áraszt – tanácsolja Balázs Lilla kertészmérnök.
Ilyen a hagyományosnak számító lucfenyő, melynek tűlevelei hamar lehullnak, az ezüstfenyő vagy a hosszú tűlevelű feketefenyő. Ha pedig az a vágyunk, hogy sokáig ünnepi hangulat legyen, akkor a vágott fenyők közül a normannt részesítsük előnyben. Ez az utóbbi években lett népszerű, mert nem szúr és nem hull a levele. Emellett könnyű formás fát találni közte. Az előbbihez hasonló árú ezüstfenyő fája szintén pompás formát nevel, azonban tűi nagyon szúrósak, ami a díszítést megnehezíti. A vágott ezüstfenyő másik hátránya, hogy ez is viszonylag gyorsan hullatja tűit.
Ha vágott fenyőt választunk, állítsuk tönkjét alulról vízbe, így tovább él. A víz cseréje nem oldható meg könnyen, nem lehet mozgatni, de már az is sokat jelent, ha hozzájut a megfelelő folyadékhoz. Vízzel permetezni ugyancsak jó ötlet, de kevésbé megvalósítható. Mindenképpen akkor lesz hosszabb életű, ha minél hűvösebb szobába helyezzük.
A kertes házakban a megvásárolt karácsonyfát a feldíszítésig bokrok között elfektetve, lombbal letakarva tartsuk. Ha erre nincs lehetőség, otthonunk leghűvösebb helyiségében tároljuk, akár egy vödör vízbe

állítva.
A földlabdás fákat is egyre többen szeretik, a vevők mintegy tíz százaléka. Célszerű a másfél méternél kisebbeket választani, ugyanis ezeket kevésbé viseli meg a tortúra – tudtuk meg Balázs Lillától. Csak megbízható helyről (faiskola, áruda) szerezzünk be fenyőt. A vásárlás után mihamarabb, de bevitel előtt egy-két nappal ültessük egy a földlabdánál kétszer nagyobb cserépbe, jó minőségű tőzeges virágföldbe és alaposan öntözzük be. Fontos, hogy a földlabdát állandóan nyirkosan tartsuk. Az ünnepek elteltével ki lehet ültetni a növényeket, ám ez fagyos időben nem célszerű. Meg kell várni a tavaszt, amíg felenged a talaj, viszont a fenyő nem hoz újabb hajtásokat. Amint megtudtuk, 50 százalék az esély arra, hogy a kiültetett fenyőnk megéledjen. A karácsony elteltével egy rövidebb visszaszoktatási folyamat során egy hűvösebb, sötétebb helyre rakjuk, hogy ne kezdjenek fakadni a rügyei. Február végén, március elején már ki lehet ültetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom