Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A jégeső is elemi kár lehet

Elemi kárként a jégeső is bekerülhet a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről szóló törvénybe, ha a módosítást hétfőn megszavazza a Parlament.
A törvényt visszamenőleg is lehet alkalmazni az elmúlt időszak mezőgazdasági káraira. Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: Somogy megyében az elmúlt 10 év legnagyobb jégesője esett június 16-án, ami 25 településen pusztított és 14 hektárnyi szántóföldet tett tönkre.

Varga Gábor elmondta: Gőgös Zoltán, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa pénteken Segesden tett látogatást, ahol félórás megbeszélést folytattak a megyei gazdákkal. A politikusok beszámoltak róla, hogy a fagy, a belvíz és az aszály mellett a jégeső is elemi kárnak számít majd, ha a parlament megszavazza a törvénymódosítást. Ezt a hatályba lépés előtti jégkárra is lehet alkalmazni, ugyanakkor a törvény csak 2009. december 31-ig hatályos.

A megyei főigazgató arról beszélt: Somogyban nagy szükség van a kárenyhítő juttatásokra, mert 14 ezer hektár szántóföldben tett kárt a jégeső. Ebből 10 hektáron kalászos növényeket termesztenek. Segesd egyébként a bogyósgyümölcsökből is az egyik legtöbbet termelő település, de a málnát és a ribiszkét úgy elverte a jég, hogy elképzelhető, hogy jövőre sem lesz termés - mondta Varga Gábor.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. június 26. 13:01
    „1.
    Tudod mikor volt legutóbb?
    2006 június első napjaiban, amikor az Etelka soron térdig ért a víz és a trolimegállóban várakozók a pad tetején is kapkodták a lábukat!”
  • 1. persona 2009. június 26. 12:47
    „Ekkora özönvizet régen láttam Szegeden..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst a metróban

Füst miatt kellett leállítani egy rövid időre a 3-as metrót pénteken reggel. Tovább olvasom