Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A jegygyűrű

A gyűrű az egyik legősibb ékszer, ősidők óta az egybekelés tradicionális szimbóluma.

Alakja megszakítás nélküli kör, nincs eleje, se vége, ezért az ókorban, az egyiptomiaknál is a végtelenséget jelképezte. Az emberi képzeletnek innen csupán egy lépésre volt szüksége ahhoz, hogy e nemes ékszert a végtelen hűség, a soha el nem múló szerelem jelképének tekintse. A gyűrű felbukkanásától a boldogító igen kimondásakor felhúzásra kerülő ékszer elterjedéséig azonban hosszú út vezetett.

A jegygyűrű használatát később a keresztény egyház is szentesítette. A XIII. századig csak egy gyűrű létezett, az esküvői. Innentől kezdve azonban két gyűrűt viseltek: eljegyzésit és esküvőit. Az eljegyzési gyűrű egy elhatározás, az esküvői gyűrű a ceremónia emléke. Eme ékszerek azonban nem csupán aranyból készültek. A rómaiaknál például mai szemmel nézve kissé fura módon a vaskarika töltötte be a jegygyűrű szerepét. Úgy gondolták ugyanis, hogy ez fejezi ki legjobban a tartós, hosszú életű házasságot. A középkorban azok az emberek, akik nem tudták megfizetni az ékszereket, különös módon pecsételték meg az eljegyzésüket. Egy arany- vagy egy ezüstérmét félbetörtek s azt ajándékozták a párjuknak, aki selyemszalagon a nyakába kötve viselte a fél érmét. E hagyomány a XIX. századig folytatódott, ekkor azonban megjelentek a sima karikagyűrűk.

Az eljegyzési gyűrű használata meglehetősen prózai eredetű. Ősi szokás szerint a vőlegény megvette az eladósorba került lányt. A házasság megkötését megelőzően foglalót adott, amely később jelképessé vált.
A modern jegygyűrűk nemcsak szépek és változatosak, de minden szempontból meg kell felelniük az elvárásoknak. Ugyan a vésett motívumokkal díszített karikagyűrűk már kimentek a divatból, a vésett jeleknek történetük van. Míg az ókorban bölcs mondásokat róttak bele, nem is olyan régen még nevek és dátum volt olvasható rajtuk. Napjainkban a letisztult vonalvezetésű, finoman megmunkált fehérarany vagy platina jegygyűrűk a legkedveltebbek, de divatosak a több részből álló jegygyűrűk is. Ezek a fajta gyűrűk általában az egymásba fonódás jelképei, de az egészség, szerelem és boldogság kapcsolatát is jelképezik.

Az ékszer hangulatát, stílusát a selyemfényű, matt és fényes, tükröző felületek váltakozó ritmusa határozza meg. Megjelentek a játékos és romantikus elemek is. Az esküvői ékszer nélkülözhetetlen nemes dísze a briliáns lett.

Ma már a legegyszerűbbektől a legegyedibb darabokig hatalmas választék tárul a házasodni vágyók elé, és fantáziánknak, igényünknek csupán pénztárcánk szabhat némi határt…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom