Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A KDNP változatlanul korlátozná a vasárnapi munkát

Ha nem sikerül megállapodni a többi frakcióval, a KDNP egymaga nyújtja be törvényjavaslatát a vasárnapi munkavégzés jelentős korlátozására, amelynek elsődleges célja, hogy a kereskedelemben általános munkaszüneti nap legyen a vasárnap - jelentette be Harrach Péter, a KDNP parlamenti képviselője.
Adjuk vissza a vasárnapot a családoknak, a vasárnapnak általános pihenőnappá kell válnia - hangsúlyozta Harrach. Hivatkoznak arra is, hogy az Európai Unión belül Magyarországon dolgoznak legtöbbet az emberek.

A korlátozás csak a munkaviszony keretében végzett munkát érintené, tehát a családi vállalkozásokat, a bedolgozókat nem - mondta a törvényjavaslat kidolgozásában részt vett Munkástanácsok szakszervezet elnöke, Palkovics Imre.

Elképzeléseik szerint csak olyan helyen lehetne vasárnap is dolgozni, ahol annak rendeltetése miatt ez szükséges, például a folyamatos munkarendben működő munkahelyeken. Ahol viszont a profit növekedése a fő szempont, ott megtiltanák. Egyben előírnák, hogy vasárnapi munka esetén 50 százalékos pótlékot kell fizetni.

A kereskedelemre vonatkozó szabályok megváltoztatása, a boltok vasárnapi zárva tartása érdekében külön törvénymódosításra van szükség, az egyeztetések erről már elkezdődtek - mondta Palkovics.

A legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy a lakosság többsége nem ért egyet az elképzeléssel. A Független Hírügynökség erre vonatkozó kérdésére válaszolva Fridvalszky Gáspár, a Szabad vasárnap kampány koordinátora azt mondta: egészen más az eredmény, ha a kérdést úgy teszik fel, hogy egyetért-e a vasárnapi vásárlás lehetőségével, vagy hogy szeretne-e vasárnap is dolgozni.

Olvasóink írták

 • 19. patron 2008. május 13. 20:01
  „Ma beszélgettem másik kerskedelmi dolgozóval.

  Hasonló a vélemény teljesen a az előzővel.”
 • 18. patron 2008. május 10. 23:37
  „Ma beszélgettem egy bérházunkban lakó kereskedelmi dolgozóval.

  Mondtam neki az érveidet, mikor fizettem a kasszában. Hát az Édes Anyádról már nem volt jó véleménnyel az elején sem, de ahogy véleményére kiváncsian taglaltam érveid romlott a helyzete, majd egyre hangosabban ennek véleményt is adott. Később Édes Apád legnemesebb testrészének megkurtításának elmaradását is hiányolta fogantatásod előtt, mintegy meghiusítva remélvén azt.

  Az a helyzet, hogy őket kötelezik erre. A szakszervezet szóra egyszerűen felröhögött, pedig igen kultúrált és finom hölgy egyébként.


  Ennyit az élményeimről de nézzük a soraid.

  Az első érved demagóg. Rosszindulatú. Ha dolgoznod kell vasárnap akkor szingli legyél???
  Úgy látszik, hogy nálatok a család nem képezett értéket. Biztos nem voltak egymást szerető szüleid vagy a gyerek nem volt fontos. Nem vold a családi együtlét értékkel megtöltött. Ha az lett volna, akkor eszedbe sem jutna ilyen érv. Tipikusan liberális.


  A második bekezdés csúsztatás részedről. A vasárnapi munkavégzés nélkül lesz heles a számarány. A kereskedelemben dolgozók többet dolgoznak a kötelezőnél még akkor is, ha ezt nem tesszük bele. Hát még így...  Harmadik érvednél, pedig a szimpla írigység. Összeveszíteni ágakat. Liberális tempó ez is.
  A felmérésnél pedig hazudsz. Minden inteligens ember tudja, hogy az általad belinkelt cég szdsz közeli és sosem korrekt.  Tulajdonképpen sajnállak. Nem tudod, hogy mit jelent a család. Ha van gyereked, hát őt még inkább.”
 • 17. miracle 2008. május 09. 19:57
  „Ez nem szőrözés. De nézzük a cikk hazugságait.

