Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A karitatív szervezetek elkezdték beváltani az aprópénzeket

Megindult a verseny a kivonás előtt álló egy- és kétforintos érmékért, és egyre több a jótékony célú gyűjtés. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön fizette ki az első karitatív célú érmegyűjtés első részletét, több százezer forintot.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2008. március elsejével kivonja a forgalomból az egy- és kétforintos érméket. Már most milliókkal több érmét visznek be az emberek a jegybankba, mint korábban, de megindult értük a verseny a civil szférában is. Egyre több civil szervezet dönt úgy, hogy megpróbálja rávenni az embereket: az aprót nekik adják.

Az MNB-ben csütörtökön fizették ki a karitatív célú gyűjtések első részletét, több százezer forintot. A jegybank azzal támogatja az ilyen akciókat, hogy megkönnyíti számukra a visszaváltást. Egyforintosokat egyébként maximum 10.000 darabig, kétforintosokat pedig 5000 darabig díjmentesen és csomagolási vagy egyéb korlátozás nélkül lehet beváltani- áll a jegybank közleményében.

Ugyanakkor a jótékony célú kezdeményezéseknél arra is készülni kell, hogy a jegybank tájékozódik. Az MNB kérhet például információkat a gyűjtőről és az általa indított kampányról, illetve a támogatni kívánt szervezetről. Azt is érdemes tudni, hogy egy adott szervezet egy hónapban csupán egyetlen alkalommal jelentkezhet ilyen típusú váltási igénnyel az MNB-nél. A részletes szabályozás a www.forint.hu honlapon honlapon olvasható.

Az egy- és kétforintosok bevonásából nemzetgazdasági szinten évente több milliárd forintos megtakarítás keletkezik. A statisztikai adatok szerint 2006 végén elvileg 990 millió darab egy-, és 846 millió kétforintos volt forgalomban. Ha ez igaz, akkor összesen 2 és fél milliárd forintnál is nagyobb összegről van szó. Az MNB közvélemény-kutatása szerint egyébként az emberek többsége is támogatja az érmék kivonását, hiszen alig használják őket, és alacsony az értékük, ami miatt sokan felelslegesnek érzik őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terézvárosban is nemkívánatos a Magyar Gárda

A budapesti Terézvárosban is nemkívánatos szervezet a Magyar Gárda - így döntött kerület képviselő… Tovább olvasom