Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

A Jobbik nem lepődött meg a döntésen, a Fidesz szerint az EU visszaél a hatalmával

A Demokratikus Koalíció az elsőtől az utolsó mondatig egyet ért a jelentés tartalmával.
A néppárti frakció szerint az EP túllépte hatáskörét

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja szerint az Európai Parlament túllépte hatáskörét azzal, hogy szerdán elfogadta a Tavares-jelentést.

"Teljesen elfogadhatatlan és minden jogi alapot nélkülöz a magyar Országgyűlésnek címzett több tucat jogalkotási ajánlás és egy olyan monitoring eljárás bevezetése, amely ezen javaslatok végrehajtását kíséri figyelemmel. Az Európai Parlament semmiképpen nem válhat +Nagy Testvérré+" - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnöke.

"Az uniós szerződések őreként az Európai Bizottság rendelkezik megfelelő hatáskörrel ahhoz, hogy objektív módon értékelje a tagállami törvények és az uniós jog összhangját" - tette hozzá Manfred Weber.
Az EPP közleménye szerint a dokumentum "az európai baloldali pártok kívánságlistája, akik a saját politikai programjukat akarják Magyarországra erőltetni".

A néppárti képviselőcsoport hozzátette, elutasítja "az európai szocialisták által alkalmazott kettős mércét". A közlemény szerint "a szocialisták becsukják a szemüket akkor, amikor az általuk kormányzott tagállamok, mint például Románia és Bulgária, egyértelműen megsértik az európai értékeket".

A Tavares-jelentés fő megállapítása, hogy a Magyarországon 2010 óta bevezetett intézményi változtatások rendszerszintűek, azok iránya és tartalma összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel, és ha ezt nem javítják ki kellő időben és megfelelő módon, akkor az az európai alapértékek súlyos megsértésének "egyértelmű kockázatát eredményezi".

A kormány rezsiellenállásként, az ellenzék a kormány antidemokratikus lépései elleni szankcióként értékeli a jelentést

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. A kormány az ország függetlenségének megsértéseként tekint erre a lépésre, amelyet szerintük politikai és gazdasági érdekek, köztük a rezsicsökkentéssel károsított cégek kezdeményeztek. Az MSZP, valamint az Együtt-PM és a DK azonban úgy gondolja a jelentés a kormány antidemokratikus lépései ellen szól, a Jobbik pedig arra szólítja fel a kabinetet, hogy fontosabb ügyekben, így például a földszerzés kérdésében lépjen fel határozottabban Brüsszelben.

Az EP plenáris ülése 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi változások rendszerszintűek, azok trendje és tartalma pedig összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és a szerződés egyéb pontjaival, és ha ezt a trendet nem javítják ki kellő időben és megfelelő módon, akkor az az európai alapértékek súlyos megsértésének "egyértelmű kockázatát eredményezi". Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Orbán Viktor kormányfő szerint az elfogadott jelentés súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét, továbbá gyámság alá akarja helyezni az országot, ami bántó a magyar emberek számára és veszélybe sodorja az EU eszmeiségét is. Az Országgyűlés ezért pénteken határozatban válaszol az Európai Parlament döntésére - jelentette be a miniszterelnök. "Nem tudjuk elfogadni, hogy azt az alapszerződést, mely alapján - népszavazással is megerősítve - beléptünk az Európai Unióba, most valaki egyoldalúan felül akarja írni" - kommentálta a szavazás eredményét Orbán Viktor.

A jelentés portugál, zöldpárti készítője, Rui Tavares ugyanakkor alaptalannak nevezte, hogy az EP állásfoglalása gyámság alá helyezné Magyarországot. Szerinte az EP, az unió demokratikusan választott parlamentje azt mondta ki, hogy gondok vannak a kettes cikkben foglalt értékek érvényesülésével Magyarországon, de - mint fogalmazott - ettől még Magyarország ma is ugyanaz a tagország, mint tegnap volt.

