Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A KDNP szerint egyre nagyobb a digitális szakadék

Nagyobb kormányzati felelősségvállalást szorgalmaz a KDNP a digitális írástudás elterjesztésével kapcsolatban. Magyarországon most körülbelül 3 millió 50 évnél idősebb ember él, de csak 400 ezren tudják közülük használni az internetet.
"Az új társadalmi szakadék betemetéséhez" nemcsak pénzre, hanem a parlamenti pártok és a civilek összefogására is szükség van - hangsúlyozta pénteken Molnár Béla, KDNP-s képviselő.

Az első e-mail cím alig több mint 10 éve készült el Magyarországon. Mára a 14-22 év közötti korosztály 90-95 százaléka rendszeres internet-használó, a 60-65 évesek között viszont ez az arány mindössze 5 százalék. Főleg a vidéki kistelepüléseken rossz a helyzet, pedig a világhálón sokkal szélesebb körben tájékozódhatnak az idősebbek például a munkalehetőségekről, és az elmagányosodástól sem kellene félniük, hiszen tartani tudnák a kapcsolatot a tőlük messze élő rokonaiktól - mondta Molnár Béla.

Azért, hogy ez megváltozzon, civilek kezdeményezésére eseti bizottság alakulhat a jövőben, amely a témában korábban született ötpárti határozat céljait igyekszik majd megvalósítani - mondta a KDNP-s képviselő. Ehhez azonban a kormánynak is fel kell ismernie társadalmi felelősségét az ügyben, annál is inkább, mivel erre a célra nem lehet EU-s forásokat lehívni - tette hozzá. A KDNP javítana egyebek mellett a teleházak működési feltételein, és az iskolák kihasználatlan gépeit is felhasználná az idősek oktatására.

Olvasóink írták

 • 5. E-Medve 2008. április 06. 19:51
  „Matriné: biztos, hogy drága a net? A nagyszüleim pl. havi kétezer párszáz forintot fizetnek a vezetékes telefonért úgy, hogy egy percet se beszéltek. A beszélgetés efölött olyan 5-600 forint. Párszor már mondtam nekik, hogy ennyiből simán ki lehetne hozni nem egy, de két mobil telefont is feltöltőkártyásan. Mire ők: hát de akkor elvész az az összeg, amiért beköttették annó tizenvalahány éve.

  A másik: nem mondanám, hogy drága az internet manapság. A számítógép az, de a net nem. Netszolgáltatóknál már 2-4 ezerért van olyan net, ami simán jó arra, hogy az ember weboldalakat nézegessen, emailezzen, stb. Ha megnézed mondjuk, hogy egy Délmagyar havi előfizetése mennyi, akkor az min. 1-2 ezer.

  Egyébként van ellenpélda is: az egyik kübekházi ismerősöm pár éve már betöltötte a 60-at és aktív nethasználó, weboldalt néz, emailezget, stb. És ami a legdurvább: Windows helyett Linuxot használ. Illetve ha még csak használna, de fel is tudja telepíteni és be is tudja állítani. Ja és nincs diplomája.”
 • 4. matriné 2008. április 06. 17:08
  „Az idősek zöme képtelen elhinni azt, hogy a sajtó a Tv az a tizedét sem adja le az eseményeknek, amik történnek a környezeteinkben.
  " Úgy is az lesz amit azok akarnak"- ez az általános mondókályuk. No meg a szél ellen...stb. Persze a stréber kereskedelem meg a bóvlikat előszerettel sózzák rájuk. Ök már megvannak úgy,hogy mindig is más mondotta meg nekik, hogy mi a jó a korosztályuknak! No meg nem is olcsó a netezés sőt a nyugdíjhoz képest drága e hirszerzés! Olcsóbb egy agyaon cenzúrázott napilap kábítása.”
 • 3. 50-es 2008. április 04. 21:28
  „Miért baj az , ha az idősek nem szeretnének internetezni?? Miért erőszakolják rájuk??”
 • 2. E-Medve 2008. április 04. 17:12
  „Nem tudom, nekem pl. semmi bajom a mobiltelefonos internettel. Igaz, nem használom napi rendszerességgel, de a nagyszülőktől pl. nincs más. Az az 30-180 kbit, amit ad - nem tud 3G-t a telefonom - emailezésre bőven elég. Gyorsítás céljából ajánlanám, hogy ne a levelező weboldaláról küldd, hanem állíts be egy Thunderbird-öt (vagy végső esetben egy Outlook-ot), úgy sokkal gyorsabb. Egy átlagos email elküldése nekem a fenti paraméterekkel bíró neten és egy 6 éves laptoppal kb. 2-3 mp. Persze az már tészta, ha képeket (ne adj Isten még videót) is csatolsz hozzá.”
 • 1. Balogh Gábor 2008. április 04. 16:25
  „Én 40 évesen nem zárkózom el az internettől, csupán "Ő" nem hajlandó az otthonomba jönni könnyedén! Külterületen (igen: tanyán lakom egy csodaszép helyen), ahol a szolgáltatók által biztosított egyetlen lehetőség a vezetéknélküli net olyan lassú, hogy sokszor jobban járnék, ha gyalog elindulnék az e-mail-emmel a címzethez.
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanokkal indított mosodát a szeretetszolgálat

Hajléktalanokat foglalkoztató mosodát indított Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Most… Tovább olvasom