Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A károlyházaiak ragaszkodnak a saját állomásnévhez

Bár Károlyházán áll meg a Győr felől érkező vonat, még mindig a Kimle felirat „díszeleg” az állomáson. A vasúttársaság szerint Kimlének kell lemondania a névről, őket viszont hivatalosan még nem keresték meg. Az új autóbusz-menetrend is hibás: itt Károlyházapuszta néven szerepel a település.
Hiába kéri lassan egy éve a károlyházai önkormányzat, hogy a 2002-ben Kimlétől elvált település határában lévő vasútállomásra saját községük nevét írja ki a MÁV.
2002 októberében a köztársasági elnök Károlyházát önálló községgé nyilvánította, s leváltak Kimléről. A helyi vasútállomás Károlyházán működik, ám azóta is Kimle elnevezéssel: közigazgatásilag azonban az újonnan alakult településen áll meg a vonat. Szép Károly károlyházai polgármester elmondta: több hónapja levelezésben álltak a vasúttársasággal, ám képtelenek voltak elérni, hogy megváltozzon a megálló neve. Többször is előfordult, hogy károlyházai lakcímmel rendelkező diákokat a jegyellenőr megbírságolt a vonaton, mert a menetjegyük végállomása és a diákigazolványban szereplő cím nem egyezett. Válasz híján Szép Károly május közepén újabb levelet írt, immár Gaál Gyula elnök-vezérigazgató részére. Ebben azt kéri: a vasúti menetrend összeállításánál legyenek figyelemmel arra, hogy a megálló Károlyháza területén van. Devecz Miklós személyszállítási üzletágvezető úgy válaszolt: a MÁV Rt. belső uta sításban szabályozta a vasútállomások nevének megállapítását vagy módosításának szabályát. A tárcaközi földrajzinév-bizottság rendszeresen elutasította a kettős elnevezésre való törekvéseket. Külön határozatban mondta ki, hogy valamely település nevét viselő, de más település területére eső állomások neve csak akkor változtatható meg, ha az érdekelt község a névről lemond. Devecz Miklós arról tájékoztatta a helyieket: az „Igazolás a tanulók vasúti kedvezménye igénybevételéhez” elnevezésű nyomtatványt a lakóhely vasútállomásán lehet beszerezni 60 forintért. Ezen dokumentum kiváltásával a lakóhely és az állomás neve közötti eltérés igazolható.
Szép Károly elmondta: a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak is írt levelet. Úgy gondolja, ez az ügy nem a kimleiek gondja, köztük és a vasúttársaság között kell megegyezni. „A kimlei polgármesterrel beszéltem korábban, ám ő elzárkózott az állomásnévről való lemondástól, mondván, nekik ez érdeksérelemmel járna.”
Balsay Zsuzsanna kimlei polgármester annyit mondott: hivatalosan nem keresték meg őket a károlyházaiak. Azt mindenesetre meg kellene vizsgálni, hogy a kimleieknek nem származna-e hátrányuk a névváltoztatásból, bár még nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel.
Szép Károlynak azonban nemcsak a vasúttársasággal, hanem a „buszosokkal” is gondja akadt. A Kisalföld Volánnak is levelet írt, mivel a „Hivatalos Volán autóbusz-menetrend 2006–2007” kiadványukban Károlyházára vonatkozóan „valótlan és félrevezető adatot szerepeltetnek”. A Halásziban megtartott menetrend-egyeztető megbeszélés elfogadott jegyzőkönyve szerint a községben található buszmegálló helyes elnevezése: Károlyháza–Kimle vasútállomás. Ezzel szemben a Volán a menetrendben a „Kimle–Károlyházapuszta vá.” elnevezést szerepelteti. A polgármester szerint ez az elnevezés nem felel meg az egyezségnek, ezért ennek korrigálását kéri. Természetesen nem gondolja, hogy új menetrendet kellene kiadniuk, de azt a község nevében elvárja, hogy a tévedésüket korrigáló újsághirdetést adjanak fel, amiben tudatják az utazóközönséggel a valós adatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polónium

Két hete még szinte senki sem hallott a polóniumról, de Alekszandr Litvinyenko (képünkön) orosz… Tovább olvasom