Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

A héten döntenek az áram árváltoztatásáról

A döntés csak a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltatói kört érinti.

Az áram  végfelhasználói árának változtatatásáról várhatóan a héten dönt a   Magyar Energia Hivatal (MEH), de a döntés csak a lakosságot, a   kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltatói   kört érinti - közölte Matos Zoltán, a MEH elnöke hétfőn    sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Az elnök sem az árváltozás mértékét, sem irányát nem kívánta  közölni. Csak annyit mondott, hogy mind a négy egyetemes szolgáltató   adott be kérelmet, hogy novembertől változtathasson a   végfelhasználói áron.

Matos Zoltán, emlékeztetve arra, hogy a 2008 elején teljesen   liberalizált árampiacon együtt van jelen a tényleges szabadpiac és   az egyetemes szolgáltatás keretében részben szabályozott piac,   reményét fejezte ki, hogy a kettő a jövőben "közelít egymáshoz".

Az egyetemes áramszolgáltatóknak lehetőségük van   ár-felülvizsgálatot kérni a MEH-től. A hivatal által jóváhagyott   árváltoztatást két héttel a hatályba lépése előtt a szolgáltatóknak   fel kell tenniük a honlapjukra - ismertette Békés György, a MEH   főosztályvezetője.

Az egyetemes szolgáltatók által alkalmazható végfelhasználói   árban a termék árán kívül számos adójellegű tétel van, és meg kell   fizetni a rendszerhasználat díját is. Ugyancsak a végfelhasználói ár   része a szolgáltatók árrése, a beszerzés és a szolgáltatás   költségének különbözete, nem azonos tehát a nyereségükkel.

Az egyetemes szolgáltatói körben az áramnak, mint terméknek az   ára nem igazodik a világpiaci árhoz. Ez egy elismert piaci átlagár,   ami nem más, mint a 2008 januári induló ár indexálva az 500   köbméter/óránál nagyobb fogyasztói körre érvényes gázárelmozdulás 25   százalékával.

Az elismert piaci átlagár mellett a hivatal figyelembe veszi a   megújuló, valamint a távhőszolgáltatáshoz szükséges hővel kapcsolt   áramtermelés támogatott árát (kát) is. Ennek a támogatásnak az   összegét rendelet szabályozza, de azt nem a költségvetés állja,   hanem a fogyasztó fizeti meg. Míg tavaly  az áramnak, mint terméknek   az árában az elismert piaci ár 82 százalékot képviselt, 2009 első   felében az arány 76 százalékra csökkent, és a támogatott áram már 24   százalékot képviselt az egyetemes szolgáltatók által értékesített   áramennyiségben.

A rendszerhasználati díj a villamosenergia-rendszer   egyensúlyának fenntartásához szükséges áramvásárlásnak és a   tartaléknak a költsége, a hálózat használatának díja, amit a MEH   szakmai előkészítése alapján az energiaügyekért felelős miniszter   határoz meg.

Az árrés mértékéről viszont a MEH dönt: az elmúlt évben és az   idén is ez kilowattóránként 1,9 forint. Az egyetemes  szolgáltatók -   a rendszerből adódó természetes bizonytalanságok miatt - nem tudják   pontosan "belőni" azt, hogy az árrés megfeleljen az energiahivatal   elvárásának. Ezért, ha többlet adódik, azt kamatostól vissza kell   fizetni, de ha alacsonyabb az ebből származó bevételük, ennek   rendezésére nincs szabály. A 2008. év után például kamattal együtt   mintegy ötmilliárd forintot kellett a szolgáltatóknak visszaadniuk a   fogyasztóknak, de ez a "rendszer normális sajátossága" - mondta   Matos Zoltán.

Az adójellegű tételek között az általános forgalmi adó (áfa)   mellett szerepel például az úgynevezett szénfillér, a szénipari   szerkezetátalakítás költsége, valamint a villamosenergia-ipari   nyugdíjasok kedvezményének kiegészítése. Igaz, ez utóbbi kettő   mindössze 0,2 illetve 0,12 forintot tesz ki kilowattóránként.

Az egyes egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árai között   eltérés lehetséges, azért, hogy a tényleges vásárlási költségeik   megtérüljenek. Az egyes szolgáltatóknál ugyanis eltérő a fogyasztási   struktúra, ami a beszerzési költségeket is befolyásolja. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megégett egy idős nő a berobbanó gáztól

Súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba egy idős nőt Kaposváron, akinek az otthonában… Tovább olvasom