  "Adjuk vissza a vasárnapot a családoknak, a vasárnapnak általános pihenőnappá kell válnia - hangsúlyozta Harrach. "

  Nehogy már megtiltsa annak, aki AKAR vasárnap dolgozni. Van aki szingli például, vagy egyéb okból szívesen dolgozna vasárnap.

  "Hivatkoznak arra is, hogy az Európai Unión belül Magyarországon dolgoznak legtöbbet az emberek"

  Csúsztatnak még egy sort, úgy hatásosabb. Mi köze a vasárnapi munkavégzésnek a havi mennyiséghez? Semmi. A kötelező óra ugyannyi. De így leírva azt hiszi a sok bamba, hogy a vasárnap MIATT többet kell dolgozni. Szimpla hazugság.

  "Elképzeléseik szerint csak olyan helyen lehetne vasárnap is dolgozni, ahol annak rendeltetése miatt ez szükséges, például a folyamatos munkarendben működő munkahelyeken."

  Ja, akkor náluk nem számít? Hogy minek ment oda? Tescoba se muszáj menni dolgozni.

  "Egyben előírnák, hogy vasárnapi munka esetén 50 százalékos pótlékot kell fizetni"

  Elég szar lenne, mert most 100-at kell.

  "A legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy a lakosság többsége nem ért egyet az elképzeléssel"

  Milyen felmérés? A KDNP párttagságának körében elvégzett? Én legalább egy forrást be bírtam linkelni.”
 • 16. patron 2008. május 09. 19:42
  „Csak szőrözöl a kényelmedért.”
 • 15. miracle 2008. május 09. 11:57
  „Feltételezem akkor a több gyermekes anya, apa sehol nem dolgozhat, ahol folyamatos munkarend van, akinek meg nem lehet gyereke, vagy nem akar, idős vagy fiatal, esetleg egyedülálló, az nyugodtan forduljon föl.
  Ez nem arról szól, hogy nyúzzák a családosokat. Ez arról szól, hogy van igény a vasárnapi nyitvatartásra. És nehogy már egy párt (!) dumáljon bele, hogy akkor ez most hogyan legyen. (vagy hogyan se) Aki nem akar vasárnap dolgozni, az ne menjen ilyen munkahelyre.”
 • 14. matriné 2008. május 09. 07:42
  „Gondolom, hogy a vasárnapi munka betiltása az a pékekre nem vonatkozna, mert a kiötlője is szereti a friss kenyeret hétfőn! A szinte rabszolga munkát meg önként vállalják az emberek egy banánköztársaságban.”
 • 13. patron 2008. május 08. 23:12
  „Jó és helyes érvelés.

  Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a jobb és baloldal kifejezések tévesen jelennek meg a sajtóban. Az mszp például kifejezetten a klasszikus jobboldal mintapéldája.”
 • 12. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 08. 23:07
  „Egyetértek a KDNP-vel. Ne lehessen kötelezni egy több gyermekes anyát, vagy apát hogy pl. bolti eladóként szombaton és vasárnap is dolgozzon. A pénz nem helyettesíti otthon a szülőket. Jól csinálja a KDNP! A család a társadalom alapja, ha ezt szétzilálják, akkor a magyar társadalmat is szétverik. A gyerekeknek szükségük van a szülői gondoskodásra és az együttlétre. A haszonlesőket ez nem igazán érdekli.”
 • 11. patron 2008. május 08. 23:03
  „Hát a medián, mint független közvéleménykutató már régen leszerepelt. "Tévedések" egész sorát lehetne felsorolni.

  A vevőknek tényleg nem mindig lenne jó, ha nem volna mindig elérhető a bolt, ezt elismerem. Ám ha belegondolsz éjszaka sincs nyitva. Még sincs semmi bajod. Ha ez nem 8 óra hanem 24 lenne?


