Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A házasság leszoktathatja a férfit a házimunkáról

A házasság előtt a férfiak több házimunkát hajlandóak elvégezni, mint az esküvő után – ezt az eddig csak sejtelmes pletykaként terjedő vélekedést immár egy nemrégiben közölt tanulmány is igazolja.
Az amerikai George Mason Egyetemen dolgozó szociológusok összehasonlították, mennyire veszik ki részüket a házimunkából a férjek és a barátnőjükkel együtt élő férfiak. A felmérést huszonnyolc fejlett nyugati országban, köztük Magyarországon is elvégezték, és összesen több mint 17 ezer embert kérdeztek meg szokásaikról.

Az eredmények szerint a barátnőjükkel együtt lakó férfiak jelentősen több házimunkát végeznek, mint házas társaik. Ezzel együtt a feleségek több idejüket töltik a lakás takarításával, mosással és más napi teendőkkel, mint azok a nők, akik nem házasodtak össze élettársukkal. A különbségek ellenére azonban sajnos továbbra is igaz, hogy a nők általában véve sokkal több házimunkát végeznek, mint a férfiak: a nők átlagosan heti huszonegy órát főznek, mosnak, takarítanak, párjuk ezzel szemben kevesebb mint ennek felét, alig kilencet. A válaszok alapján az összes előforduló házimunka átlagosan 74 százaléka esik a nőkre és csak 32 százaléka a férfiakra. Kiderült az is, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező férfiak a legtöbb esetben kevesebbet segítenek feleségüknek, mint a szerényebb fizetésű férjek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan bántalmaztak egy taxist Magyarcsanádon

Súlyos sérüléseket szenvedett az a makói taxis, akit szombaton rabolt ki két fiatal, a feltételezett… Tovább olvasom