Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A háziorvosok többsége elküldte a betegforgalmi adatokat

A háziorvosok 96 százaléka elküldte a betegforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak - nyilatkozta az Egészségügyi Minisztérium. A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője úgy tudja: több orvos nem küldte át azoknak a betegeknek az adatait, akik ehhez nem járultak hozzá.
Kertai Aurél október elején azt mondta: több mint ezer háziorvos megtagadja a szeptembertől kötelező adatszolgáltatást. Az ugyanis annyi adminisztrációs terhet jelent számukra, hogy csak akkor tudnák megoldani, ha felvennének egy embert.

Ráadásul olyan adatokat kellene kiadniuk, amelyek a beteg személyiségi jogait sérti, és közlésük ellentétes az orvosi titoktartással - közölte Kertai Aurél. Hozzátette: Budapesten egész kerületek, vidéken pedig egész megyék csatlakoztak a mozgalomhoz.

Most azonban kiderült, hogy a háziorvosok 96 százaléka, azaz 6539 orvos megküldte az adatokat, és mindössze 270 háziorvos nem tett ennek eleget.

Kertai Aurél szerint sokan vannak azok az orvosok, akik csak részlegesen szolgáltattak adatokat az OEP-nek. Megkérdezték betegeiket, és aki nem járult ehhez hozzá, azokról nem továbbítottak információka.

Hozzátette azt is, hogy az adminisztráció 20-25 százalékos időveszteséget jelent a háziorvosoknak, ezért tovább kell rendelniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom