Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A KDNP a szabad vasárnapért agitál

A kereskedelmi törvény módosítását javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt a kötelező vasárnapi munka eltörlése érdekében. A KDNP ötpárti egyeztetés is kezdeményez az ügyben jövő héten.
A kereskedelmi törvénnyel kapcsolatos tervezet szerint munkaszüneti napokon és vasárnap alapvetően zárva kellene tartani itthon a boltokat, de ettől el lehetne térni konkrétan meghatározott esetekben - például akkor, ha a nyitva tartáshoz nem kell külön alkalmazottat foglalkoztatni.

A 2005-ös kereskedelmi törvényt a KDNP javaslata szerint kiegészítenék azzal, hogy a kereskedők kötelesek munkaszüneti napokon, vasárnap és december 24-én, 14 órától üzleteiket zárva tartani, de ettől eltérhetnének évente legfeljebb 12 vasárnapon. A konkrét napokat a kereskedők szabadon határozhatnák meg, de erről előre kellene tájékoztatniuk a jegyzőt és a vevőket. Kinyithatnának vasárnap akkor is, ha ehhez nincs szükség alkalmazottra, valamint nem kellene bezárni vasárnap a kisebb virág- és édességüzleteket, benzinkutakat sem. Húsvétkor és pünkösd vasárnap azonban ezek az engedmények nem lennének érvényesek, akkor minden zárva lenne - derül ki a tervezetből.

A KDNP a vasárnapi munka kapcsán nemrég a Munka Törvénykönyvének módosítást is kezdeményezte, valamint tavaly októberben bizonyos passzusok felülvizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól, de még nem született meg erről a taláros testület állásfoglalása.

A parlamenti pártokkal a munka törvénye és a kereskedelmi törvény módosítását egyszerre vitatnák meg. Ha végül azonban nem jutnak dűlőre, akkor a KDNP kész önállóan benyújtani javaslatait, várhatóan még a tavaszi ülésszakban. Az Országgyűlés azonban csak ősszel tárgyalja majd az előterjesztést - mondta el Frivaldszky Gáspár, a KDNP "Szabad Vasárnap" című kampányának koordinátora.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. miracle 2008. június 01. 11:44
  „Windy
  Kit érdekel, hogy kereskedő-e vagy nem! IGÉNY van rá. Arra is, hogy menjen vasárnap menjen a vonat, arra is ,hogy vasárnap is eloltsák a tüzet,arra is, hogy legyen áram, meg arra is, hogy legyen hol vásárolni.”
 • 43. Windy 2008. június 01. 08:14
  „Joy! A ló...-on kívül mit láttál a ló másik oldalán?
  A rendőrség, a mentők, tűzoltóság, a kórházak stb. mióta kereskedők? Olvass és értelmezz!
  Nagyon időszerűnek és jónak tartom a KDNP tervezetét!”
 • 42. joy 2008. június 01. 07:45
  „Legyen mindenkire kötelező a szabad vasárnap!
  Ne dolgozzanak a rendőrök, mentők, tűzoltók, a kórházak, az energia iparban dolgozók, álljanak le e tömegközlekedési társaságok...

  Hát a nagy büdös ló@t!
  Nagyon sokan dolgozunk hétvégén, és ünnepnapokon is, én speciel 39 éve folyamatos 3 műszakban.
  Soxor előfordul, hogy csak hétvégén, jelesül épp ma is -vasárnap jutok el boltba, csak ilyenkor tudok tülekedés nélkül, nyugodtan piacolni, vásárolni.

  Mér évtizedek óta szidom a szakszervezetet is, hogy ne a vasárnapi munkát tiltssák be, hanem fizettessék meg alaposabban az elvégzett munkát!
  Legyen a munka törvénykonyvben egységes, hogy a vasárnapért-ünnepnapért az alkalmazó 2*-es bért köteles fizetni, + egy fizetett hétközi pihenő napot biztosítani.

  Miért kell mindig a dolgozó emberekkel kitolni?
  Miért ez az ál-szocialisztikus, szemforgató hozzáállás?”
 • 41. rvil 2008. május 31. 15:02
  „Ez a dolog akkor lenne reális ha már euróban kapnám a fizetésem és nem tudnám már mire költeni...Addig meg jól jön a pótlék amit a vasárnapi melóért kapok...Foglalkozzanak inkább azzal,hogy ne kelljen éjjel nappal robotolni csak azért,hogy a felét befizessem adóba a másik felét meg a rezsire...”
 • 40. Frutta 2008. május 31. 13:32
  „Miracle! Most mondtad ki...menjen olyan helyre!”
 • 39. miracle 2008. május 31. 13:13
  „Aki nem akar vasárnap dolgozni, ne menjen olyan helyre.
  Aztán meg aki egyedülálló vagy egyáltalán dolgozni AKAR vasárnap, azt milyen lapon fosztanád meg ettől?”
 • 38. Fruzsina 2008. május 31. 11:52
  „A lényegen semmit nem változtat, hogy valakit törvényesen osztanak be vasárnapi munkavégzésre, vagy sem. Lényeg, hogy a családtól távol van. Ezért kell a átírni a saláta törvényeket. A három hónapos foglalkoztatás is törvényes, mégis a fital sínyli meg. Ezért kell a átírni a saláta törvényeket.”
 • 37. Freedom 2008. május 31. 11:14
  „Bocs! Amit Te csúsztatásnak nevezel nem egy létező bírósági per!Ennyit az elvakultságodról!”
 • 36. Freedom 2008. május 31. 11:09
  „miracle! Amit Te csúsztatásnak nevezel egy létező bírósági per!Ennyit az elvakultságodról!”
 • 35. miracle 2008. május 31. 10:44
  „Freedom
  Te meg olvasgasd a Munka Törvénykönyvét. És ne azzal magyarázd, hogy azért nem szabad vasárnap dolgozni, mert egyes helyeken ezt szabálytalanul teszik, mert még a végén elfogy az érved a vasárnap ellen, ha szabályosan foglalkoztatják őket!
  Csúsztatsz rendesen. Ez a topic nem a szabálytalan foglakoztatásról szól (az nem csak vasárnap fordul elő) hanem a vasárnapi munka tiltásáról vagy se.”
 • 34. todoer 2008. május 31. 10:38
  „Kedves Bingo ! Köszönöm ,megnéztem.
  Nem ateista vagyok ( igaz evangélikus és nem katolikus ) de szerintem az ember akkor él Istennek tetsző élete ha a hét minden napján úgy él és cselekszik hogy az magának , családjának és embertársainak is hasznára legyen.Egyébként ha tehetem én sem vásárolok vasárnap ,nem a Plázába járunk a gyerekekkel szórakozni és hétköznap is foglalkozom velük . ( senki nem 24 órát dolgozik )”
 • 33. Bingo 2008. május 31. 10:20
  „Kedves toedoer liberális Barátom! Ha Isten velünk, ki ellenünk?
  http://www.youtube.com/watch?v=rOVMJVuu3To&feature=related”
 • 32. todoer 2008. május 31. 10:17
  „Bocs : vissza .Az SZDSZ-szel kapcsolatban csak azért írtam amit írtam mert a KDNP ugyanabban a helyzetben van .Bagoly mondja verébnek...”
 • 31. Freedom 2008. május 31. 10:14
  „Ajánlom, hogy olvassa el az előző hozzászólásomat! Nem a vasánapok és szombatok miatt küldik el az eladókat! A profit miatt eleve kevesebb létszámot foglalkoztatnak, mint amennyit lehetne és ezért kell beosztani őket hétvégére is. Egyébként az elküldsé veszélye enélkül is mindenütt fennáll. Három hónapig kapják a kedvezményt a felvett munkanélküli fiatal után, aztán elküldik őket, jöhet a következő. Hát ez a nagy magyar valóság!”
 • 30. todoer 2008. május 31. 10:02
  „Kedves Bingó ! Ne sírja visza az átkost , csak arra akartam utalni hogy ez nem a mostani rendszer találmánya . Egyébként mint egészséügyi dolgozók gyereke tudom mit jelent a hétvégi munka és magam is dolgoztam 3 műszakban ( és még a szabad szombat sem volt kitalálva ). A szabad vasárnap joga pedig járjon mindenkinek ( de ez magvalósíthatatlan , ezért írtam példaként a mozit,eü-t stb )Vajon azt kiszámolták hány eladót fognak emiatt elküldeni ?”
 • 29. Freedom 2008. május 31. 10:02
  „Meg kell kérdezni néhány édesanyát, aki eladóként dolgozik! Beosztják szombatra, beosztják vasárnapra, persze minimálébéren és csak félhivatalosan, mert közben aláíratják velük, hogy szabadnapot kaptak, ami nem igaz! Ha nem írja alá, akkor mehet az utcára. Hétvégén együtt lehetne a család és tudnának foglalkozni a gyerekekkel. De nem lehet. Azt sem engedhetik meg maguknak a gyermekeket nevelők, hogy a feleség ne dolgozzon. Itt tart ma a magyar társadalom. Fontosabb a profit, mint az ember, vagy a gyermekek. Nem kell a pártokig elmenni. Vajon mit szólnak ehhez a gyerekek?”
 • 28. CsImre 2008. május 31. 09:51
  „Ha vasárnap nincs villamos, akkor az emberek előre terveznek, és nem utaznak aznap sehová. Ki lehet bírni. És akkor a villamosvezetők is a családjukkal lehetnek. ;)
  Ha van igény a vasárnapi boltokra, akkor miért ne lehetne vasárnap is nyitva? Lám, mások is dolgoznak vasárnap, ha nem is olyan sokan. Persze lehet honorálni (jogszabályban is), ha valaki ünnepnapon dolgozik, de megtiltani csak azért, mert egy frakciónak (nem is írok pártot) ez az egyetlen kézel fogható ötlete...”
 • 27. Bingo 2008. május 31. 09:43
  „Kedves liberális Barátom! Akkor most sírjam vissza az átkost? Mióta minősül üzletnek az állatkert, a múzeum, a mozi, a kórház, a rendőrség, a tűázoltóság, a honvédség, stb.?”
 • 26. todoer 2008. május 31. 09:33
  „Kedves hozászólók !
  Emlékeim szerint az "átkosban " is nyitva volt vasárnap délelött pl a Baross úti ABC .Aki a kereskedelemben dolgozik , tudja mit vállal.Ha csőtörés van, áramszünet,baleset vagy csak a kábel tv nem működik ugye senki nem akar hétfőig várni . A szolgáltatónál is van ügyelet, mint ahogy a beteget sem lehet haza küldeni hétvégére.Működik a mozi , állatkert,múzeum stb. Akkor ők is tartsanak zárva vasárnap. Mi lesz a KDNP következő javaslata : kötelező templomba járás ? Egyébként ha a FIDESZ nem viszi be a hátán , saját magától nem érte volna el a parlamenti küszöböt. És ők mondják az SZDSZ-re hogy a farok csóválja a kutyát.”
 • 25. Csiki 2008. május 31. 09:14
  „Bingo!

  A vilamosvezetők és a tűzoltó feladata folyamatos, szinte szünet nélküli, mert gyakorlatilag mindig van igény a szolgáltatásukra. Ahogyan a kórházak se zárhatnak be vasárnap. Az üzletek nyitva tartására nincs feltétlen szükség hétvégén. Magyarul, ne hasonlítsuk össze az almát a körtével.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az újabb Orbán-beszéd

Ha a Fidesz kormányra kerül, hat-nyolc hónapig semmilyen konkrét nagy lépést nem tenne, hanem… Tovább olvasom