A kormányfő által bejelentett határozatot a Fidesz és a KDNP jegyzi majd. Ez alapján a parlament sürgősséggel fogadhatja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az Európai Unió visszaél hatalmával. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az országgyűlési határozat kimondaná azt is, hogy az EP döntése mögött üzleti lobbiérdekek húzódnak, Magyarország ellen pedig valójában nem demokrácia-, hanem rezsieljárás zajlik.

A KDNP az európai baloldal Magyarország ellen irányuló támadások részeként tekint a Taveres-jelentés elfogadására, amit szerintük gazdasági és politikai, de elsősorban ideológiai okai vannak. Hangsúlyozzák: az európai baloldal letért az unió "alapító atyáinak" útjáról és a saját üzleti és politikai érdekei mentén ítél, továbbá egy "dekadens világszemlélet nevében sokszor deviáns magatartásformákat támogat".

Az MSZP szerint a jelentés a kormány állításával szemben nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort, valamint a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el. Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány újabb bizonyítványt kapott a jogállamiság és a demokratikus normák magyarországi helyzetéről. Az ellenzéki politikus aláhúzta ugyanakkor: az MSZP mindennek ellenére folyamatosan kiállt azért, hogy a magyar embereket nem érintheti semmilyen szankció.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője az MTI-nek nyilatkozva kétségbe vonta azt a kormánypárti állítást, hogy a rezsicsökkentés váltotta volna ki Brüsszel nem tetszését. Mint mondta, ezt támasztja alá, hogy a Magyarországgal szembeni uniós intézkedések 2011 elején kezdődtek, amikor a rezsicsökkentésről még szó se volt.

A Jobbik arra hívta fel a figyelmet, hogy az unión belül elsősorban a baloldal "aktivizálódott Magyarország ellen", a magyar baloldal pedig "sunyi módon" szövetkezett a nemzetközi baloldallal és mindent megtett azért, hogy Magyarországot rossz fényben tüntessék fel. Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a kormánynak inkább a "nemzeti sorskérdésekben", így például a földkérdésben kellene konfrontálódnia az EU-val, nem pedig "saját hatalmának bebetonozása" érdekében. A Jobbik ezért arra szólította fel a kormányt, hogy az ország érdekében szálljon szembe Brüsszellel.

Az Együtt-PM szövetség szerint a Tavares-jelentés nagyarányú megszavazása egyértelműen jelzi, hogy immár egész Európa - beleértve a Fidesz saját pártcsaládját, az Európai Néppártot is – kihátrált az Orbán-kormány mögül. Szabó Tímea, az összefogás társelnöke úgy fogalmazott, az Európa Tanács és az Európai Bizottság után az Európai Parlament is kinyilvánította, hogy a magyar kormány politikája drasztikusan eltér az európai alapértékektől.

Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke az első mondatától az utolsóig egyetértését fejezte ki a Tavares-jelentéssel, hozzátéve: nagy örömükre szolgál, hogy az EP jelentős többséggel fogadta el a dokumentumot, amely az "európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel".

Tavares: nincs szó gyámkodásról

Alaptalannak nevezte szerdán azokat a kijelentéseket Rui Tavares, az Európai Parlament (EP) portugál, zöldpárti jelentéstevője, amelyek szerint gyámság alá helyezné Magyarországot az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozó EP-állásfoglalás, amelyet aznap fogadott el az uniós parlament plénuma.

Erről sem a határozat, sem az uniós szerződés alapján nincs szó - húzta alá a raportőr, aki nem sokkal az általa jegyzett dokumentum elfogadását követően a következő üzenetet tette közzé a twitteren: az egyén alapjoga minden uniós polgár joga. A képviselő szerint költségvetési kérdésekben például az Európai Unió jelenleg sokkal messzebb merészkedhet a tagállamokkal szemben, mint az ennél szerinte fontosabb ügyekben, mint amilyen az uniós szerződésben lefektetett alapértékek, alapjogok kérdése.

A jelentés elfogadásával kapcsolatban sajtótájékoztatóján Rui Tavares azt emelte ki, hogy az EP, az unió demokratikusan választott parlamentje kimondta, hogy gondok vannak a kettes cikkben foglalt értékek érvényesülésével Magyarországon, de - mint fogalmazott - ettől még Magyarország ma is ugyanaz a tagország, mint tegnap volt.

"Ez nem a baloldal, a közép, vagy a jobboldal jelentése, hanem az Európai Parlament állásfoglalása" - fogalmazott Rui Tavares. A szavazás eredményét úgy értékelte, hogy mindössze az EP-képviselők egyharmada szavazott a javaslat ellen, a kétharmad úgy foglalt állást, hogy támogatja, vagy legalábbis nem ellenzi azt, "együtt tud élni" a határozattal.

A jelentéstevő úgy vélte, hogy a jelentés megállapításaiból, javaslataiból az Európai Bizottság is meríteni fog, mert azzal kapcsolatban szerinte konszenzus alakult ki, hogy a brüsszeli testületet fel kell ruházni olyan eszközökkel, amelyekkel képes érvényre juttatni az alapértéket, alapjogokat, a jogállamiságot az unióban.

Tavares azt is külön hangsúlyozta, hogy az alapjogok érvényesülését, az úgynevezett koppenhágai kritériumok "kontinuitását" szavatolni hivatott testület, amelynek létrehozására a határozat javaslatot tesz, az ő elképzelése szerint nem politikai testület lenne.

A hogyan tovább újságírói kérdésre válaszolva Rui Tavares a jelentésre hivatkozva felvázolta, hogy a raportőr és az úgynevezett árnyék-jelentéstevők, akik a többi párt részéről segítik a dokumentum elkészítését, valamint a tanács és a bizottság képviselői hivatottak ellenőrizni, hogyan teljesíti Magyarország az ajánlásokat, az pedig az EP házbizottságának feladata, hogy megítélje, megfelelnek-e szerinte a magyar válaszintézkedések a kettes cikk alapértékeinek, és ha úgy tűnik, hogy nem, akkor mérlegelje a szükséges lépéseket.

A hírre, hogy a magyar parlament az EP állásfoglalására várhatóan határozatban válaszol majd, Tavares úgy reagált, hogy tiszteletben tartja a magyar parlament szuverenitását, figyelemmel kíséri, hogyan döntenek a magyar törvényhozás képviselői, hiszen - mint mondta - ők is uniós polgárokat képviselnek. Tavares ugyanakkor kijelentette, hogy az alapjogok magyarországi helyzetének alakulását nem az első és azonnali válaszok alapján ítélik majd meg. A cél nem az, hogy vitát szítsunk, újabb problémát hozzunk létre, hanem, hogy elérjük, hogy az alapértékek, az alapjogok maradéktalanul érvényesüljenek - fogalmazott Tavares.

Fidesz: a Ház mondja ki, az EU visszaél hatalmával

A Fidesz és a KDNP azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés sürgősséggel fogadja el azt a határozatot, amelyben a Tavares-jelentés megszavazására válaszul kimondja: az Európai Unió visszaél hatalmával - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Európai Parlament (EP) szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést.

Az EP-határozatot minősítő magyar országgyűlési határozat - amelynek beterjesztését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be - kimondaná: az EU visszaél hatalmával, az EP döntése mögött üzleti lobbiérdekek húzódnak, Magyarország ellen pedig valójában nem demokrácia-, hanem rezsieljárás zajlik - ismertette Rogán Antal. Elmondta, a dokumentum azt is tartalmazná: a magyar parlament nagyon veszélyesnek tartja egész Európára nézve, hogy az üzleti lobbiérdekek akadálytalanul érvényesülhetnek az unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat. A frakcióvezető egyúttal felszólította a kabinetet, ne engedjen az uniós nyomásnak, ne hagyja csorbítani az ország jogait, és folytassa a rezsicsökkentést.

Azt is szerepeltetnék a határozatban, legalább az indoklásában - folytatta a politikus -, hogy a magyarok mindig tiszteletben tartották az Európai Unió véleményét, "ezért elvárjuk, hogy az EU is tiszteletben tartsa a mi véleményünket Európáról".

