Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek a szombathelyi deportálások 66. évfordulóján a vasi megyeszékhelyen vasárnap.
A helyi zsidó hitközség imaházában tartott gyászmegemlékezésen, azt követően pedig az egykori zsinagóga előtti emlékműnél tartott koszorúzáson részt vett Aliza Bin-Nun, Izrael magyarországi nagykövete és Hende Csaba honvédelmi miniszter is. A szertartást Radnóti Zoltán rabbi és Fekete László főkántor vezette.

A megemlékezésen az izraeli nagykövet arról szólt, hogy a magyar köznyelv a holokauszt áldozatait gyakran nevezi úgy: "akik nem jöttek vissza", megkerülve annak a megfogalmazását, hogy gyilkosok áldozatai lettek.

Aliza Bin-Nun beszédében úgy fogalmazott, a borzalmakat ki kell mondani ahhoz, hogy sohase feledjük el az áldozatokat, és az átélt borzalmak soha többé ne fordulhassanak elő.

A nagykövet hangsúlyozta, azonnal fel kell ismerni a kirekesztést, és fel kell lépni minden formájával szemben. Egyértelmű határt kell szabni a gyűlöletbeszéd és a szólás szabadsága között, ebben pedig komoly felelősségük van a közvéleményt formáló médiumoknak, a politikusoknak és a civil szervezeteknek egyaránt.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség egyéni körzetben megválasztott fideszes országgyűlési képviselője a kormány nevében kijelentette: nem fogják eltűrni az ordas eszmék legkisebb megnyilvánulását sem, ez ellen minden területen fel fognak lépni a politika és a jog eszközeivel is.

Nem szabad megengedni, hogy Magyarország egyetlen zsidó származású állampolgárának bármitől is félnie kelljen - hangoztatta.

Ipkovich György, szombathely szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő a gyászszertartáson mondott beszédében felidézte, hogy a szombathelyi zsidóság deportálásával 4228 megbecsült polgárát, orvosokat, jogászokat, művészeket, iparosokat és kereskedőket veszített el a város, akkori lakosságának több mint tíz százalékát.

A koszorúzást követően a megemlékezés a szombathelyi Bercsényi temetőben a mártírok és munkaszolgálatosok emlékművénél tartott kegyeleti szertartással ért véget.

Olvasóink írták

 • 3. magyarock1 2010. július 05. 12:29
  „Ezen a héten még nem volt....”
 • 2. nyomdasz63 2010. július 04. 19:14
  „A.....érdekli !!!!
  Ennél még az is fontosabb ,hogy amikor még a "SZIN" az tényleg "SZIN" volt,jött,koncertezett,síkert aratott onnét egy együttes !
  Igen ! A LORD !... Szombathelyről !”
 • 1. dodó 2010. július 04. 17:28
  „Jó az irány!
  Már nincs hét holomegemlékezés nélkül.Különösen biztatónak tűnik, hogy Hende egy hónapon belül harmadszor tett hűségesküt gazdáinak. Magyarul: harmadszor is benyalt, hátha észreveszik végre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilatkozatot kell lógatni minden falra

Kötelező kifüggeszteni a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata egy színes példányát minden közhivatal, állami intézmény és katonai objektum falára. Tovább olvasom