Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A Jobbik külügyi kabinetvezetője is felszólalt az ENSZ-konferencián

Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi kabinetvezetője is felszólalt az ENSZ 2010. évi parlamenti meghallgatásán a gazdasági és pénzügyi világválságról és a kilábalás lehetőségeiről szóló két napos New York-i konferencián.
Az ENSZ 2010. évi parlamenti meghallgatásán részt vett a magyar országgyűlés küldöttségének tagjaként Gyöngyösi Márton, a Jobbik külügyi kabinetvezetője, valamint az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának, és az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar csoportjának alelnöke. A gazdasági és pénzügyi világválságról és a kilábalás lehetőségeiről tartott két napos, az ENSZ és az IPU által közösen szervezett New York-i konferencián az ENSZ és az IPU magas rangú képviselői mellett részt vett számos ország ENSZ nagykövete, a Nemzetközi Valutaalap munkatársa, valamint több mint száz ország parlamenti képviselője is.

A nemzetközi pénzügyi rendszer reformjáról szóló vitában Gyöngyösi Márton felszólalásában rámutatott: a pénzügyi világválságról folytatott diskurzusban általában sok szó esik adókról, árfolyamokról, valutákról, azonban keveset beszélünk a minden idők legnagyobb válságát előidéző bankrendszer és banki hitelezés anomáliáiról, a mérgezett eszközöket felelőtlenül létrehozó és felhalmozó nyugati pénzügyi rendszerről, valamint a káros gyakorlat felett némán szemet hunyó, vagy akár azt aktívan elősegítő kormányzatai politikáról.

A magyar tapasztalatokra áttérve a Jobbik külpolitikusa röviden emlékeztetett arra, hogy a nyugati-típusú felelőtlen, óriási profitot felhalmozó bankrendszer kiépülésében oroszlánrésze volt a liberalizálást, privatizálást, decentralizálást hirdető neoliberális pénzügyi intézményeknek, élén a Valutaalappal. A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben több banki "konszolidációra" is sor került, a magyar adófizetők így már akár hozzá is szokhattak volna ahhoz a neoliberális gyakorlathoz, miszerint a profitot privatizálják, a veszteségeket pedig államosítják, vagyis az adófizetőkkel fizettetik meg – mutatott rá Gyöngyösi.

A világválságnak köszönhetően ez most már nem csak a "periféria" problémája, hanem az egész világé, mondta a politikus, emlékeztetve arra, hogy 2008-2009-ben az EU összesen 3 600 milliárd euró állami támogatást fordított a pénzintézetek megsegítésére. Az EU és a Valutaalap által Magyarországnak nyújtott 20 milliárd euró hitel kapcsán Gyöngyösi elmondta: egyre szélesebb körben elterjedt az a nézet, miszerint a hitel nem a magyar nemzetgazdaság szereplőinek megsegítését szolgálta, csupán a nemzeti bank valutatartalékait hivatott emelni a multinacionális nagyvállalatok magyarországi profitjainak átváltását és kiutalását elősegítendő. Ilyen történelmi előzmények után elvárható-e bármely ország adófizetőitől, hogy a felelősség kérdésének felvetése nélkül hozzájáruljanak a bankrendszer megmentéséhez, illetve az, hogy ne kételkedjenek a nemzetközi pénzügyi intézmények őszinteségében, jóindulatában, és akárcsak egyetlen szavát is elhiggyék a Valutaalap képviselőinek – tette fel a kérdést felszólalása végén a Jobbik politikusa.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. december 06. 10:55
    „Ezért nem értem a médiát ! Mi a francnak kell az LMP-t reklámozni ???????????? Ez aztán a szegregáció !”
  • 1. dodó 2010. december 05. 17:16
    „Szocoionisták! Várjuk a kommenteket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oltóközpont-hálózat a bevásárlóközpontokban

Országos oltóközpont-hálózat kezdi meg munkáját a bevásárlóközpontokban. Tovább olvasom