Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A kis pártoknál több civil név forog

Folytatás az 1. oldalról.

Két héttel ezelőtt megírtuk: Balogh József győri polgármester tavaly a Kisalföldnek adott interjújában jelentette be, még egy polgármesteri ciklust már nem vállal. Emiatt valószínű, hogy új ember irányítja a megyeszékhely ügyeit 2006-tól – ez azért nem teljesen biztos, mert Baloghot továbbra is kapacitálják a Magyar Szocialista Pártban. Rajta kívül öt személy neve vetődött fel az MSZP-ben lehetséges jelöltként: Eredics Imre, Kun András és Schmidt Péter alpolgármestereké, Kadler Gusztáv sportdiplomatáé és Hegyi Zoltán önkormányzati képviselőé. A Fidesznél ugyancsak több esélyes van: Szakács Imre megyei közgyűlési elnök mellett szóba került Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, Kovacsics Imre fürdőigazgató és Horváth Péter iskolaigazgató jelölése.

MDF, SZDSZ: forgatókönyvek

A két parlamenti párt, az MDF és a SZDSZ is – információnk szerint – két verzió között hezitál. A más pártokkal való közös indulás, vagy ahogy most divatos emlegetni, a széles körű összefogás mindkét pártnál benne van a pakliban. Az MDF esetében ez azt jelentené, hogy támogatnák például a Fidesz-színekben induló Szakács Imrét. A párton belül még mindig sokan emlékeznek Medgyasszay László korábbi pártbeli munkájára is, így a képviselő kivonulását az MDF parlamenti frakciójából „meg tudnák bocsátani”, ha Medgyasszay esetleg mégis rászánná magát az indulásra. Azt azért sokan tudják róla, hogy sokkal kevésbé ragaszkodna a polgármesteri székhez, mint a parlamenti képviselőséghez, ezért kisebb esélyt adnak neki, mint Szakácsnak – már ha utóbbi közös jelölt lesz.
Az önálló indulás mellett érvelő MDF-esek – úgy tudjuk – nagy reményeket fűznek dr. Rechni-

tzer Jánoshoz, a Magyar Tudományos Akadémia intézetvezetőjéhez. Aki azonban kicsit jobban ismeri a győri Széchenyi István Egyetem belső életét, az tudja, hogy Rechnitzer professzor az egyetemi pályafutására most nagyobb hangsúlyt fektet.
Nagyjából ennyi esélyt adnak annak is, de már az SZDSZ-en belül, hogy Bugovics Elemért, a Petz-kórház volt igazgatóját meg tudják győzni az indulásról. Erről még csak a legszűkebb berkekben esett szó, talán még az érintett sem tudja, hogy neve szóba került. Az tény, hogy Bugovics doktor tíz évvel ezelőtt egyszer már indult szabad demokrata színekben – de akkor a parlamenti képviselőség volt a tét. Az igazgatói posztról önszántából leköszönő Bugovics Elemér nem egészen fél éve nagyon egyértelmű álláspontot képviselt a jövőjét illetően: a Kisalföldnek azt nyilatkozta, orvos akar lenni. Márpedig, ha ezen nem változtat, akkor egy megoldás marad: a párton belül kell valakit találni. Az első számú jelölt ez esetben Graffelner Kálmán városi elnök, aki a győri közgyűlésnek most is tagja. A baj csak az, hogy tudomásunk szerint Graffelner sem ragaszkodik a jelöléshez, ez esetben pedig újabb forgatókönyvet kell írni – van erre még bő fél évük.

A civilek egyeztetnek

Furcsamód nagyobb a bizonyosság a civileknél. A győri közgyűlésben önálló frakcióval rendelkező Pro Urbe Egyesület december 12-én tartja tisztújító ülését, s az már most tudható, hogy nagy valószínűséggel az új elnök lesz a polgármesterjelölt, az elnökség pedig átalakul egyfajta kampánystábbá. A legnagyobb eséllyel Bárány István indul az elnöki tisztért: a bácsai képviselő frakcióvezetőként agilis tagja a győri képviselő-testületnek. A „régi” Pro Urbé-sok még mindig lehetőséget látnának Halbritter Mátyásban, de a Győri Keksz Kft. volt elnökét inkább csak alternatívának tekintik, s nem igazi ellenfélnek vagy ellenjelöltnek Báránnyal szemben.
Négy évvel ezelőtt a Győri Polgári Kör is indított polgármesterjelöltet az azóta elhunyt Sárai Anikó személyében. Úgy tudjuk, jövőre is lesz civil jelölt, de neve mögött már a zöldek szövetsége elnevezés áll majd. Mindez azt mutatja, hogy a Zöld Demokraták Szövetsége mellé sorakoznak fel a többiek – a többi között a Győri Polgári Kör. Jelöltekről is hallani: Oltyán Ferenc és Reuter György nevét emlegetik. De itt még valóban az egyeztetéseknél tartanak a felek, a döntést ők is jövőre hagyják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mese: fél alma - interjú Lázár Ervinnel

Az Andersen-diplomás Lázár Ervin Alsó-Rácegrespusztán töltötte gyermekkorát. A Tolna megyei apró… Tovább olvasom