Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A Jobbik a többpártrendszer puccsát látja

A Jobbik szerint a Fidesz választási reformja a kompenzáció eltörlésével még igazságtalanabbá tenné az eddig is aránytalan választási rendszert, és gyakorlatilag "megpuccsolná" a többpártrendszert.
Ez az újabb aránytorzítás már "az egypártrendszer felé tett ugrást" jelentené - közölte Dúró Dóra, a párt szóvivője vasárnap az MTI-vel, felidézve, hogy az 53 százalékos társadalmi támogatottságból kapott "torz módon" kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP.

Mint közleményében írja, a választási rendszer "ilyen mértékű eltorzítását a Fidesz sem gondolhatja komolyan", hozzátéve, hogy a Fidesz legújabb javaslatának célja bizonyára csak az ellenzék és a szavazók "tűrésküszöbének tágítása". A Jobbik szerint éppen a választási rendszer arányosítására lenne szükség a német modell magyarországi meghonosításával, amely az egyéni választókerületek megtartásával biztosít a választók szavazatarányának megfelelő parlamenti összetételt.

Dúró Dóra hangsúlyozza: a töredékszavazatok eltörlése azt jelentené, hogy a nem győztes egyéni jelöltekre adott szavazatok teljes egészében elvesznek, ami így "a jelenleginél is igazságtalanabb", a választók valódi akaratát nem tükröző eredményt hozna. Ezzel a szabályozással csak a Fidesz jár jól, "a győztes mindent visz elve alapján a mindenkori ellenzék parlamenti súlya szimbolikussá válna a túlhatalommal szemben."

Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát.

A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre

Olvasóink írták

 • 4. t680822g 2011. július 11. 10:43
  „3. igazságkereső: Te józan vagy? Itt tartunk, hogy vannak akik már "egypártrendszerről" beszélnek!! Ehhez vastag bőr kell...”
 • 3. igazságkereső 2011. július 11. 08:35
  „De az is igaz,hogy semmi szükség nincs ennyi megélhetési pártocskára sem! Bebizonyosodott az elmúlt években, hogy a több pártrendszer sem vitte előbbre az ország dolgait, sőt, parlamenti létszámarányosságuk miatt csak a pénzt vitték a központi büdzséből! Tévedek?!”
 • 2. studyfy 2011. július 10. 21:15
  „Egyben biztos vagyok: ha a FIDESZ ellenzékbe kerül , ők lesznek a leghangosabbak abban, hogy ezt a választási törvényt módosítani kell.”
 • 1. t680822g 2011. július 10. 19:52
  „Igaz!! Diktatúrát épít a Fidesz pofátlanul, holott a 2/3-ad már nem kétharmad, hanem 40 % (se). Lesz itt még Fidesz ellenes országos balhé!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ég a tarló Bocska közelében

A forró hétvégén újabb tarlótűz ütött ki, ezúttal Zalában. Tovább olvasom