Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A halláscsökkenés is népbetegség lesz?

Korábbi felmérések szerint a lakosság 8-12 százalékának van valamilyen fokú halláscsökkenése. A mostanában készült felmérések azonban a halláskárosultak számát ennél jóval többen határozzák meg, és igen ijesztő az a tendencia, hogy a fiatalok aránya meredeken nő köztük.
Illusztráció: Kisalföld
A halláscsökkenések leggyakoribb oka az időskori nagyothallás, azonban nem elhanyagolható a gyulladások, zajhatás, keringési zavarok stb. következményeként létrejött halláscsökkenés sem. A halláscsökkenések lehetnek átmenetiek vagy tartósak, örökletesek vagy az élet folyamán később kialakulók.

Banális panaszok

Kialakulásukkor rendkívül fontos, hogy azonnal keressük fel a fül-orr-gégész szakorvost. Sokszor a banálisnak tűnő füldugulás és fülzúgás egész életre szóló kellemetlenséget okozhat, pedig az időben megkezdett és alkalmazott kezelés teljes gyógyulást eredményezhet. Fontos tudni, hogy ilyenkor lényeges a kezelés minél előbbi megkezdése.

A szakorvos feladata eldönteni, hogy a halláscsökkenés milyen módon kezelhető. Sokszor elég csak egy fülmosás, de lehet a terápia gyógyszeres és műtéti is. Ha ezek a kezelési módok már nem segíthetnek, szükségessé válik a hallókészülékkel való ellátás.

A tartósan fennálló halláscsökkenés ugyanis megnehezíti a mindennapi életet, családi és munkahelyi konfliktusokat okozhat, és mindez a hallássérült ember elszigetelődéséhez vezethet. A hallókészülék-ellátás az audiológus szakorvos feladata. Fontos, hogy a korrekció kétoldali legyen, mivel így megmarad a páciens térhallása.

A korszerű hallókészülékek a technika fejlődésével már egyre többet tudnak, hangminőségük egyre jobbá válik.

Zajszűrések

Többcsatornásak, hang- és zajszűrőkkel rendelkeznek, több készülék speciális iránymikrofonnal rendelkezik. A digitális programozás a páciens hallásgörbéjéhez való igen pontos beállítást tesz lehetővé. A hallókészülékek formájuk szerint fül mögötti, hallójárati, alig látható mélyhallójárati és szemüvegszárba építettek lehetnek. Technikai paramétereik szerint pedig analóg és digitális jelfeldolgozású készülékek léteznek. A jövő útja a digitális hallókészülék. Az EU tagállamaiban forgalmazott hallókészülékek 70 százaléka már digitális, mivel az analóg jelek digitálissá alakítása révén a zaj jobban kiszűrhető, csökkenthető a gerjedés és ezáltal fokozható az erősítés. Így a páciens a természetes halláshoz hasonló hangélményhez juthat.

Egyéni eltérések

A készülékek a fülkagylóról vett minta alapján készült egyéni illesztékkel csatlakoznak a fülhöz, illetve a fülbe helyezhető készülékeknél a fülről vett minta alapján elkészített házba építik be az elektronikát. Az, hogy kinek milyen hallókészüléket javasol a szakorvos, függ a halláscsökkenés mértékétől, jellegétől, a beteg általános állapotától, korától, fizikai erőnlététől. Például erősen remegő kezű páciensnek nem javasoljuk a legapróbb, fülbe helyezhető készüléket, mert nem fogja tudni használni.

Magyarországon igen sok hallókészülék van forgalomban az egyszerűbbtől a legmodernebb digitális készülékekig. Ezek többsége rajta van az egészségbiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközök listáján, így áruk megfizethető, sok típus közgyógyellátottak részére díjmentes.

Mi, akik a hallássérült emberekkel foglalkozunk, a legfontosabb célnak azt tekintjük, hogy pácienseink a megfelelően kiválasztott hallókészülék segítségével teljes, minőségi életet élhessenek mind a magánéletben, mind munkájukban.

Dr. Csizmás Mária fül-orr-gégész, audiológus szakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai siker a rangadón

Tovább olvasom