Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

A hátralékok megugrásával járhat az energiaárak emelkedése

Januártól sokak számára akár több tíz százalékkal emelkedhetnek a közműdíjak. Azt hivatalos felmérés alapján ugyan nem tudni, ettől hány százalékkal nőhet a nem fizető háztartások aránya, Laczó Sándor, a Gázszolgáltatók Egyesületének elnöke szerint azonban a energiaárak hirtelen emelése a hátralékok megugrásával jár.
A díjhátralékok felhalmozódásáról azonban nem csak a fogyasztók, de a szolgáltatók is komolyan tehetnek - állapítja meg a tanulmány. Ezek a - jórész a szocializmusban kiépült - cégek a piacgazdaság körülményei között sem váltak hatékonyabbá, költségérzékennyé, s ezt, valamint a drága díjbeszedés költségeit a lakossággal fizettetik meg. Ám sokszor az is hozzájárul a hátralékok elszabadulásához, hogy nincsenek megfelelő szankciók, és sok helyen hiányzik a fogyasztás egyéni mérésének a lehetősége.

Tavaly az 5 millió áramfogyasztó körülbelül 1 százalékát kellett kizárni a szolgáltatásból, és ennek harmadát még 30 múlva sem kapcsolták vissza - derül ki a Magyar Energia Hivatal kimutatásából. A legtöbb problémás eset a fővárosi Elműnél volt.

Az átlagos díjtartozás országosan nagyjából 30-40 ezer forint volt, ez az E.On-cégeknél és a Démásznál látványosan csökkent. A gáz esetében hasonlók az arányok, a kikapcsolások száma azonban az Észak- és Kelet-Magyarországon aktív Tigáznál a legnagyobb. Az átlagos díjtartozás ugyanakkor a budapesti Főgáznál kiugró mértékben, mintegy 250 ezer forintra rúgott. Boross Norbert, a Budapesti Elmű Nyrt. szóvivője elmondta: a társaság aktív adósság-menedzselést folytat: a rossz anyagi helyzetbe került, nem visszaeső háztartásokkal akár kamatmentes részletfizetésben is megállapodhatnak. Az óra kikapcsolása 60 napos nemfizetés és figyelmeztetés után következhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom