Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A karácsonyi képeslap története

Kedves szokás Karácsony táján távoli ismerősök, barátok köszöntése egy-egy képeslap küldésével.

Karácsonyi képeslapküldők

Kedves szokás Karácsony táján távoli ismerősök, barátok köszöntése egy-egy képeslap küldésével. Napjainkban ez már olyan természetes, hogy nem is gondolnánk, hogy csak az 1870-es években küldtek először ilyen üdvözlőlapokat. (Bálint napra már a 18. század közepétől postáztak képeslapokat.)

A karácsonyi képeslapokat először gyerekek készítettek az iskolában, a legszebb kézírásukkal írták meg a lapokat, ezzel ajándékozták meg szüleiket. Kereskedők körében szintén szokás volt speciálisan díszített karácsonyi üdvözlőlapok küldése.

Egy angol úriember, Sir Henry Cole nevéhez fűződik az első karácsonyi képeslap ötletének kivitelezése. Ő volt a londoni Viktória és Albert Múzeum első igazgatója. Üzletember volt, de nagyon érdeklődött a művészetek iránt. 1843 decemberében nem maradt elég ideje, hogy személyes üdvözleteket írjon a barátainak, ezért úgy döntött, hogy üdvözlő kártyákat fog nyomtatni. John Calcott Horsley festő rajzai kerültek a kártyára: egy család, illetve jótékonykodást bemutató képek - így született meg az első karácsonyi képeslap. 1000 darabot nyomtattak belőle, és darabját 1 shillingért árulták.

Európában a színes nyomtatás fejlődésével, az 1870-es évektől terjedt el széles körben a karácsonyi képeslap. Az egyre növekedő forgalom miatt 1880-ban már a postahivataloknak fel kellett hívniuk a lakosság figyelmét arra, hogy időben - hetekkel karácsony előtt - adják postára képeslapjaikat, hogy azok időben megérkezzenek a címzettekhez.

Ezzel egyidőben a karácsonyi képeslapok - egy német származású úriembernek, Louis Prangnak köszönhetően - egyre népszerűbbek lettek Amerikában is. Prang nagy hangsúlyt fektetett a kártyák minőségére, tervezésükre országos versenyeket írt ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varró, az élő érettségi tétel

Muhi Andrisból, Badarországból és Tintatengerből rövid időn belül minden bizonnyal gyerekmusical, mozifilm és kötelező tananyag lesz. A Maszat-hegyi mese megformálója, Varró Dani viszont ugyanaz a jópofa, intelligens srác maradt, aki szabadidejében „mellékesen" verseket ír.  Első kötete után közel öt évbe telt, mire csokorba szedte a Túl a Maszat-hegyen strófáit. Tovább olvasom