  Ha kórházba hétvégén kerülsz, akkor tapasztalod, hogy az már ma is zárva van...


  Az áramot összekevered a kenyérrel. Mellesleg csak készenlét van a legtöbb helyen és bent sincsennek a munkahelyen.  A benzinkútos példa jó. Kár, hogy írigység miatt említed csak a kereskedelmi dolgozót, "mennyivel különb" kifejezéssel.
  Enélkül viszont elgondolkodtató. Azt végképp nem lehet mondani, hogy az autó sem ér rá, csak vasárnap.


  A közműveket és a rendfentartást, mentőket, tűzoltókat természetesen nem lehet hazaküldeni vasárnap. (Illetve a dolgozókat.) Ez gondolom, hogy nem vita köztünk.
  Az a felvetés, hogy miért csak a kereskedelmi dolgozók, viszont jó. Ki kell szélesíteni a kört.
  A benzinkutat elfogadhatónak tartom valami ügyeleti rendszerrel. Úgy mint a gyógyszerészek. Mondjuk ebből akkora feketézés lenne az úgyis kifogyó tankok miatt, hogy az újabb ajándék lenne az alvilágnak. Nem tudom, hogy megérné-e...
  Az éjjeli őr, vasút, volán, stb. szerintem nem kérdés.”
 • 10. Putyilov 2008. május 08. 22:11
  „Ez az! Ne dolgozzon senki vasárnap.
  Se a Vízmű,se az áramszolgáltató,se a mentők,se a tűzoltók,akkor már a rendőröket se hagyjuk ki. A kórházak is zárjanak be vasárnaponként. Nem kell biztonsági szolgálat sem kell sehova
  A benzinkút is kerekedelmi egység,mielőtt kifelejteném.
  Mennyivel különb nálam egy kereskedelmi dolgozó???

  "Elképzeléseik szerint csak olyan helyen lehetne vasárnap is dolgozni, ahol annak rendeltetése miatt ez szükséges, például a folyamatos munkarendben működő munkahelyeken. Ahol viszont a profit növekedése a fő szempont, ott megtiltanák. Egyben előírnák, hogy vasárnapi munka esetén 50 százalékos pótlékot kell fizetni."

  Nos,a folyamatos műszakot ponosan a profitorientáltság hozta létre. Jelenleg a vasárnap dupla pénznek számít,nem 50%-os pótléknak. A Törvényalkotó nem is ismeri a törvényt.
  Amennyiben folyamatos munkavégzés keretében történik,akkor minimum 15% pótlék jár a munkavállalónak MINDEN napra,tehát anyagilag nem jár rosszabbul.

  A tisztelt kereszténydemokraták jobb,ha befogják a szájukat,a törvény vagy mindenkire vonatkozik,vagy senkire. Ez lenne a nagy demokrácia az ő felfogásukban??”
 • 9. miracle 2008. május 08. 22:04
  „A tied is tipikus. Egyetlen érv: azért mert az JÁR.
  Hogy mit akar a többség, azt letojjuk:
  http://www.median.hu/object.782e19ac-7bbe-4915-acf4-c1f524231921.ivy
  Úgysem változik a világ egy cseppet sem, minek alkalmazkodni. Ami jó volt 200 évig, jó lesz még 200-ig.
  Szerintem minden bolt csak hétfőn és csütörtökön tarthasson nyitva, akkor mindenki 5 napot lehet a családjával. Kenyér eláll 2-3 napot, meg mindenből többet veszünk, oszt elintézve. Tök fölösleges naponta boltba futkozni, mindenki ütemezze erre a 2 napra, nehogymá a vevőkhöz alkalmazkodjunk!”
 • 8. patron 2008. május 08. 21:08
  „Tipikus vitamódszer bizonyos körökből.

  Először támadsz, mert érv nincs csak hibakeresés.

  Aztán hazudsz.

