Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A kert ékszere

A rózsa az egyik legkedveltebb virágunk, s mivel rengeteg fajtája létezik, a legkülönfélébb díszítési célokra alkalmas. Sokszor nem csupán pompás virágai, kellemes illata miatt érdemes kertünkbe ültetni, de kiváló árnyokoló, térelválasztó is.

Egyik szebb, mint a másik

Kertünk adottságaitól, elképzeléseinktől s az egyéb telepített növényektől függően a rózsák többféle csoportjából választhatunk. A teahibridek között igen sokfélét találunk, májustól októberig folyamatosan hozzák illatos, elegáns virágaikat. Magasságuk általában 80-120 cm. Valamivel alacsonyabbak az ún. polyantha rózsák és hibridjeik, amelyek nagyszerűen mutatnak, ha csoportosan, illetve más virágokkal együtt ültetjük őket. A két csoport keresztezéséből származnak a floribunda rózsák, amelyek manapság a legkedveltebbek. Virágzóképességük igen intenzív, a virágok nagyok, szépformájúak. A futórózsák akár többméteres hajtásokat is hoznak, sok olyan fajtájuk ismert, amelyek egész nyáron ontják virágaikat; pergolák, kerítések felfuttatásához célszerű ezek közül választani.

Igénylik a gondoskodást

A rózsa ültetési ideje lombhullástól rügyfakadásig tart, ezt a munkát fagymentes időben októbertől áprilisig bármikor elvégezhetjük, de a legkedvezőbb, ha november közepéig tesszük, mert akkor a gyökeresedés azonnal megindul. Még az ültetés előtt metszeni kell, a sérült, beteg részeket, vadhajtásokat vágjuk le, s törekedjünk rá, hogy sok hosszú gyökér maradjon. (Ősszel a vesszőket a negyedik-ötödik, tavasszal a második-harmadik rügy fölött vágjuk le.) Ültetésnél a sor- és tőtávolság fajtánként változik. A tearózsáknál kb. 60, a minirózsáknál 25, a futórózsáknál 150 cm-re telepítsük a töveket egymástól. A szemzés helye, a gyökérnyak 2-3 cm-re kerüljön a föld felszíne alá, hogy a fagytól, szárazságtól megóvjuk.
Ez a növény feltétlenül megköveteli a gondos talajmunkát, a folyamatos gyomirtást, a szakszerű növényvédelmet, permetezést. Ápolásuknál célszerű kesztyűt viselni, mert mint a közmondás is – helytelenül – állítja, nincsen rózsa tövis nélkül. A rózsának valójában tüskéi vannak. Ültetésnél közepesen kötött, jó vízellátású, tápanyagban gazdag földet kívánnak. Előtte ajánlott négyzetméterenként legalább 5 kg szerves- és 100 gr műtrágyával feljavítani a talajt. A téli hidegek beállta előtt a töveket 20-25 cm magas földdel, vagy szalmafonattal takarjuk be.

A metszés szinte művészet, fajtánként különböző, ezért érdemes szakember tanácsát kérni. Általában elmondható, hogy a teahibrideket – erősségüktől függően – négy-tíz szemre metsszük, ha viszonylag több, de rövidebb szárú virágot akarunk. Ha nagyobb és hosszabb szárút szeretnénk, két-három szemmel vágjuk rövidebbre. A polyantháknál és a minirózsáknál csak az előző évi virágot távolítsuk el a legfelső egy-két rüggyel együtt, a rövidre metszés nem ajánlott, mert kevesebb lesz a virág. A futórózsák metszésénél fontos szempont, hogy évente egyszer, vagy folyamatosan virágoznak-e. Az egyszer nyílókat általában júniusban, a többször virágzókat tavasszal kell metszeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koreai számítógépes védőital

Számítógépes védőitalt, pontosabban a sokat számítógépezők egészségét védő… Tovább olvasom