Az indítványt csütörtökön terjesztik be a kormánypártok, és azt pénteken el is fogadhatja a Ház.

Rogán Antal a tájékoztatón bírálta a jelentést megszavazó magyar szocialista EP-képviselőket és - az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában helyet foglaló - Bokros Lajost. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek a politikusok szavazatukkal veszélybe sodorták Magyarországot és a rezsicsökkentést, ami döbbenetes.

Az EP plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Reagálások

A Tavares-jelentést a magyar kormány teljes egészében visszautasítja - jelentette ki Győri Enikő, a külügyminisztérium EU-ügyekkel foglalkozó államtitkára szerdán Strasbourgban, miután az Európai Parlament (EP) 370 szavazattal, 249 ellenében, 82 tartózkodás mellett elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló állásfoglalást.

A Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képvielő által kidolgozott jelentés szerint a magyarországi változások rendszerszintűek, azok trendje és tartalma összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és az uniós alapszerződés egyéb pontjaival, és ha ezt a trendet nem javítják ki kellő időben és megfelelő módon, akkor az az európai alapértékek súlyos megsértésének "egyértelmű kockázatára vezet".

Győri Enikő értékelése szerint a szavazás során a parlamenti matematika győzedelmeskedett.

"Folyik egy politikai kampány, kevesebb, mint egy év múlva EP-választások lesznek. Most történetesen Magyarországot a baloldal kiváló alanynak találta arra, hogy bemelegítsen ebbe a kampányba" - fogalmazott a magyar államtitkár. Szerinte ha teret engednek az olyan jelenségeknek, mint a Tavares-jelentés, "akkor szét fogjuk verni az Európai Uniót, és ezt nem szeretnénk".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentés intézményi része szerint létre kellene hozni egy úgynevezett koppenhágai háromoldalú párbeszéd-mechanizmust az uniós intézmények között, és ez "a tagállamokról állítana ki bizonyítványt". Mint megállapította, ilyen mechanizmust nem ismernek az EU szerződései.

"Ha ebbe az irányba megyünk tovább, akkor a kölcsönös gyanakvást fogjuk intézményesíteni" - mondta Győri Enikő. Szintén kitért arra, hogy a megszavazott állásfoglalás szerint kifejezetten magyar vonatkozásában a különböző pártbeli árnyék-jelentéstevőkkel együtt fennmaradna az országot ellenőrző testület. "Magyarországra a kísérleti nyúl szerepét osztották" - mondta, határozottan elutasítva ezt a gondolatot is.

Szájer József, az EP néppárti frakcióalelnöke azt emelte ki újságíróknak nyilatkozva, hogy a szavazás eredményéből egyértelmű, a baloldalnak nincs meg az abszolút többsége az EP-ben ahhoz, hogy elindítsa az uniós alapszerződés hetedik cikkével kapcsolatos eljárást Magyarországgal szemben.

"Ezért van szükség arra, hogy egy alacsonyabb szavazati arányt igénylő határozatot fogadjanak el" - mondta.

"Az Európai Néppárt támogatta a mi álláspontunkat, megvédett bennünket" - mondta a fideszes politikus, és hozzátette: "ez nem Európa üzenete Magyarországnak, (hanem) az európai baloldal szeretné megbélyegezni Magyarországot".

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint a Tavares-jelentést "súlyának megfelelően kell kezelni", az nem kötelező erejű dokumentum. Az ilyen jellegű viták folytatódni fognak az EP szabadságjogi bizottságában - vélekedett.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője úgy értékelte a szavazás kimenetelét, hogy "nem várt nagy fölénnyel nyertek a demokrácia hívei".

"Nem reméltük, hogy ilyen nagy fölénnyel, ennyien kiállnak az uniós alapértékek mellett, a demokrácia és a jogállamiság megvédése mellett" - mondta.

Tabajdi szerint nagy politikai vereséget szenvedett a Fidesz, és nem működött az Európai Néppárton belüli szolidaritás. Mint közölte, számításaik szerint "saját pártcsaládjának legalább egynegyede, egyharmada nem úgy szavazott, ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök tőlük kérte.

"Jó lenne, ha a Fidesz abbahagyná a kommunistázást" - mondta Tabajdi Csaba.

"Köszönjék meg a magyar szocialistáknak és az európai szocialistáknak, hogy a Tavares-jelentésben nincs benne (...) semmiféle szankció, forráselvonás, szavazatmegvonás" - tette hozzá az MSZP-s politikus.

Tabajdi felhívta a figyelmet arra, hogy az EP nem írta át az uniós alapszerződést, csupán élt azon javaslattételi jogával, hogy célszerű lenne az alapszerződést módosítani, a koppenhágai magas szintű csoport tevékenységének kereteit megteremteni. Azt is hangsúlyozta, hogy az uniós alapszerződés esetleges módosításához a nemzeti parlamentek jóváhagyására lesz szükség.

A keddi EP-vitáról Tabajdi úgy vélekedett, hogy annak során Orbán Viktor "unióellenes nacionalista arroganciája további néppártiakat tántorított el".
Ugyanerről Göncz Kinga szocialista EP-képviselő így nyilatkozott: a vitában kiderült, hogy miközben az unió alaptörekvése a dialógus, Orbán Viktor felszólalásának már az indításából is az derült ki, hogy "semmit nem hallott meg az eddigi kritikákból".

KDNP: üzleti és politikai érdekei mentén ítélkezik az európai baloldal

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a Tavares-jelentés szerdai, strasbourgi elfogadása része az európai baloldal Magyarország ellen irányuló támadásainak, amelyeknek gazdasági és politikai, de elsősorban ideológiai okai vannak.

A kormánypárt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozta, az "alapító atyák", vagyis "Robert Schuman, Konrad Adenauer és társaik kereszténydemokrata elvei alapján felépülő Európában" gondolkodnak.

A KDNP ugyanakkor úgy látja, az európai baloldal letért erről az útról és a saját üzleti és politikai érdekei mentén ítél, továbbá egy "dekadens világszemlélet nevében sokszor deviáns magatartásformákat támogat".

A kereszténydemokraták ezért arra kérik a kormányt és a parlamentet, hogy "határozottan álljon ki az alaptörvényben foglalt hagyományos értékek mellett és utasítsa vissza az alaptalan támadásokat".

Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

MSZP: a jelentés a kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el

Az MSZP szerint az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott Tavares-jelentés a kormány állításával szemben nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort, valamint a magyar kormány antidemokratikus intézkedéseit ítélte el.
Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a jelentés elfogadásával az Orbán-kormány újabb bizonyítványt kapott a jogállamiság és a demokratikus normák magyarországi helyzetéről.

Emlékeztetett arra: Európában "két világégés is azért indult ki, mert volt egy kormány, amely magasabb rendűnek, vagy nemzetek felett állónak képzelte magát, és nem engedett a józan hangoknak". Szerinte az EU ezért rögzítette az alapszerződésében az alapjogok tiszteletét, és ezekből az alapértékekből nem lehet sem gazdasági, sem egyéb okokra hivatkozva engedni, valamint semmilyen többséggel nem szabad ezeket felülírni.

A szocialista politikus szerint a jelentés elfogadásával létrejöhet egy olyan rendszer, amely formálisan is nyomon követheti és számon kérheti a demokratikus normák érvényesülését Magyarországon.

Úgy véli: erre azért van szükség, mert Orbán Viktor olyan rendszert épített fel, amelyben senki és semmi nem korlátozza, hogy az emberektől elvegye a trafikokat, a földeket, vagy a nyugdíj-megtakarításokat.

Harangozó Gábor szerint valaki minél mélyebben beleássa magát a magyar ügyekbe, annál egyértelműbben foglal állást a jogállami normák ellen irányuló folyamatokkal szemben.

Hangsúlyozta ugyanakkor: mindennek ellenére az MSZP folyamatosan kiállt azért, hogy a magyar embereket nem érintheti semmilyen szankció. Szerinte az MSZP-s politikusok "aktív közreműködésével" került ki az eredeti jelentéstervezetből a szankciók bevezetésének lehetősége.

Az EP szerdai plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

A Jobbik nem lepődött meg az EP döntésén

A Jobbikot nem érte meglepetésként, hogy az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló úgynevezett Tavares-jelentést. Volner János, az ellenzéki párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján a döntésre reagálva azt mondta: az Európai Unió hosszabb ideje egyre agresszívabban képvisel politikai köntösbe bújtatott gazdasági érdekeket.

Kiemelte: az unión belül elsősorban a baloldal "aktivizálódott Magyarország ellen", a magyar baloldal pedig "sunyi módon" szövetkezett a nemzetközi baloldallal és mindent megtett azért, hogy Magyarországot rossz fényben tüntessék fel. A Jobbik szerint a magyar baloldal így próbál a hatalom közelébe jutni.

Volner János közölte, a Jobbik ugyanakkor sajnálja, hogy a kormány nem egy nemzeti sorskérdésben konfrontálódik az Európai Unióval, hanem csak a "saját hatalmát védi". Az ellenzéki párt szerint a kormánynak inkább a földkérdésben kellene keményen síkra szállnia a magyar érdekek védelmében.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne elsősorban saját hatalmának a bebetonozásáért, hanem az ország érdekében szálljanak szembe az Európai Unióval.

Kérdésre válaszolva Volner János hozzátette: a Tavares-jelentés elfogadásának semmilyen gyakorlati, gazdasági következménye nem lesz Magyarországra nézve.

Az EP szerdai plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Bauer: a DK a jelentés minden mondatával egyetért

A Demokratikus Koalíció (DK) az első mondatától az utolsóig egyetért a Tavares-jelentéssel, amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament (EP) plenáris ülése – jelentette ki Bauer Tamás, a párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: nagy örömükre szolgál, hogy az EP jelentős többséggel fogadta el a jelentést, amelyik az "európai demokraták szolidaritását fejezi ki a magyar néppel".

Bauer Tamás azt is kijelentette, hogy a miniszterelnök több hamis állítást is tett kedden, a Tavares-jelentés strasbourgi vitája során. Véleménye szerint ezek közé tartozik az, hogy a jelentés lebecsülné a magyar nép eredményeit.

Szintén hamisnak nevezte azt a kijelentést, hogy egy sikeres országot büntetnek, mert a DK szerint a kormány nem ért el sikereket. Bauer Tamás egyúttal elutasította azt is, hogy az európai politika döntéshozói üzleti körök érdekeit képviselnék.

Az Európai Parlament szerdán 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek.


Tabajdi: még jó pár év eltelhet a koppenhágai bizottság létrehozásáig

A Tavares-jelentéstől önmagában még nem jön létre a koppenhágai bizottság, az beletelhet jó pár évbe - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője újságíróknak adott nyilatkozatában, a Magyarországról folytatott keddi strasbourgi plenáris vita után.

A vita tárgya, a Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által az alapvető jogok magyarországi helyzetéről készített jelentés, amelyről szerdán szavaz az EP - a kifejezetten Magyarországnak címzett ajánlásokon túl - általánosabb értelemben is felveti az úgynevezett koppenhágai dilemmát, amelynek az a lényege, hogy az EU-ba törekvő országokkal szemben még számon kérhetik az alapjogok tiszteletben tartására vonatkozó koppenhágai kritériumok teljesítését, ám az uniós csatlakozás után már nincs mód azt ugyanilyen hatékonysággal megkövetelni "az immár házon belülre került" EU-tagállamoktól.

E dilemma feloldását a Tavares-jelentés a koppenhágai bizottságként emlegetett új mechanizmus kialakításával véli feloldhatónak. Ennek lényege az lenne, hogy a három központi uniós intézmény - a javaslattevő szervként, illetve az uniós jog őreként fellépő Európai Bizottság, továbbá a tagállami kormányokat összefogó tanács, valamint az európai polgárokat képviselő Európai Parlament - úgynevezett "trialógust" folytatna, és ennek keretében ellenőrizné valamennyi tagállamban a jogállamiság érvényesülését.

A koppenhágai dilemma valamilyen feloldásának szükségességéről Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi alelnöke is szólt a Tavares-jelentés strasbourgi plenáris EP-vitájában. Jelezte, hogy a bizottság kezdeményezésekkel kíván előállni e témában, és szeretné elérni, hogy a nemzeti hatóságok párbeszédet folytassanak az unióval.

Tabajdi a koppenhágai bizottság megteremtésének szükségességét úgy fogalmazta meg, hogy az uniónak, amely a gazdasági-pénzügyi deficitet már tudja kezelni, képesnek kell lennie a demokratikus deficit kezelésére is. Szerinte a koppenhágai bizottság létrehozásának gondolata - Orbán Viktor miniszterelnök álláspontjával szemben - nem veszélyezteti az EU jövőjét, hiszen minden tagállamot vizsgálni fog, nem érvényesül majd kettős mérce. Mint hozzátette, az ilyen mechanizmus hasznos lenne nem csupán általában a demokrácia, hanem a külhoni magyarok, a kisebbségek szempontjából is.

A delegációvezető kiemelte, hogy a keddi vitában - amelyet az európai demokrácia győzelmének nevezett - a szocialisták semmilyen Magyarország elleni szankciót nem támogattak.

Tabajdi szerint Orbán Viktor ezúttal "két kalapja közül az európai kalapot nem tette föl", hanem csak "a nagymagyar nacionalista kalapot". Úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök strasbourgi jelenlétének csupán "a nagymagyar nacionalizmus és az unióellenesség felkorbácsolása" volt a célja.

Jobbik: az EU megbukott az alapjogok védelméből

A Jobbik parlamenti frakciója szerint az európai uniós alapértékek semmit nem érnek a magyar emberek és a magyar kisebbség jogainak megvédése esetében, ezért kimondható, hogy az EU megbukott az alapjogok védelméből.

Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője kedden az MTI-vel azt közölte: a Tavares-jelentésnek az Európai Parlamentben (EP) lefolytatott vitája ismét rámutatott "az Európai Unió gyalázatos kétarcúságára", és arra, hogy az alapvető jogok kizárólag a politikai játszmák szintjén fontosak az unió döntéshozói számára.

Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő a "Magyarország elleni kirohanását" az EU alapjogi chartájának idézésével kezdte, ám nem említette, hogy két ország, Nagy-Britannia és Lengyelország eleve felmentést kapott a charta alkalmazása alól, Csehország pedig "a súlyosan rasszista Benes-dekrétumok megvédése érdekében zsarolta ki magát az alapjogi charta hatálya alól" - tudatta.

A képviselő azt írta: a Jobbiknak nem feladata, hogy megvédje a kormányt, hiszen szerintük az a "látszatszabadságharc", amelyet Orbán Viktor vív, nem vezet sehová.

"Kötelességünk viszont egyrészt felhívni a figyelmet az EU birodalmi törekvéseire, másrészt a magyar kormánytól olyan valódi lépéseket követelni, mint például csatlakozási szerződésünk újratárgyalása a termőföld védelmében, vagy a hatékony fellépés a határon túli magyarok érdekében" - tette hozzá.

A Jobbik álláspontja, hogy csakis a Nemzetek Európája jövőkép fogadható el Magyarország számára, és el kell utasítani az Európai Egyesült Államok gondolatát. Ezért továbbra is szorgalmazza, hogy a magyarok népszavazáson dönthessenek az ország uniós tagságának fenntartásáról - közölte Staudt Gábor.

Olvasóink írták

 • 11. Cillit_bang 2013. július 04. 22:14
  „Attól még, hogy nem diktatúra, nem feltételnül demokrácia.

  Bravo...”
 • 10. Agyalapi 2013. július 04. 13:53
  „Emberek! Akik visszaélnek a hatalmukkal, azokat le kell váltani! Hol kezdjük?!”
 • 9. DMagóg 2013. július 04. 12:05
  „5.Cillit_bang 2013.07.03. 18:42: "... írd már le légyszi miért élünk most diktatúrában??? "

  Bocs´, hogy beleszólok!
  Attól még, hogy nem diktatúra, nem feltételnül demokrácia.
  Demokráciákban is előfordulnak diktatórikus módszerek! Nálunk jelenleg különösen!
  Elemzőbb eszmecserére itt nincs lehetőség, meg talán felesleges is lenne.
  Élj boldogan ebben a "demokráciában"!”
 • 8. balihoho 2013. július 04. 12:04
  „Vissza kellene menni az 1998 - 2002 közötti Fidesz kormány időszakra, hogy milyen értékrendben adták el akkor a nemzeti vagyont külföldi befektetőknek. Milyen mértékű privatizációt hajtottak végre. meglepő adatok jönnének elő!”
 • 7. palimadar 2013. július 03. 20:01
  „Mellesleg most a FIDESZ olyan alapon kritizál, amilyen alapon itthon őket lehet kritizálni.
  Ott már nem fogadják el???

  Nem veszik észre, hogy ők mérnek kettős mércével?”
 • 6. palimadar 2013. július 03. 19:58
  „http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/hu/004a50d310/A-Parlament-%C3%B6sszet%C3%A9tele.html

  Kevesebben szavaztak ellene, mint az Európai Néppárt teljes frakciója.”
 • 5. Cillit_bang 2013. július 03. 18:42
  „Holnap én is irok egy elmarasztaló cikket Portugáliáról! Milyen alapon jelentget ez a Tovaris :)??? Az eu tisztára olyan, mint a Szovjetunió volt!! A magyar szocik pedig ismét bebizonyították, hogy egy marék lencséért eladták a lelküket is! Ebgondolat!!: írd már le légyszi miért élünk most diktatúrában??? Amúgy nagyon nagy ívű gondolatokat osztottá meg! Ki diktálta???”
 • 4. DMagóg 2013. július 03. 18:05
  „A hatalmukkal visszaélnek a hatalmukkal visszaélőkkel szemben! Érdekes meccs.”
 • 3. Ebgondolat 2013. július 03. 17:31
  „Szánalmas ez a fidesz! Az EU él vissza a hatalmával? Akkor mit csinál ez a narancsos bagázs már három éve? Igen! Súlyosan visszaélnek a hatalmukkal! Csak az ilyen diktatórikus senkik hiszik azt, hogy ha valakinek nem tetszik a módszerük, az már csak kommunista, ballib, vagy bankár lehet. Senkinek ne legyenek kétségei: ha nem lennénk az EU tagjai, akkor ez az orbán rezsim már egy talán Fehéroroszországnál is keményebb diktatúrát alakított volna ki!”
 • 2. igazságkereső 2013. július 03. 16:13
  „Miért is nem lepődöm meg azon, hogy a DK nem lepődött meg a Tavares jelentés elfogadásán?! Ugyan az a fészekalj, furcsa is lett volna ha nem fogadják el! Csaknem árulják el egymást a koncok felosztásánál, de akkor a levét is ők igyák meg, mert ugye a magyar nemzet nem tehet arról, hogy a Szoci-SZDSZ-es konglomerátum alaposan kifosztotta a büdzsét!”
 • 1. pachakuti 2013. július 03. 16:00
  „A DK mindennel egyetért, ami szerinte a születési helye miatt rákényszerített "hazája" ellen történik. Támogat mindent, ami a szíve szerinti, sok esetben útlevéllel is hozzá kötődő hatalom érdekét szolgálja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz lépjen fel a Kubatov-listák ügyében is!

Az MSZP szerint amennyiben igaza van a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének, akkor… Tovább olvasom