  Szakszervezet, aki a melóst képviseli? Multiéknál? Ne röhögtess.

  Aztán ez a munkaválalók nagy része szereti falszöveg. Akit éppen megkérdezel, az éppen a kisebik részhez tartozik, másrészt pedig arra épít, hogy az emberek többsége csordában szeret élni, és ha ilyet hall, hogy nagy része, hát megbékél.
  Ha nem lehet majd akkor vásárolni, akkor a többi munkáltató is kénytelen ezt figyelembe venni. Tovább is gyűrüzik majd.


  Jelzem, hogy nem vagyok hívő, tehát azt az érvet hagyd is.


  Vicces ez a hozzászólástechnika.
  Egyetlen érved volt. De én nem hiszem, hogy a hétköznap zömében nyolcig nyitvatartó élelmiszer üzletek és a többi nagyot is vásárolhatsz üzlet ne volna nyitva.”
 • 7. miracle 2008. május 08. 20:50
  „patron
  Te nem tojod le szerencsére, igaz csak vasárnap nem, a többi napon igen, mert azokra a napokra nem emeltél kifogást, vagy azokon a napokon úgy látszik nem éhbérért dolgoznak, csak kimondottan vasárnapra csökkentik nekik....nem mellesleg maguk a szakszervzetek (akik a munkavállalót képviselik) is tiltakoztak ez ellen az agyatlan korlátozás ellen. A munkavállalók nagy része szereti, mert dupla pénzt kap aznap (ennyit az éhbérről akkor)
  Nem azért akarok vásárolni akkor, mert élvezem és nincs jobb dolgom, hanem, mert akkor van időm. Mint ahogy elég sokunknak. Napközben mégis ki tud vásárolni a nyugdíjasokon, kismamákon és a lógósokon kívül nagyobb dolgokat, amik több utánajárást stb igényelnek??

  magyaro
  El kell keserítselek, elég sok vasárnapon dolgoztam már.”
 • 6. magyaro 2008. május 08. 20:19
  „"miracle" azt kívánom minden vasárnap dolgozz, majd mindjárt más lesz a véleményed.”
 • 5. patron 2008. május 08. 20:09
  „Együttérző ember vagy. Letojva a szerencsétlen éhbérért dolgozó kereskedelmi dolgozó, mert a te úri kedved úgy diktálja, hogy ő ne legyen otthon a családjánál, hiszen te vásárolni akarsz élvezve, hogy neki rossz...”
 • 4. miracle 2008. május 08. 17:28
  „Azt majd én eldöntöm, jó?
  Esetleg én is írjam neked elő, hogy tilos pénteken vásárolnod, csak vasárnap mehetsz?”
 • 3. patron 2008. május 08. 15:56
  „Én nem vagyok hívő.

  Nagyon helyes, hogy a vasárnapi nyitvatartást meg akarja szüntetni valaki!

  Ne vásároljon senki vasárnap. Vegye meg pénteken.”
 • 2. miracle 2008. május 08. 15:22
  „Én meg majd kezdeményezem, hogy az emberek templomba ne járjanak vasárnap, mert nekem meg az nem tetszik.
  Az emberek akarnak vásárolni vasárnap is és kész. Mint ahogy utazni is, meg árammal világítani stb. Tehát igény van rá, a KDNP ne csemegézzen közöttük, hogy melyikeket lehet ezek közül kielégíteni. A sok okostojás meg majd ríhat, ha ezeket juttatja a parlamentbe, mikor majd első intézkedésükként törvényileg egyszerűen betiltják a vasárnapi melót.
  ui.:papnak szabad dolgozni vasárnap? Pedig 10 emberből csak 2 jelenik meg a templomban. Vagy úgyis ez fáj?”
 • 1. halleluja 2008. május 08. 14:10
  „A templonyba jájá, ne a bótba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint hatvan százalékkal drágult az étolaj

65 százalékkal emelkedett hazánkban az étolajak ára 2007 júliusa és ez év februárja között - derül… Tovább olvasom