Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A katolikus egyház az újpogányság ellen

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívja fel a figyelmet az újpogányság egyre terjedő szellemével szemben.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívja fel a hívek figyelmét a katolikus hit megőrzésére az újpogányság egyre terjedő szellemével szemben. A testület levelét szeptember 20-án minden katolikus templomban felolvasták

A püspökök szerint Szent István király intelmei ma is időszerűek. Közülük az első a katolikus hit megőrzésére vonatkozik. Leírják: ők a tiszta katolikus hit őrei, akik nem hagyhatnak figyelmen kívül néhány olyan jelenséget, amely napjainkban is terjed.

A testület azt tapasztalja, hogy az országban ismét erőre kapott egyfajta pogányság, amely támadja a kereszténységet. A püspökök néhány évvel ezelőtt még az elvilágiasodást tartották szinte az egyetlen veszélynek.

Az öntudatra ébredést, a magyar értékek tudatosítását fontos feladatnak tartja az egyház. Ennek az öntudatra ébredésnek azonban szerintük vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő úgynevezett „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások - vélik.

A testület körlevelében megemlíti a keresztény hit igazságát fenyegető egyéb veszélyeket is: az okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit.

A püspökök arra kérik a hívőket, hogy óvakodjanak minden ilyen megtévesztő kezdeményezéstől.

A körlevél szövege itt olvasható - KLIKK!

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. sőndör 2009. szeptember 23. 11:45
  „sling 90.
  Máslor figyelmesebben olvasd amit írok. Jogosan háborgok, mert katolikus vagyok, de nem hülye ! Nem szidok senkit, csak szembesítettelek (téged is) a valósággal, és ha ez fájóan érint az a te bajod, de KÉRLEK ne próbálkozz szentbeszédszrű maszatolásokkal.”
 • 93. prester 2009. szeptember 23. 10:00
  „bélás, cselac: nem csak Stigmata, mert ott sok bugyutaság között valóban létező szövegre utaltak, mégpedig a Nag Hamad-i tekercsekre, azon belül is Tamás-evangéliumára. Ez az apokrif (is) annyiban különbözik a többitől, hogy kizárólag logionokat (Jézus-mondásokat) tartalmaz, és nincs szó benne az üdvtörténetről, Jézus életéről, stb. Enyhe gnoisztikus hatás ezen is érződik, még ha nem is annyira, mint mondjuk Júdás-evangéliumon. Mindenesetre a logionoknak illetve az evangéliumoknak feltételezik egy közös eredetijét, melyből merítettek (Q).

  Tudományosság alatt nyilván nem a hitbéli kérdéseket érti a körlevél, hanem a azokat a történelmi, politikai, földrajzi tényeket, melyek a vallástörténet, vagy Bibliakutatás látókörébe kerültek, és melyek alapján elég bizonyosan mondható, hogy Jézus nem volt magyar, de még pártus herceg sem. Legalábbis annyira bizonyosan, mint, hogy nem az ufók építették a piramisokat. Ha az utóbbi feltevés vita tárgya, akkor mondjuk ezekről kár vitatkozni, jöhet a sziriuszi triplacsavaros Magor szentanya.

  flex: minden tiszteletem, de több helyen is butaságot írtál.”
 • 92. LukSzkaivoker 2009. szeptember 22. 22:23
  „Az emberben ott van a csordaszellem, szeretnek tartozni valahová. Sok okos (és gátlástalan) ember felismerte már ezt, régen is és most is. A csordát a saját céljaira használja. Ezek az okos emberek a püspökök, pártvezetők, meg ilyenek. Ezért haragudjak a keresztényekre? Dehogy haragszok én rájuk. Nekik ez a jó. Megkapják a maszlagukat, úgy érzik értelme van az életüknek. Boldogok, mert tartoznak valahová. Csak engem ne próbáljanak megtéríteni, meg ne vegyék el egyetlen adóforintomat se. Éljenek meg ahogy tudnak. Adakozzon a csorda.”
 • 91. cselac 2009. szeptember 22. 20:45
  „Bélás, láttad a Stigmatát?”
 • 90. szgy 2009. szeptember 22. 15:10
  „Van egy keresztény, főleg katolikus portál, a plebania.net - ha szeretnétek élő katolikusokat látni, szívesen látunk. Valószínűleg elég hamar rájönnétek egy csomó érdekes dologra.

  Egyébként Dosztojevszkij szerint is alázatosnak kell lenni, Seneca szerint meg szegénynek, teljesen logikátlan a keresztényekre haragudni, ha rájuk nem haragszotok. Bár a teljesen logikátlan tkp. az egész hozzászóláshalomra igaz.”
 • 89. bélás 2009. szeptember 22. 14:04
  „Én hiszek Istenben. Nem érdekel semmilyen egyház és a tolvajbanda.
  Hasítsd szét a fát, emeld fel a követ és ott leszek /Jézus/
  Nincs szükség rájuk. A hit az emberben kell hogy legyen, amúgy meg mindenki Isten teremtménye.”
 • 88. sling 2009. szeptember 22. 12:53
  „89. söndör:
  "Különben marhára felháborít, hogy pont az egyház int mérsékletességre és alázotasságra, "
  mint írtam a 86. hozzászólásomban:
  a körlevél katolikus híveknek szól. Ha te nem vagy az, miért háborogsz?
  Semmi értelme.
  De Ti most azt élvezitek hogy a katolikusokat szidhatjátok...”
 • 87. sőndör 2009. szeptember 22. 11:53
  „"Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások - vélik." Őrület, mert Ők tudományosan állítgatnak. No meg az utóbbi évek brutális botrányai, melyek alapjában rengették meg a keresztény egyházat. Nem tagadom a vallást, de nem is lógok a templomban ha kell ha nem. Minden esetre a keresztény egyház is elgondolkodhatna önmagán, és meg kéne próbálnia egy kicwsit hívőcentrikusabbá vállnia, ha úgy tetszik végső ideje feltárni - ki ki miatt van azon az oldalon ahol van - és ennek megfelelően cselekedni. Különben marhára felháborít, hogy pont az egyház int mérsékletességre és alázotasságra, miközben éppen ők akik példát kéne mutassonak, a legszertelenebbek és a legpazarabb életvitelű réteg a társadalomban. Egyszóval, amíg az egyház bort iszik és vizet prédikál, ne is reménykedjen !
  Az idő mégis igazolni látszik Koppány szavait a papokkal kapcsolatban ?”
 • 86. szgy 2009. szeptember 22. 09:25
  „Valóban tombol a tolerancia a hozzászólásokban. Én elviselem, de mit szólnátok hozzá, kedves toleráns agnosztikusok, ha valaki ugyanígy rátok támadna? Na ugye.

  Azt hiszem, a legjobb lenne, ha a Hozzászólók először _elolvasnák_ ezt a bizonyos szöveget, és megpróbálnák _megérteni_. Általános iskolában megszerezhető képességek kellenek hozzá mindössze. Mint ahogy az is ilyen egyszerű képesség, hogy megértsük: arról lehet _vitatkozni_, amit _ismerünk_. Úgyhogy hajrá! Egyszerűen nevetségesnek tartom, hogy néhányan mennyire nem látnak az orruknál tovább, látták leírva, hogy katolikusok, oszt vágják rá a marxista rizsát. Rég nem erről van szó, sőt erről sose volt szó, még egyszer: el kellene olvasni ezt a kis körlevélkét. És utána lehetNE róla _beszélgetni_.

  (A katolikusokról is lehetne beszélgetni, de előtte el kellene olvasni egy kis idevágó irodalmat, nem csak marxizmust; javaslom pl. kezdésnek Jáki Szaniszló könyveit a természettudomány, a filozófia és a kereszténység viszonyának témakörében. Vagy csak egyszerűen, el kellene képzelni, Kedves Hozzászólók, keresztény rokonaitokat, úgy nézzétek őket lelki szemeitekkel, és gondoljatok arra, hogy róluk írtok ilyen... le sem írom miket.)”
 • 85. sling 2009. szeptember 22. 08:50
  „És még valami:
  "Az újszülött már eredendően bűnös, és ha katolikus szellemben nevelik, egész életében vezekelhet"
  Látod- látod kedves LAKOS!
  Te is barbárságokat mondasz.
  Ugyanis hitünk szerint az újszülött nem eredendően bűnös.
  Ezért lehet megkeresztelkedni gyermekkorban.
  Utána csak gyónást követően...”
 • 84. sling 2009. szeptember 22. 08:47
  „Valaki ott volt azon a misén, ahol a Püspök atya felolvasta a körlevelet???
  A hozzászólásokból úgy látszik nem nagyon. Még az újságíró sem valószínű. Mert ha ott lett volna, akkor azt is leírta volna bizonyára, hogy azzal kezdte a körlevél felolvasását a Püspök, hogy ez a körlevél a katolikus híveknek szól. Nem másnak, hanem azoknak akik a katolikus hitet vallják. Az ő védelmükben írták ezt a körlevelet, nem az ateistáknak, zsidóknak, reformátusoknak, hitgyüliseknek, jehováknak...stb.
  Ha ott volt az újságíró és ezt elhallgatta, akkor ez a cikk nem jó másra csak mint hangulatkeltés a katolikusok ellen (ellenem is). Ha pedig nem volt ott, akkor miért ír egy cikket olyanról amihez halvány fogalma sincs?
  Hogy bálványimádók lennénk?
  Akkor mindenki az, aki egy darab fényképet is hord magánál, kitesz a lakásában valamelyik szerettéről.
  Egyáltalán miért kell bírálni olyanokat, akiket nem ismer a másik mélyrehatóbban?
  Hogy a Vatikánban vagyon van felhalmozva?
  Tudja valaki a történetét hogyan kerültek oda?
  Nyilván van a katolikus egyháznak a történelemben olyan időszaka, amit lehet támadni. De ezzel a katolikus egyház vezetői is tisztában vannak.
  Ugyanúgy mint a magyar történelemnek is vannak olyan időszakai, amire nem lehetünk büszkék. De ettől még magyarok vagyunk.
  Dicsértessék a Jézus Krisztus.”
 • 83. Mathiasking 2009. szeptember 22. 08:35
  „46. hozzászólás flexsnake 2009.09.21. 18:25

  Mondd Flexi, te hiszel az MSZP-ben és a kormány áldásos tevékenységében? Materialista vagy ateista? vagy? Tudod az igazság mindig győzedelmeskedik, csak idő kérdése és kiderül. Apád nem tanította meg neked, hogy nincs titok, csak titkolódzás!”
 • 82. Lakos 2009. szeptember 22. 08:29
  „A katolicizmus már csak egy profitéhes üzletág. Aki nincs velük az ellenük van. Az újszülött már eredendően bűnös, és ha katolikus szellemben nevelik, egész életében vezekelhet ( értsd:fizethet ), hogy nehogy elkárhozzon. Egy katolikus ismerősöm mondta, hogy ők nyugodtan vétkezhetnek, majd isten megbocsájt; az a foglalkozása!!”
 • 81. keiner 2009. szeptember 22. 08:10
  „77. hozzászólás EAM, láttam én is akkor, nem akarom senkit megsertödni, de Webber nagyon befolyasodta.
  Ezt is láttam, de csak 90ben:
  http://www.youtube.com/watch?v=vq2RSfRQ7U0&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=feWcodU51QY&feature=related
  Hm, egyház. Vannak emberek, akinek szükség van a hitre, vannak emberek, akik mással, párttal helyetesítik.”
 • 80. bo 2009. szeptember 22. 07:45
  „Vissza a sötét középkorba! Állítsuk vissza az inkvizíciót! Mindenkit megégetni, kerékbe törni aki kerüli a templomot! Na ne mán!”
 • 79. Hőbörödött 2009. szeptember 22. 07:41
  „Olvastam valahol, hogy Jézus magyar volt. Akkor ez most nem igaz? Vagy a nemzetre rontó zsidók a katolikus egyházba is betették a lábukat? Hanyadik hadtest ez már?”
 • 78. lila 2009. szeptember 22. 07:36
  „61. Minden szavaddal egyetértek.”
 • 77. flexsnake 2009. szeptember 22. 07:02
  „74. a nagy bum előtt sok bum volt. Mindig vannak bumok. A csillagoknál megfigyelt jelenség a tágulás, összehúzódás robbanás. Ez mindig is így volt. Nem volt eleje :)”
 • 76. miniszterelnok 2009. szeptember 22. 02:06
  „EAM, szerintem hagyjad a katolikus egyhazat. Tudod, en is olvastam egyet, s mast a tietekrol. Kultikus gyilkossagok meg egyebek, es nem kezdek el vele vagdalkozni.:)”
 • 75. EAM 2009. szeptember 22. 00:18
  „Eljen!
  1980-as evek közepe fele (sajnos a pontos evre nem emlekszem), vizummal voltam otthon, meg a
  Szabadterin "eredetiben" lattam az Istvan a kiralyt, Deak "Bill" Gyula, Vikidallal.

  Az elöadas utan vacsoraztam nemet felesegemmel a Fesztival etteremben.
  A 2.-ik asztalnal mögöttünk Brody es Szörenyi Levente ült.
  Mondtam felesegemnek,: Ök iertak a darabot.

  Nem tudom mar, 1983, 1984 volt sajnos, vagy 1985?
  Esküszöm, nagyon reg volt!
  (Hallgatva arrol, hogy azota nem is voltam Magyarorszagon.........)
  De, ez az en hibam.”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb, 1,1 milliárdos cégberuházás Záhony térségében

Újabb, 1,1 milliárd forint értékű cégberuházást valósítanak meg a záhonyi övezetben működő kis- és… Tovább olvasom