Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A hasfájós kisbaba

A hasfájós időszak a második héten kezdődik, és általában három hónapos korra kinövi a gyerek.

A csecsemők más eszköz híján sírás segítségével tudatják környezetükkel, hogy éhesek, fáradtak, fáznak, egyszóval valami nem tetszik nekik. Előfordul azonban, hogy látszólag minden ok nélkül sírnak hosszú időn keresztül, akár több órán át is. A kisbaba hasa felfúvódik, lábát felhúzza, sokat pukizik, és fáradhatatlanul üvölt. Az ilyen típusú hasfájás okát a szakértők nem tudják pontosan meghatározni. A hasfájós időszak a születés utáni második héten kezdődik, és általában három hónapos korra kinövi a gyerek.

Orvosok véleménye szerint a hasfájás az emésztőrendszer fejletlensége miatt alakul ki, de egyes esetekben a nem megfelelő táplálás vagy a szülőkből a gyermekre átirányuló szorongás is okozhatja. A szülőnek megszakad a szíve, hogy gyermekét sírni hallja, és nem tud rajta segíteni, ami szorongást idéz elő benne. Fontos, hogy a szülők megértsék, az ilyen típusú hasfájás gyakori jelenség, ami a gyermek pár hónapos korára elmúlik. Ez a tudat a szülőt is nyugtatja.

A hasfájós sírás általában közvetlenül evés után, vagy 20-30 perccel később jelentkezik. Éppen ezért nem lehet összekeverni azzal a sírással, ami az éhségre utal, hiszen az az etetés ideje előtt tör fel a gyermekből.

Néhány jótanács a fájdalmak enyhítésére:

-Fektessük hasra a babát, mert a gyenge nyomás hatására hasa megnyugszik, a fájdalmak enyhülnek.

-Fektressük a babát hassal a térdünkre, és gyengéden simogassuk a hátát.

-Vegyük karunkba, és finoman ringassuk, beszéljünk hozzá. Járkáljunk vele néhány percig, amíg megnyugszik, és a lágy ütemes mozgástól pocakja rendbe jön.

-Pár percre adjuk oda mellünket, vagy a cuclit, ami szintén nyugtató hatást gyakorol a babára. Néhány orvos ellenzi ezt a megoldást, mert véleményük szerint a gyermek könnyen rászokhat az ujjszopásra.

-Az ánizsból vagy édesköményből készült gyenge tea hatékonyan enyhíti a hasfájós kisbaba gyötrelmeit.

-Ha minden igyekezetünk ellenére sem hagyja abba a sírást, forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy a tej vagy egyéb tápanyag vált ki allergiás reakciókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-rekord a Szigeten

Minden eddigi sms-ezési rekordot megdöntöttek a Pannon GSM ügyfelei a nemrég befejeződött, idei… Tovább olvasom