Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A horvát jogsegélykérelem nem tartalmaz kiadatási kérelmet a Hernádi-ügyben

A horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz - közölte a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a jogsegélykérelem értékelése folyamatban van.

A jogsegélykérelem azt jelenti, hogy egy állam az országhatárain kívül segítséget kér egy másik államtól például egy bűnügy felderítésében.

Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs vezetője az MTI-vel szerdán azt közölte: "sem a MOL, sem Hernádi Zsolt nem kapott semmilyen megkeresést a horvát illetve a magyar ügyészségtől."

A Népszabadság kedden több, egymástól független - de meg nem nevezett - forrásból úgy értesült: a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és a később megadandó kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként a Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, és kérték az előzetes kiadatását is. A Mol kérésére a lap a szerdai számában helyreigazította az előző napi állítását a kiadatási kérelemről.

A Legfőbb Ügyészség közleményét ismertetve internetes oldalán a Népszabadság kitartott amellett, hogy a jogsegélykérelem Hernádi Zolt Mol elnök-vezérigazgató magyarországi kihallgatására vonatkozik. Arról, hogy tanúként vagy gyanúsítottként akarják-e a horvát hatóságok kihallgattatni Hernádit, sem a magyar ügyészség, sem Hernádi ügyvédje nem kívánt nyilatkozni.

Orbán Viktor miniszterelnök - az európai parlamenti elnökségértékelő felszólalását követő - strasbourgi sajtóértekezletén kedden leszögezte: a magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá. (A magyar állam, ha lezárul az orosz Surgutneftegas -Szurgutnyeftegaz - céggel a tranzakció, 1,88 milliárd euróért 21,2 százalékos részesedéshez jut a Mol-ban - a szerk.) Korábban egy horvát lap arról írt, hogy a horvát kormány akár fel is mondhatja a Mol-INA-szerződést. A miniszterelnök hozzátette: "a vádakat ismerjük, nem tekintjük kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata". "Ebbe nem kívánunk beleavatkozni, és ebben semmilyen szerepet sem kívánunk játszani".

A horvát sajtóorgánumok Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen folyó ügyészségi vizsgálat kapcsán az elmúlt hetekben azt állították: Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen is nyomozás folyik, mert állítólag 10 millió eurót fizetett Ivo Sanadernek azért, hogy a Mol megszerezze az INA feletti irányítási jogot.

Kedden a hírek hatására a Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén több mint 4 százalékkal gyengült, zárásra is csak szerényen tudott erősödni a napi minimumot jelentő 19.935 forintról, 20.150 forinton zárt, 3,59 százalékkal gyengébben, mint hétfőn. Szerdán a kereskedést a Mol az előző napi záróáron kezdte és több mint másfél órával a nyitás után 100 forintos esésben 20.050 forinton állt és forgalma elérte a 1,5 milliárd forintot.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2011. július 06. 10:07
    „Akkor, ez most rémhírterjesztés volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohócforradalom: méltánytalanásgi eljárás indulhat Kónya Péter ellen

A Független Rendészeti Panasztestület elnöke szerint méltatlansági eljárás indulhat Kónya Péter, a… Tovább olvasom